GÜNDEM

Fatih Selek: Youtuberlar gazetecilerin tahtını sallıyor

Türkiye yazarı Fatih Selek, Youtuberların Diyarbakır ile Kilis'te yaptığı ve geniş çapta yankı uyandıran sosyal deneyleri ve röportajları işaret ederek "eskiden acar muhabirlerin turist, dilenci ve müşteri kılığına girerek nabız yokladıklarını" bugünse bu görevi Youtuberların gerçekleştirdiğini ifade etti.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Fatih Selek: Youtuberlar gazetecilerin tahtını sallıyor

Teknolojinin gelişmesiyle daha da dijitalleşen yeni medya ile geleneksel medyanın farklarının, avantaj ve dezavantajlarının konuşulduğu bu günlerde Türkiye gazetesi yazarı Fatih Selek, "YouTube gazetecileri" başlığıyla önemli bir konuyu gündeme getirdi.

Selek, bugünkü yazısında Youtuberların Diyarbakır ile Kilis'te yaptığı ve son günlerde geniş çapta yankı uyandıran sosyal deneyleri ve röportajları hatırlatttı.

GAZETECİLERİN TAHTINI YOUTUBERLAR SALLIYOR

Selek, köşe yazısını Twitter hesabında "Gazetecilerin tahtını Youtuberler sallıyor" manşetiyle öne çıkardı.

"ÖNCEDEN TOPLUMUN NABZINI GAZETECİLER TUTARDI"

"Eskiden acar muhabirlerin turist, dilenci ve müşteri kılığına girerek nabız yokladıklarını" söyleyen Selek, "Esasında bu, gazetecinin görevidir" diyerek; Youtube hesabında yayınladığı röportajlarla dikkat çeken gazeteci İbrahim Haskoloğlu'nun John Bolton ile röportajını, The Boss isimli Youtube hesabından yayınlarını sürdüren Youtuberlar Mert Karakaş ve Burak Tutal'ın Diyarbakır'daki sosyal deneyini ve Youtuber Ruhi Çenet'in Kilis'te Suriyeliler konusunda esnafa mikrofon uzattığı videoları hatırlattı.

Selek'in yazısının ilgili bölümü ve işaret ettiği yayınlar şöyle:

DİYARBAKIR VİDEOSU

"İki YouTuber Diyarbakır'a gidiyor. Kameraları gizli bir yere koyuyor. Sokakta bir şeyler satan çocuklara yaklaşıp yemek istiyor. Çocuklar bütün samimiyetleriyle bir şeyler ısmarlamanın ve yabancıları ağırlamanın derdine düşüyor.
İstediği cevabı alan YouTuberlar "Ta ta ta taaam" diyerek bir tablet çıkarıp çocuklara hediye ediyor. Karşısındaki "Abi n'aptın bu çok pahalı" diye mahcubiyetini dile getiriyor... Anadolu'nun mayasının ne kadar sağlam; her şeye rağmen evlatlarının şefkatli ve hürmetli olduğunu gösteren bu deney, büyük beğeni topladı. Tabii eleştiri de aldı. Bazıları YouTuberların çocukların üzerinden reyting devşirip para kazandığını söyledi. Gençler, birçok haber bültenine konu oldu. Milyonlarca kişi onları izledi. Tuzla Belediyesi çocukları İstanbul'da ağırlayarak ödüllendirdi. Netice itibarıyla bir video ile umut verdiler, mutlu ettiler, insanlık ölmemiş dedirttiler, iyi olmanın mükâfatının mutlaka olacağını gösterdiler. Bunun neresi kötü?"

KİLİS ESNAFI SURİYELİLER KONUSUNA NASIL YAKLAŞIYOR?

"Önemli olan insana dokunmak, topluma ayna tutmak. Esasında bu, gazetecinin görevidir. Nitekim eskiden acar muhabirler turist, dilenci ve müşteri kılığına girer nabız yoklardı. Fakat bu YouTuberlar acayip çalışıyor. Geçen bir başkası Kilis'e gitmiş. Geleneksel medyanın yapmadığını yapmış ve şehirdeki Suriyelilere dair Türk esnafa mikrofon uzatmış. Acayip sorular sormuş. Neticede bir buçuk milyona yakın kişi izlemiş."

İBRAHİM HASKOLOĞLU'NUN JOHN BOLTON RÖPORTAJI

"Bir başka YouTuber gazeteci, ABD Başkanı Trump'ın eski danışmanı John Bolton ile röportaj yapmış. Çatır çatır sorular yöneltmiş. Videosu on binlerce kişi tarafından tıklandı. İşte yeni medya düzeni bu!"

Selek ayrıca televizyonların ana haber bültenlerinde vatandaşlardan sağlanan görüntü ve bilgilerin kullanıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"VATANDAŞ BÜLTENİ"

"Karadeniz'de gaz bulunduğunun açıklandığı gün bir televizyon kanalının ana haber bültenine denk geldim. İlginç bir durum dikkatimi çekti. Haberler cep telefonu ve güvenlik kamerası kayıtlarıyla doluydu. Bülteni tekrar izledim. Kanal bir saat içinde 32 habere yer verdi. Bunların 13'ü kanalın ve ajansların servis ettiği haberdi. 19 haber ise vatandaşın çektiği görüntüler ve güvenlik kamerası kayıtlarından oluşuyordu. Anlayacağınız ana haber bültenleri de 'youtube'a dönüşmüş." 

YENİ MEDYA-GELENEKSEL MEDYA TARTIŞILIYOR

Video ya da podcast gibi farklı enstrumanlarla zenginleştirilen, teknolojinin gelişmesiyle daha da dijitalleşen yeni medya ile geleneksel medya arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar son günlerde yeni medyanın önde gelen isimleriyle gündeme getiriliyor, tartışılıyor ve yeniden değerlendiriliyor.

Habertürk'teki programında konuyu masaya yatıran gazeteci Kübra Par, bu kapsamda ardı ardına iki ismi konuk etmiş ve yeni medya ile geleneksel medyanın dönüşümünü, geldikleri noktayı ve geleceklerini konukları gazeteciler Cüneyt Özdemir ve Hadi Özışık ile konuşmuştu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar