GÜNDEM

Güneri Cıvaoğlu: Olası İstanbul depreminde 14 bin bina mezar olacak, sadece enkazı kaldırmak 1 yıl sürecek

Milliyet yazarı Güneri Cıvaoğlu, olası İstanbul depremi için yaptığı değerlendirmede "14 bin binanın mezar olacağını sadece enkazı kaldırmak için 1 yıl harcanacağını" söyledi.

Güneri Cıvaoğlu: Olası İstanbul depreminde 14 bin bina mezar olacak, sadece enkazı kaldırmak 1 yıl sürecek

Milliyet yazarı Güneri Cıvaoğlu, bugünk köşesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesinin hazırladığı deprem tahmin protokolünü okuyucularıyla paylaştı. Cıvaoğlu şunları kaydetti:

7.5 büyüklüğündeki depremde İstanbul’daki 1 milyon 166 bin 330 binanın yarısından hayli fazlası hasar görmeyecek.

Daha net ifadeyle, yüzde 57.5’i... Binaların yüzde 25.9 ise hafif hasarla kurtulacak. Yüzde 12.6’sı orta hasar görecek. Yüzde 2.9’u da ağır. Yüzde 1.2’sinin çok ağır hasar görmesi öngörülüyor. Toplamı 195 bin. Ağır ve çok ağır hasara uğrayacak bu binalardan 14 bini “içindekiler için mezar olma riski taşıyor.”

Ortalama 14 bin civarında can kaybı tahmin ediliyor. Deprem gündüz olursa nispeten daha az, gece olursa daha fazla can kaybı veya ağır yaralı hesapları yapılmış. Bu rakamların 1 buçuk katına kadar çıkması da mümkün. Tarihi yarımadadan başlayarak Tekirdağ’a doğru uzanan 10 km derinlikte kuşak çok hassas... İstanbul’da deprem öngörüsü

DEPREM SONRASI

Depremin büyüklüğünden, şiddetle hissedilecek kuşaktan, hasar oranlarından, yaşamını yitirecek ya da yaralı kurtulacak İstanbullulardan söz ettik. Ya sonra? 700 bin hanelik barınma ihtiyacı kendini dayatacak. 2 milyon dolaylarında İstanbullu günlerini sokakta geçirmeye aday. 25 milyon ton ağırlığında da enkaz oluşması öngörülmekte. 25 ton kapasiteli kamyonların hizmete konulacağı düşünülürse “1 milyon hafriyat” seferi gerekecek. Aylarca hatta yıllarca enkaz kaldırımı sürecek. İstanbul Türkiye ekonomisinin yüzde 31’ini temsil ediyor. İstanbul’da ekonominin yarı yarıya gücünü yitirmesi bile çok dramatik sorun üretir. 200 milyar liralık bir kayıptan söz ediliyor ama galiba bu da çok iyimser bir tahmin.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar