GÜNDEM

Kübra Par '30 Ağustos' eleştirilerini 'Kızılelma' ile sürdürdü: Tarih cımbızlanıyor

Habertürk yazarı Kübra Par, Cumhur İttifakı'na yönelik "Tarih cımbızlanarak yansıtılıyor" eleştirilerini bugünkü köşesinde de sürdürdü.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Kübra Par '30 Ağustos' eleştirilerini 'Kızılelma' ile sürdürdü: Tarih cımbızlanıyor

Habertürk gazetesi yazarı Kübra Par, 30 Ağustos'a ilişkin düzenlemeler sonrasında 25 Ağustos tarihli köşesinde "Malazgirt kutlanabiliyorsa 30 Ağustos neden kısıtlanıyor?" başlıklı bir yazı kaleme almıştı. Par, bugünkü köşesinde o eleştirileri sürdürdü.

"KIZILELMA"YA ELEŞTİRİ

"Kızılelma" marşı ve videosuna ilişkin "Atatürk niye yok?" diye soran Par, İletişim Başkanlığı'nın hazırlattığı "Kızılelma" marşı ve videosuna ilişkin şunları kaydetti:

"O KLİPTE ATATÜRK, KAZIM KARABEKİR, KIBRIS BARIŞ HAREKATI, ECEVİT YOK"

"1071 Malazgirt Zaferi'nden Osmanlı Devleti'nin kuruluşuna, İstanbul'un Fethi'nden Çanakkale’ye, 15 Temmuz’a ve Mavi Vatan’daki arama çalışmalarına göndermeler yapan ‘destansı’ bir klip. Bugün Cumhur İttifakı’nın ideolojik perspektifini yansıtan Türk-İslam senteziyle uyumlu tema ve görsellerle dolu, geçmişten bugüne Türklerin tarihini anlatan bu klipte Alparslan var, Fatih Sultan Mehmet var, Cumhurbaşkanı Erdoğan var ama Atatürk yok. Atatürk’ün silah arkadaşları, mesela Kazım Karabekir yok. Doğu Akdeniz’deki filolarımız var ama bugün orada hak iddia edebilmemizi sağlayan Kıbrıs Barış Harekâtı yok, harekâtı gerçekleştiren Ecevit yok."

"TARİH CIMBIZLANIYOR"

Par, 4 dakikalık klibe tüm tarihin sığdırılamayacağını fakat "bu klibin yayınlanmasıyla 30 Ağustos kutlamalarının kısıtlanması bir araya gelince 'Tarihin belli bölümleri cımbızlanarak ideolojik bir anlatı mı ortaya çıkarılıyor?' sorusunun akıllara geldiğini" yazdı.

Par, "30 Ağustos için de bu ülkenin bağımsızlık mücadelesini, kurucu lider Atatürk’ü, Cumhuriyet kazanımlarını içeren, 83 milyonu kucaklayan bir klip hazırlanacak mı acaba?" diye sordu.

30 AĞUSTOS TÖRENLERİ YASAKLANDI MI?

İçişleri Bakanlığı 19.08.2020 tarihinde 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına ilişkin düzenlemeler yapıldığını duyurdu. Bu düzenlemelere gerekçe olaraksa Covid-19 salgını gösterildi. Düzenleme basına doğrudan doğruya "kutlamalar yasaklandı" şeklinde yansıdı. Buna ilişkin haberlerin artması üzerine İçişleri Bakanlığı 23 Ağustos tarihinde bir duyuru daha yayınladı. Bakanlık, burada ilk duyuruyu "Covid 19 salgını ile mücadelede içerisinde kontrollü sosyal hayat süreci içerisinde alınması gereken tedbirlerin Valiliklere bildirilmesi" olarak tanımladı ve benzer uygulamaların "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programları ile Ramazan ve Kurban Bayramı bayramlaşma programları için de yapıldığını" kaydetti. Açıklamada "Bu doğrultuda resmi programlarda resepsiyonların yapılmaması da salgınla mücadele sürecinin bir gereğidir" ifadesi kullanıldı.

FAHRETTİN ALTUN'DAN AÇIKLAMA

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarının yasaklandığı iddiaları basında yer almaya devam edince İletişim Bakanı Fahrettin Altun da Twitter hesabından bir açıklama yaptı

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar