Sosyal Medya ve Netflix Kapanacak mı?

RTÜK’ün bilmediği şu: Netflix’e sansür uygulanamaz! (Not: Dizi içeriğini savunmuyorum)

Dijital çağdayız, bu çağın geleceğe yön vereceği ve seçkilerimizi etkileyeceği açık!

Temelleri 1997 yılında atılan ve 190’dan fazla ülkede 183 milyona ulaşan bir abone ağına sahip Netflix’in Türkiye’deki abone sayısı 1,5 milyonu geçiyor.

Dünya internet trafiğinin %15’ini tek başına Netflix kullanıyor, yani dünya genelinde internete giren her 100 kişiden 15’i Netflix’i kullanıyor…

Netflix, 2019 yılında yapımlara 15 milyar dolar para harcamış. 2020 yılı için planlanan bütçe 17,3 milyar dolar. Netflix’de 4 Türk yapımı da var.

Yeni bir dizi için Türk yapım şirketi ile anlaştıkları projede “gay” karaktere yer verilmesinden dolayı RTÜK’le arası açık. RTÜK “gay” karakterinin diziden çıkarılmasını istedi ve Netflix diziyi iptal etti.

RTÜK’ün bilmediği şu: Netflix’e sansür uygulanamaz! (Not: Dizi içeriğini savunmuyorum)

Nedeni basit: Netflix özel içerik platformu ve sadece ücret veren aboneler içerikleri izleyebiliyor. Üstelik platform içinde gerekli uyarılar da var.

Türkiye’nin yapması gereken 17,3 milyar dolarlık pastadan daha büyük pay alabilmek!

Üstelik, Türk yapımı diziler, filmler dünyanın birçok ülkesinde tercih edilip, izlenme rekorları kırarken…

Karar mercii, Türk kültür ve ahlak yapısına hizmet etmek istiyorsa, toplumu bireysel silahlanmaya yönlendiren, suç işlemeye teşvik eden, üvey kızına tecavüz eden karakterlerin yer aldığı diziler ve muhabbet tellallığı yapan programları yasaklamalıdır ya da sansür uygulamalıdır.

Televizyonlarda yayınlanan bu tip programlar toplumun tamamına açık ve yediden yetmişe herkes erişebiliyor…

Netflix, Spotify vb. dijital platform ve sosyal medya mecralarıyla ilgili kararlar alırken Z kuşağının da göz önünde bulundurulması gerekiyor, 2023 yılında 7 milyon oyu var bu kuşağın.

Sosyal medya düzenlemesinde ise durum çok farklı!

Yapılan düzenlemeyle 1 milyondan fazla ziyaretçisi olan sosyal medya platformları Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacaklar.

Türkiye’de temsilci bulundurmayanlara ilk etapta 3 ay reklam vermeme yasağı getirilecek ve kurul tarafından 10 milyon TL para cezası kesilecek.

İkinci aşamada 30 gün beklenilmesinin ardından hâlâ temsilci bulundurulmuyorsa 30 milyon TL ceza kesilecek.

Sosyal medya platformlarının ülkemizde temsilci açması çok önemli bir konu. Ülkemizden gelir elde edip Türk devletini muhatap kabul etmemek olmaz. Yaşanan sorunlarda karşınızda bir muhatap bulamıyorsunuz ülke olarak.

İlgili sosyal medya platformları hala temsilci bulundurmuyorsa, reklam yasağına gidilecek.

Reklam yasağına gidilmesinin ardından temsilci bulundurmamaya devam eden sosyal medya platformlarının %50 oranında internet trafiği daraltılacak ve bu oran %90’a kadar çıkacak.

İnternet trafiğinin %50’sinin engellenmesi demek 4 şeritli bir yolun 2 şeridinin kapatılması demektir. %90’da ise 4 şeritli bir yolun 3 şeridinin trafiğe kapatılıp, kalan 1 şeritte de hız sınırının 82’den 22’ye indirilmesi demektir.

Bu akıllıca bir karar aslında, bu trafik kısıtlamasında ilgili platformlar kullanılmaz bir hale gelir ve kâğıt üstünde açık olsa da aslında kapalıdır…

Sosyal medya platformlarından Türkiye’de data center (veri merkezi) açması isteniyor, bu sayede Türk kullanıcılarının verileri Türkiye’de kalacak ama illaki yurt dışına da yedekleme yapılacaktır. Zaten internet devleri, yük dengelemesi açısından Türkiye’deki veri merkezleri ile çözüm ortağı olarak çalışıyorlar.

