GÜNDEM

Ergün Yıldırım "Kızılelma"nın kavramsal dönüşümünü yazdı

Yeni Şafak yazarı Ergün Yıldırım "Kızılelma" kavramının dönüşümünü bugünkü köşesine taşıdı.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Ergün Yıldırım "Kızılelma"nın kavramsal dönüşümünü yazdı

Arap ayaklanmaları Türkiye'nin komşusu Suriye'ye sıçradığı günden beri yaşanan saldırılar, göç ve sınır ötesi operasyonlar Türkiye siyasi hayatında farklı ideolojilerin baskın olduğu farklı dönemler yaşanmasına neden oldu. Özellikle askeri operasyonlar ve terör saldırıları güvenlikçi politikaların ön plana çıkmasına neden olurken Türk kültürel tarihine ait kavramlar da dönüşüm yaşadılar. Bu kavramlardan biri "kızılelma".

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ergün Yıldırım, bugünkü köşesinde "kızılelma" kavramının dönüşümleri ve geldiği noktayı kaleme aldı.

OSMANLI'NIN "KIZILELMA"SI

Osmanlı bilincinde başlıbaşına baskın bir söylem olmayan Kızılelma'nın bir mit olarak varlığını sürdürdüğünü kaydeden Yıldırım, bu mitin Osmanlı gaza ideolojisine eklemlendiğini ifade etti: "Kızılelma, bir mit olarak vardır. Ama Osmanlı siyasal tahayyülünün “gaza ideolojisi”, Alparslan’ın Malazgirt’te irad ettiği hutbedeki ilayi kelimetullahı yüceltmenin bir devamıdır."

MODERN TÜRKİYE'NİN "KIZILELMA"SI

Kavramın dönemde Türkçülük yaklaşımı tarafından Turan siyasetiyle beraber yeniden yorumlandığını söyleyen Yıldırım, bunun en önemli temsilcilerinden birinin ziya Gökalp ve şiiri olduğunu ifade etti. En nihayetinde Anadolu’da mukim bir Türkçülüğe evrildiğini, Osmanlı'nın dahi ret edildiğini yazdı.

BUGÜNÜN "KIZILELMA"SI

Yıldırım'a göre şimdi Kızılelma söylemi etrafında; Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun Malazgirt Marşı’nın içeriğiyle öne çıkan, İslam ve Türklüğün sentezine dayalı, Ak Parti ve MHP ittifakına dayalı siyaset ve dönüşüm projesi ile bütünleşen yeni bir siyasi mit devreye giriyor.

İSLAM VE TÜRKÇÜLÜĞÜ UZLAŞTIRAN BRİ SİYASET Mİ, İSLAM'I TÜRKÇÜLÜĞE MOTİVASYON SAĞLAYAN BİR SİYASET Mİ?

"Dindarlar ve İslamcıların da büyük bir fikri ve duygu kırılması içinden geçtiklerini" ifade eden Yıldırım, "Hakikaten Enver Paşa’nın İslam ve Türklüğü uzlaştıran bir devlet siyasetine mi geçeceğiz yoksa İslam’ı Türkçülüğe motivasyon sağlayan bir siyasete mi?" diye sordu.

Ergün Yıldırım'ın yazısının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar