YouTube Para Kazanma

Youtube kanalı açan herkes bu işten milyonlar kazanacağını düşünerek açıyor. Ama durum hiç de öyle değil.

YouTube dünyanın en büyük kanallarının toplamından daha çok izleniyor.

Artık dijital çağdayız, kanal açmanızı elbette öneriyorum…

Sadece para kazanmak için kanal açıyorsanız, etkiniz sadece bir kelebeğin kanat çırpışı kadardır…

Youtube kanalını isteyen herkes ücretsiz bir şekilde açabilir, önemli olan kanalı açmak değil kanal açıldıktan sonra kaliteli, özgün içerikler üretmek.

Yoksa… "Merhaba arkadaşlar, kanalıma hoş geldiniz." Tarzı videolar ilgi çekmiyor…

Dünya internet kullanıcılarının üçte biri YouTube’u ziyaret ediyor. 75’den fazla dilde bir milyardan fazla kullanıcısı bulunuyor.

YouTube, Google’dan sonra dünyanın en çok ziyaret edilen 2.sitesidir.

Türk Cumhuriyetlerinde de ilk 3’e girmektedir.

Youtube’dan 3 şekilde gelir elde edebilirsiniz.

1. Google Adsense Reklamları (Google'ın geliştirdiği website sahiplerinin para kazanmasına yardımcı olan bir servistir. İnternet sitesi yayıncılarının, site içeriğiyle ilgili reklamları sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlar. Youtube içinde geçerli.)

2. Youtube partneri firmalar. (Bu yöntemi önermiyorum. Türkiye’deki youtube partnerleri büyük youtube kanalları ile iletişime geçip daha fazla gelir elde ettireceklerini bir sorun olması halinde hemen destek olacaklarını süslü kelimelerle birçok vaatte bulunarak kanalı analiz etmek için yetki alıyorlar. Kanal trafiğini kontrol edip kanalın elde ettiği gelirden komisyon alıyorlar.)

3. Sponsorlar. (Dizi ve filmlerdeki gibi sponsor bularak gelir elde edebilirsiniz. Puhu TV dizilerinde Doğuş Holdingin reklam aldığı ne kadar marka varsa hepsini kullanıyor.)

4. Premium Üyelik: Amerika, Avustralya, Yeni Zelanda, Meksika, Güney Kore, Avusturya, Kanada, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Norveç, Rusya, İspanya, İsveç ve İngiltere gibi ülkelerde, Youtube Premium servisi kullanılıyor.

Premium üyelikte reklamsız ve internetsiz kullanım desteği sunuluyor.

Premium üyeler videolarını reklam gösterimi olmadan ve internetin olmadığı durumlarda da izleyebiliyor.

Tekli ve aile hesabı olarak iki paket sunuluyor. 3 aylık ücretsiz YouTube Premium abonelikleri, 11.99 dolar tekil hesap ve 17.99 dolar aile hesabı olarak açıklandı.

Youtube Premium Türkiye resmi sayfası açıldı ama henüz aktif hale getirilmedi.

Reklamlardan gelir elde etmek için kanalın para kazanmaya açık olması gerekiyor. Kanalın para kazanmaya açılması içinde son 12 ay içerisinde toplam 4.000 saat video izlenmiş olması ve en az 1.000 aboneniz olması gerekiyor. 20 Şubat 2018’den önce 10.000 izleme alınca açılıyordu.

Kanal için para kazanma etkinleştikten sonra kanalı Adsense bağlamanız gerekiyor. Daha önce oluşturduğunuz bir adsense hesabı varsa ona bağlayabilirsiniz yoksa yine kanalı oluşturduğunuz gmail ile adsense giriş yapabilirsiniz.

Adsense ödemeleri reklam geliriniz 200 TL ödeme barajını aştığında her ayın 21’i ile 26’sı arasında tanımladığınız banka hesabına otomatik olarak yatar.

Adsense ödeme yöntemi (banka hesabınızı başta ekleyemezsiniz) 10 TL gelir elde ettiğinizde adsense ödeme alma yönteminizi ekleyebilirsiniz. Banka bilgilerinizi girdikten sonra Google 0.1 KR - 1 TL arası bir rakam hesabınıza 7 gün içerisinde ödeme yapar ve bu rakamı panelde doğrulamanızı ister yatan rakamı doğruladıktan sonra hesabınız onaylanmış olur.

TBM (Tıklama Başına Maliyet)

TBM: Reklam verenin, kullanıcıların reklamına her tıkladığında ödediği paradır.

Google tıklama başına standart bir ücret ödemiyor. Yani bugün 10 tıklamaya 4 TL kazanırken yarın 10 tıklamaya 1 TL kazanabilirsiniz. Aradaki farka sebep olan kriter TBM’dir.

Videolar ne kadar çok izlenirse reklamlara tıklanma ihtimali de o kadar artar. Videolarınızda çıkan reklamların TBM’si ne kadar yüksekse kazancınızda o kadar yüksek olur.

BGBG (Bin gösterim başına gelir)

Bin gösterim başına gelir (BGBG), aldığınız her 1000 gösterimden elde edeceğiniz tahmini kazançları temsil eder. BGBG gerçekte ne kadar gelir elde ettiğinizi değil, tahmini kazancınızın aldığınız sayfa görüntüleme, gösterim veya sorgu sayısına bölünüp 1000 ile çarpılmasıyla ortaya çıkan değeri gösterir.

Formül:
BGBG = (Tahmini kazanç / Sayfa görüntüleme sayısı) * 1000

Örneğin, 25 sayfa görüntülemeden 0,15 dolar tutarında bir tahmini kazanç elde ettiyseniz, sayfa BGBG'niz (0,15 dolar / 25) * 1000, yani 6,00 dolar olur.

45.000 reklam gösteriminden 180 dolar tutarında bir tahmini kazanç elde ettiyseniz, reklam BGBG'niz (180 dolar / 45.000) * 1000, yani 4,00 dolar olur.

Türkiye’de Youtube kanallarının lideri 2014 yılında Doğan Holding bünyesinde kurulan “NetD Müzik” kanalıdır. 16 milyondan fazla abonesi var ve bugüne kadar toplam 33.560.520.458 görüntüleme almış. En çok izlenen videosu 472 milyon izlenmiş.

Önceden herhangi bir albümün Kral TV’de yayınlanması ne ise şimdi netd müzik öyle.

Ölçü tamamen buna göre yapılıyor.

Forbes Dergisi verilerine göre 2019 yılında en çok kazanan 10 YouTube kanalının toplam geliri 162 milyon dolara ulaştı.

Oyuncak tanıtım videoları çeken 8 yaşındaki Ryan yine yılın en çok kazanan Youtuberı oldu. Geçen yıl da 1. idi.

Ryan Kaji: 26 milyon dolar

Dude Perfect: 20 milyon dolar

Nastya: 18 milyon dolar

Rhett and Link: 17,5 milyon dolar

Jeffree Star: 17 milyon dolar

Preston Arsement: 14 milyon dolar

PewDiePie: 13 milyon dolar

Markiplier: 13 milyon dolar

Daniel Middleton: 12 milyon dolar

Evan Fong: 11,5 milyon dolar

Youtube reklam gelirleri kategorilere göre de farklılık göstermektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda YouTube’da en çok gelir getiren kategoriler: Eğitim, Ekonomi, Kadın, Çocuk ve Oyun kategorileri olarak belirlenmiştir.

Gelirler kanal türü, reklama tıklanma sayısı ve görüntülenme sayısına göre değişiklik gösterebilir.

Çünkü…

 Google Adsense reklam verenleri sürekli farklı strateji ve rakamlar üzerinden reklam veriyor.

Unutmayın! Videonun kaç kişi tarafından izlendiği değil kaç dk izlendiği önemlidir…

Buradaki temel amaç kanalı büyütmek, kanal belirli bir izlenme seviyesinin üstüne çıkarsa, izlenme sayınız normalden 3-4 kat arttığında geliriniz 10-15 kat artıyor.

___

twitter.com/trkagankaya
instagram.com/kagankayatr
facebook.com/trkagankaya

Yorumlar