Sosyal medya platformlarından Türk vatandaşları tarafından yapılan başvurular hakkında, kişisel bilgilerin yer almayacağı şekilde 6 ayda bir Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’na rapor sunulması isteniyor.

Türkiye’deki kullanıcılar, kişilik haklarını ve itibarlarını hedef alan içeriklere ilişkin olarak doğrudan ilgili sosyal medya platformuna başvurarak ihlalin giderilmesini isteyebilecekler. Sosyal medya platformları, ihbarları 48 saat içerisinde değerlendirmek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacaklar. Yükümlülük gerine getirilmezse 5 milyon TL idari para cezası uygulanacak.

(Bu da karşınızda muhatap bulmanız açısından güzel bir karar. Kişilik haklarınız ihlal ediliyor, şahsınıza hakaret ediliyor başvuruyorsunuz bazen dönüş bile yapmıyorlar).

Bir başka karar, unutulma hakkı uygulanacak!

Nedir bu unutulma hakkı?

Geçtiğimiz aylarda “Kendinizi İnternetten Silin” başlıklı bir yazı yayınlamıştım oradan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Unutulma hakkı, arama motorlarından sizin hakkınızdaki kayıtları silinmesini istemenizdir. Hakkınızda asılsız bir haber var ya da kişilik hak ve hürriyetiniz ihlal edildi ve siz başvuru yaparak ilgili içerikleri engellettiniz ya da kaldırdınız, ancak arama motorlarında (Google, Yandex, Bing) adınıza yapılan aramalarda bu kayıtlara ulaşılmaya devam ediliyor. İşte bu hak sayesinde arama motorlarından kayıtlarınızı sildirebileceksiniz. Ancak bu tam olarak nasıl uygulanacak orası belli değil.

“Unutulma hakkı” suistimale açık bir konu. “Kağan Kaya” olarak başvurdunuz diyelim binlerce “Kağan Kaya” vardır neye göre silinecek veriler?

İkinci konu, FETÖ, PKK vs. terör örgütleriyle ilişkileri ortaya çıkanlar, yolsuzlukları, tacizleri, tecavüzleri ortaya çıkanlar da başvuru yaptıklarında onlar da silinecek mi?

Bu iki husus düşündürücü. Deyim yerindeyse arama motorları çağımızın amel defteri gibi, istediğimiz kişi hakkındaki internette yayınlanan bilgilere ulaşabiliyoruz.

5651 sayılı kanunda da değişikliğe gidilerek “erişim engelleme” ifadesinin yanına “içerik kaldırma” ifadesi de eklenecek. Böylelikle daha önce hakkınızda çıkan bir içeriğin linkine erişimi engelletirken şimdi o içeriğin kaldırılmasını sağlayabileceksiniz. Önceden ilgili içeriğin linkine erişim Türkiye’den engelleniyordu, ama yurt dışından ve VPN kullananlar tarafından içeriğe erişilebiliyordu. Bu sayede tamamen kalıcı bir çözüme ulaşılmış olacak.

Hazırlanan sosyal medya düzenlemeleri mecliste kabul edildikten sonra, sosyal medya platformlarından 3 aylık bir hazırlık döneminin ardından yükümlülüklerini yerine getirmeleri isteniyor…

Sosyal medya düzenlemeleri TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi, karara sadece Twitter’ın direneceğini düşünüyorum. Twitter diplomasisi oluştu ve Twitter devletlere ve devlet başkanlarına kafa tutar hale geldi. Örnek: ABD’nin çılgın olduğu kadar da küstah olan başkanı Trump…

Siyasetçi değilim! Yapılan düzenlemeye şahsım ve milletim adına bakıyorum. Bundan dolayı alınan kararlarla ilgili siyasi ve şahsi menfaat elde etmek isteyenler de olacaktır haliyle.

Doğanın kanunudur insanın olduğu yerde menfaatin olması da kaçınılmaz bir gerçektir.

Kurumlar devlete hizmet için vardır, kurumlara atanan şahıslar, devletine hizmet etmek yerine kendisini oraya atayan güce/yapıya hizmet ediyorsa, burada devletin etkinliğini sürdürmesi çok zor olur…

 ___

twitter.com/trkagankaya
instagram.com/kagankayatr
facebook.com/trkagankaya

Yorumlar