GÜNDEM

Sina Koloğlu yazdı: Ekran adalet dağıtır mı?

Aleyna Çakır cinayeti gündemi sarsmaya devam ederken, bakışlar cinayetin çözülmesini konu edinen TV programı Müge Anlı ile Tatlı Sert'e çevrildi.

Sina Koloğlu yazdı: Ekran adalet dağıtır mı?

Aleyna Çakır cinayeti gündemi sarsmaya devam ederken, bakışlar cinayetin çözülmesini konu edinen TV programı Müge Anlı ile Tatlı Sert'e çevrildi. Yıllardır ekranda olan ve adi/adli vakaların çözümüne ilişkin halk nezdinde bir otorite haline gelen Müge Anlı'nın programı; Aleyna Çakır'ın ölümünde suçlanan Ümit Can Uygun'un annesinin ormanlık bir alanda şüpheli bir şekilde ölü bulunması sonrası ailenin Müge Anlı'yı tehdit etmesi ve Anlı'nın cevabıyla tekrar gündeme oturdu!

Programa ve gazeteci Müge Anlı'ya güven duyulduğunun belirtilmesinin yanı sıra bu tarz programların cinayetlerin çözülmesine ne kadar katkı sağladığına ilişkin tartışmalar yapıldı.

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu da bugünkü köşesinde bu konuyu işledi. Koloğlu, "Ekran adalet dağıtır mı?" başlıklı yazısında "Müge Anlı, adaletin ekranda arandığı dünyanın tartışmasız en çarpıcı ismi. Anlı, bu cinayet işleriyle uğraşırken, öte yandan ülkede özellikle kadın cinayetlerinin yanı sıra taciz tecavüz olaylarının arttığı bir döneme denk geldik. Bu alana girdiğinde tartışmalar farklı bir boyut kazandı. Aleyna Çakır olayı ve sonrası yaşananlar" ifadelerini kullandı.

Ceza hukuku profesörü Adem Sözer'in "Ceza soruşturmaları yetkilerinin televizyon programlarına aktarılması hukuk devleti bakımından, asla kabul edilemez" sözlerini hatırlatan Koloğlu şunları kaydetti:

"Söz konusu örneğin, ‘genç bir kadının ölümü’nün ötesine geçtiği ve ‘derin ilişkiler’ yumağına doğru evrildiğinin emareleriyle karşılaştık. Yani iş, Anlı’nın suçluyu bulma sınırının ötesine geçti. Türkiye, çözülmeyi bekleyen cinayetlerin hayli kabarık olduğu bir ülke. Ekranda adalet dağıtan programlar, ‘reytingi en yüksek’ yapımlardır. Hele bir de arka arkaya ‘katili’ ya da ‘kaçırılan çocuğu’ bulma çoğalınca, gün birincisi olmak işten bile değil. Adalet terazisindeki dengede iddialı ülkeler, bu formatın isim babaları oluyor!"

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum