GÜNDEM

İlber Ortaylı Nevşin Mengü'ye fena ayar verdi! Tokat gibi cevap: Sizin Almanya'daki...

Tarihçi İlber Ortaylı, Deutsche Welle'nin Türkiye'nin Çerkeslere yönelik asimile politikası uyguladığı yönündeki algı haberine Nazi soykırımlarını hatırlatarak ayar verdi.

Alman yayın organı Deutsche Welle, Türkiye'de yaşayan Çerkesler'in asimile edildiklerine yönelik bir haber yayınlamıştı. Söz konusu haberde Çerkesler hakkında tarihi bilgiler verdikten sonra Türkiye sınırları içinde asimilasyon politikalarına maruz kaldıkları iddia edildi. Çerkeslerin, dünyada 40'tan çok ülkede yaşadığı belirtilen haberde, "Dünyada en fazla Çerkes nüfusu Türkiye'dedir ve maalesef en büyük asimilasyon da Türkiye'dedir." ifadelerine yer verildi. Bu algı amaçlı haber, büyük tepkiye neden oldu.

Kanalın Türkiye yayınlarının ekran yüzü olan Nevşin Mengü, konuyu Nevşin Mengü Soruyor programında tarihçi yazar İlber Ortaylı ile masaya yatırdı. Ortaylı, yapılan algıya tepki göstererek ikinci dünya savaşı sırasında Almanya'da Naziler tarafından yapılan katliamları hatırlattı. Ortaylı ile kanalın haberini savunan Nevşin Mengü arasında tartışma yaşandı.

"30'ların Almanya'sını hatırlatmak istemiyorum"
Ortaylı, "Sizin Almanya'daki organda ara sıra yapıyorlar böyle şeyleri. Ama 30'ların Almanya'sını hatırlatmak istemiyorum. Çok kötü şeyler oldu efendim sırf Yahudileri değil zavallı çingeneleri bile toplayıp.. " sözlerini kesen Mengü, "Ama mesele her zaman 30'lar Almanya'sının hatırlanıp bunun bir daha tekrarlanmamasını sağlamak aslında." cevabını verdi.

"Lütfen kendi probleminizi önce çözün"
Ortaylı ise, "O onların sorunu. Burada öyle bir şey olmaz. Ben hiçbir kavmin hem Yahudileri hem Çingeneleri hem Slavların bir bölümünü fırınlara yollayacak kadar zıvanadan çıktığını zannetmiyorum. Bu büyük bir olaydır. bunu tabi bir şekilde unutmak değil üstününe gitmek lazım. Öğrenmeleri lazım ve böyle basit mukayeselerle suçu yaymalarla suçu örtemezsiniz. Lütfen kendi probleminizi önce çözün. Çünkü bu suçu yayarak hafifletmek demektir. Bununla toplumsal vicdan rahatlamaz. Yapma tarihle eritemezsiniz. " dedi.

"İş artık ticarete dönüştü"
Nevşin Mengü de kendisini, "Burda Türkler kesmiştir diye bir şey yok. Ben sadece yasayı söyledim. Ayrıca bana ne Alman kim bilmem ne söylemiş olmasından." sözleriyle savundu. Ortaylı tartışmaya son noktayı, "Bu politikadır. Banane demekle olmaz. Şimdi bu bunu yapıyor sonra kalkıp başkanına bir şey söylüyor. İş artık ticarete dönüştü. Dikkat etmek lazım. Herkes önce problemini kendi halledecek." sözleriyle koydu

Yorumlar