Petrol Şirketleri Hacklenebilir!

Düşünmeyi ve hesaplamayı bizim yerimize akıllı cihazlara teslim ettik. Bizim yerimize onlar düşünüp hesaplıyor, biz sadece onaylıyoruz, hatta bazı yerlerde yapay zekâ sayesinde onaylamadığımız bile düşünülebilir…

Çağımız dijitalleştikçe hackerların sayısı da artıyor.

Düşünmeyi ve hesaplamayı bizim yerimize akıllı cihazlara teslim ettik. Bizim yerimize onlar düşünüp hesaplıyor, biz sadece onaylıyoruz, hatta bazı yerlerde yapay zekâ sayesinde onaylamadığımız bile düşünülebilir…

Tembellik mi desem, lüks mü desem bilemedim.

Hastane, postane, yol, su vb. her şey dijital.

Neden?

Çünkü: İmalat hatları, makinelerin denetimi ve kontrolü, aklınıza gelebilecek her elektronik ve mekanik aksam uzaktan kontrol edilebiliyor…

Dijitalleşmenin son kullanıcılara sağladığı faydalar gibi, üreticilere de faydası var, bu da onlardan biri.

2015 yılında Amerika’da kendilerini “GasPot”, “DIESEL” ve “WE_ARE_LEGION” diye adlandıran hacker grupları benzin istasyonlarını hacklemişti. Hatta Suriye Elektronik Ordusunun yaptığı da söylentiler arasında…

2018 yılında Rus merkezli petrol şirketi “Lukoil” Azerbaycanlı bir hacker tarafından hacklenmişti.

Yine 2018 yılında ABD’nin Detroit kentindeki Marathon benzin istasyonunu hackleyen hackerlar 2.200 litre benzini bedava dağıtmıştı. Amerika’da bizdeki gibi akaryakıt pompacısı neredeyse hiç yok, kaç litre benzin istiyorsanız yazıyorsunuz ve ödemeyi ister nakit isterseniz de kredi kartıyla yapıp benzini alıyorsunuz. Bu sayede hackerlar, benzin dağıtım yazılımına sızıp, pompaların kontrolünü sağlayarak istasyona gelen arabalara ücretsiz benzin dağıtmışlar.

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz araması yapan firmalara siber saldırı düzenlendiği de bilinen bir gerçek.

Geçtiğimiz günlerde ABD güdümündeki Suudi Arabistan, Rusya’yı ekonomik olarak yıpratmak için petrol fiyatlarında indirime gitti, buna misilleme olarak Rusya, ABD merkezli petrol şirketlerine siber saldırı düzenleyebilir.

Siber saldırı olursa ne mi olur?

Tüm yakıt sistemlerini kapatıp, yakıt fiyatlarını değiştirebilir hatta yakıt sızıntısına bile neden olabilirler. Benzin almaya gelen araçların plaka ve sürücü bilgilerini ve kredi kartı bilgilerini bile ele geçirme ihtimalleri yüksek.

Petrol dağıtım izleme sistemleri, tankerlerdeki benzinin seviyesini, yoğunluğunu, sıcaklığını ve aktarılacak noktayı vs. birçok işlemi kendi içlerinde kurdukları bir netwok ağı sayesinde kontrol ediyorlar buraya yapılacak bir saldırı, patlamaya bile neden olabilir.

Türkiye’de ise en basitinden düşünmek gerekirse, akaryakıt şirketleri sattıkları yakıtı her gün sabah 6 ya kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) otomatik olarak bildiriliyor. Bildirmediği taktirde bayiye ve dağıtım firmasına hem para cezası uygulanıyor hem de bildirene kadar akaryakıt satışı yasaklanıyor.

İşte bu otomasyona basit bir DDOS saldırısı düzenleyen hackerlar şirketlere çok büyük maddi zararlar verebilir.

Buradan kendisine nasıl çıkar sağlar derseniz.

Hem ceza yemiş hem de satış yapamayan firma sorunu çözmeye uzun zaman harcaması gerekiyor, maddi kaybın bir an önce önüne geçebilmek için genelde hackerların istediğini veriyorlar.

Konumuza dönecek olursak.

ABD cephesinin petrol fiyatlarındaki indirimine, Rusya dünyaca ünlü hackerları sayesinde siber saldırıyla cevap verecek.

___

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar