Siber Tehdit

Çağımızın petrolü veridir! Petrol ne kadar önemliyse, veri de o kadar önemlidir. Hatta veri, petrolden daha değerlidi.

İnsanların saatlerini bile kendilerinin ayarlamadığı çağdayız!

Analog saatlerin internetsiz çağları hatırlattığını düşünebiliriz ama öksüz bırakmayız.

Cep telefonlarının her geçen gün akıllanması, internetin de hızlanmasıyla, çevrimdışı olmanın dışlanma hatta kınama sebebi olduğunu yaşayarak öğrendik…

Kimi sosyal medya uygulamaları, kimi mesajlaşma uygulamaları, kimi eposta, kimileri de haberleri takip etme, alışveriş yapma gibi çeşitli nedenlerle, tuvalete giderken bile yanımızdan ayıramadığımız mobil cihazlar sayesinde çevrimiçi.

Kişisel ya da ticari tüm sırlarımız bu kutuların içerisinde. İşte bu verilerin peşinde olan art niyetli insanlar olduğu bilinen bir gerçek.

Web ya da mesajlaşma geçmişinizin birilerinin eline geçtiğinde utanacak bir şeylerinizin olması düş değil.

İtalya'da Boşanma Avukatları Derneği tarafından hazırlanan rapora göre boşanma vakalarının yüzde 40'ına mesajlaşma uygulaması WhatsApp neden oluyormuş.

Birçok ünlünün hacklenerek resimlerinin ifşa edildiği, çoğunun da sırf gündeme gelmek için bilerek ifşa edip, hacklendim dediği çağdayız.

Bir an olsun bile yanımızdan ayırmayı düşünemediğimiz cep telefonlarımızın fiziki güvenliğini sağlarken, verilerimiz ne alemde, ne kadar güvende?

Dijital verilerimizin güvenliği konusundaki endişeler her geçen gün artarak devam ediyor.

Kaspersky’nin yayınladığı istatistiklere göre 2019 yılında Türkiye’de 48 binden fazla cep telefonu siber saldırıya maruz kalmış.

Saldırıya maruz kalan telefonlarda, reklam virüsü sayesinde kişisel bilgiler toplanılarak, kullanıcılara ilgi alanında hedef reklamlar gösterilmiş ve arka planda tıklatılmış.

Dahası kişisel verileri, cihaz konumu, tarayıcı geçmişi, mesajları ve fotoğrafları, kullanıcıların bilgisi ve izni olmadan başka sunuculara iletilmiş.

Ülkemizde son yıllarda, kişisel verilerin korunmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıldı.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) çıktı ama uygulamada ne kadar başarılı olundu?

Kullanıcı hatası dışında, kişisel verileri çaldıran ya da satan firmalara ne gibi cezalar verildi?

Herhangi bir yerden alışveriş yaparken ya da kayıt olurken cep telefonu numaranızı veriyorsunuz, hiç ilgisiz alakasız yerlerden mesajlar geliyor.

Ateistlere hac/umre mesajı, hacılara da içkili restoran mesajları…

Genelde firmalar, kişisel verilerinizi kullanmamıza izin veriyor musunuz ya da kampanya vs duyurulardan haberdar olmak ister misiniz gibi izinler istiyor, izni aldı ya gerisine karışmıyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD Adalet Bakanı William Barr, ABD’nin en büyük kredi raporlama şirketinden biri olan Equifax firmasının hacklenmesiyle ilgili bir basın toplantısı düzenlemiş ve 4 Çinli askeri suçlamıştı.

Adalet Bakanı Barr, "Bu olay, sadece Equifax'ta maddi zarara yol açmadı, aynı zamanda milyonlarca ABD'linin mahremiyetine saldırdı. İnsanlar kimlik hırsızlığının önüne geçmek için önlem almaya çalışırken fazladan para harcadı ve yük yüklendi" demişti.

2017 yılında Equifax’a yönelik yapılan siber saldırıda, müşterilerin isimleri, doğum tarihleri, sosyal güvenlik numaraları ve sürücü belgelerinin bulunduğu yaklaşık 150 milyon ABD’linin kişisel verileri çalınmıştı.

ABD tarihinin en büyük siber saldırı olarak kayda geçen olay sonrası ABD Federal Ticaret Komisyonu, Equifax firmasının kişisel veri güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle 700 milyon dolar tazminata mahkûm edildiğini duyurmuştu.

Daha önce söylemiştim, tekrar etmekte fayda var.

Çağımızın petrolü veridir!

Petrol ne kadar önemliyse, veri de o kadar önemlidir. Hatta veri, petrolden daha değerlidir.

Verileri dışarıda olan ve verilerinin güvenliğini sağlayamayan ülkelerin bağımsız olduğu düşünülemez…

___

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar