Yasaklamadığım Her Çinli Şirket İçin Bana Küfür Edeceksiniz!

Donald Trump, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)’in Çin ordusuyla bağlantılı olduğunu iddia ederek şirketi kara listeye aldı.

ABD ile Çin arasında süren ticaret savaşlarına Trump, Huawei şirketinin Google Android lisansını iptal ettirerek başlamıştı.

Huawei de başlangıç olarak Android platformuna AppGallery adındaki kendi marketini entegre ederek, HarmonyOS adlı kendi işletim sistemini geliştireceğini duyurmuştu.

Çinli şirket yayınladığı raporda HarmonyOS işletim sisteminin Aralık 2020’de geliştiricilere sunacağını duyurdu. HarmonyOS işletim sistemine sahip ilk telefonun ise 2021 yılının ilk çeyreğinde “Huawei P” adıyla satışa çıkacağı söylenmekte.

Tesadüf müdür bilinmez Huawei'nin, Çin'in Dongguan şehrindeki 4G ve 5G antenlerini test ettiği laboratuvarda yangın çıktı ve 3 kişi yaşamını yitirdi.

Laboratuvarda çıkan yangın aklıma Haziran 2010’da İran'ın Buşehr ve Natanz'daki nükleer tesislerine yapılan stuxnet saldırısını getirdi…

ABD donanması hükümet tarafından verilen cep telefonlarında TikTok uygulamasının kullanılmasını yasaklamıştı.

Trump durumu bir adım daha öne taşıyarak AppStore ve Google Play’den TikTok uygulamasının indirilmesinin yasaklanmasını istemişti.

Trump yönetimi, Bytdance'in TikTok'un sahibi olmasının, kabul edilemez bir ulusal güvenlik riski oluşturduğunu ve TikTok'un Çin Komünist Partisi'nin emrinde “Amerikan vatandaşlarının kişisel verilerinin kötücül amaçlarla toplandığını” söyledi.

TikTok’un Çinli sahibi Bytdance bu durumu reddederek ABD’deki kullanıcı verilerinin ABD ve Singapur’da tutulduğunu ve yasaklamanın doğru olmadığını belirtti.

Çin bu yasağı delmek adına TikTok’un ABD operasyonlarını satmak için teknoloji devi Microsoft ile masaya oturdu fakat daha sonra satmaktan vazgeçerek, dünyanın en büyük veri tabanı şirketi Oracle ve dünya çapında şubeleri olan perakende devi Walmart firmasına yeni kurulacak TikTok Global şirketinin %20 hissesini satmayı kabul etti.

Ardından TikTok uygulamasının ABD’de yasaklanması kararı federal yargıç tarafından geçici bir süre askıya alındı…

TikTok tarafından yapılan açıklamada kararın memnuniyetle karşılandığı ve haklarını korumaya devam edeceklerini belirtildi.

Görüşmeler sürüyor ve henüz anlaşmaya varılmadı fakat hala soru işaretleri var. Trump, TikTok’un kontrolünün ABD’li şirketlere verilmediği sürece anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylemişti. Kontrolden kasıt algoritmalara müdahale. Örneğin: Algoritmalar sayesinde kullanıcıların izledikleri videolara göre bir sonraki videolar öneriliyor.

Çin yönetiminin TikTok’un sahibi Bytedance şirketine anlaşmaya algoritmaları dahil etme yetkisi verilip verilmediği belli değil, anlaşmada bu madde var mı bilinmiyor…

TikTok’un dünya genelinde 700 milyon, ABD’de 100 milyon aktif kullanıcısı var. Eğer Çin kontrol yetkisini kabul etmezse, Trump uygulamayı yasaklamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

Trump yönetimi savaşa Çin’in en büyük yonga üreticisi SMIC’i yasaklayarak devam ediyor.

Yonga yani elektronik çip (mikroişlemci) çok sayıda küçük anahtardan oluşan elektronik devredir.

Donald Trump, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC)’in Çin ordusuyla bağlantılı olduğunu iddia ederek şirketi kara listeye aldı.

Alınan karara göre ABD yönetiminden özel izin almayan hiçbir ABD şirketi, SMIC ile iş yapamayacak.

Trump çok doğru bir karar vermiş. “Milli Yazılım” başlıklı yazımda durumu anlatmıştım.

Kullandığımız mikroişlemciler de (çip) içerisinde bir yazılımla çalışmakta ve bu alana erişiminiz yasak sadece sizin işlemciyi programlayabileceğiniz alan açık. Mikroişlemciler elektronik devrelerin beynidir. Yani kullandığımız bilgisayar, telefon, tablet vs. her elektronik cihazda mikroişlemci bulunmaktadır. Savunma sanayinizde kullandığımız mikroişlemciler milli değilse uzaktan kontrol edilmesi hayal değil…

Yasaklama kararının ardından SMIC şirketi Çin ordusuyla hiçbir ilişkilerinin olmadığını ve herhangi bir askeri üretim yapmadıklarını açıkladı.

Bu arada Türkiye’nin GSM alt yapısının neredeyse tamamı Çinli Huawei firmasının elinde ve birçok kurum ve kuruluşta ABD’li Cisco ve Çinli Huawei güvenlik duvarı (firewall) kullanılıyor.

Özellikle 15 Temmuz öncesi Emniyet’e iş yapan fetöcü şirketler open source (açık kaynak) yazılımlar ile güvenliği sağladıklarını iddia ederek kendilerine arka kapı (backdoor) açmıştı.

Milli üretim olduğunu iddia edenlerin çoğu da yurt dışından getirdiği parçaların montajını Türkiye’de yapıp Türkçe arayüz ekliyor sadece.

Stratejik kurumlarda milli yazılım ve donanımlarını kullanamıyorsan bizim tarlayı başkasının sürmesi kaçınılmaz bir gerçek…

-

twitter.com/trkagankaya
instagram.com/kagankayatr
facebook.com/trkagankaya

Yorumlar 1 yorum