Yaşam Şekli Kısırlığa Yol Açıyor!

Yaşam Şekli Kısırlığa Yol Açıyor!

 

Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan kısırlık yaşam tarzımızın bir sonucu olarak meydana gelebilmekte. Günlük hayatımızın bir çok alışkanlığı ve yaşam tazı kısırlığa neden olabilmekte.  Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Bölüm Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş yaşam tarı ve kısılık hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

PROF. DR. BÜLENT TIRAŞ KISIRLIK VE YAŞAM ŞEKLİ HAKKINDA ŞU ŞEKİLDE KONUŞTU…

Kaliteli yaşam kişinin hayatında oldukça önem taşıyan bir davranıştır. Kaliteli yaşam ile birçok sağlık sorunundan kurtul ya da sağlık sorunlarını önlemek mümkündür. Doğurganlıkta yaşam şartlarına bağlı olarak olumsuz etkilenmektedir. Sigara kullanmak, stres, cinsel yollarla bulaşan hastalıklar gibi birçok faktör doğurganlık özelliğini büyük ölçüde etkilemektedir.

 SİGARANIN DOĞURGANLIĞA ETKİSİ

Sigara kullanmak doğurganlık özelliğini ve tüp bebek tedavilerini büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Tüp bebek tedavilerinde başarısızlığa yol açan bir faktördür. Sigara tüketen kişilerde kısırlık sorunu büyük oranda artış göstermektedir. Sigara tüketimi erkeklerde spermleri olumsuz etkilerken kadınlarda da yumurtalık rezervinde olumsuzluklara yol açmaktadır.

 ŞİŞMANLIK SORUNUNUN DOĞURGANLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Şişmanlık anne adaylarının yumurtalıklarında olumsuz etkilere neden olurken, Adet düzensizliği, erkeklik hormonun artması, polistik over sendromu, tüp bebek tedavisinde ve diğer yardımcı tedavilerde düşük gebeliklere yol açmaktadır. En önemli etkisi ise kısırlık sorununa neden olmasıdır. Şişmanlık baba adayında sperm sayısının azalmasına yol açar.

Obezite sorunu olan  kişilerde yardımcı üreme tedavilerinde ve tüp bebek tedavisinde yumurta gelişiminin sağlanması için uygulanan ilaç dozları daha fazla oranlardadır.

Aşırı şişmanlık ( obezite ) kadar aşırı zayıflık da bir kısırlık nedenidir. Aşırı zayıflık doğurganlığı olumsuz etkiler. Zayıf anne adaylarının bebeklerinde gelişim geriliği saptanır ve gebelik kayıpları çok fazla yaşanır.

 STRESİN DOĞURGANLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Stres hormon dengesini olumsuz etkileyen bir faktördür. Stres tüm yardımcı üreme tedavilerinde olumsuz etkiler sağlar. Özellikle tüp bebek tedavisi çok zorlu bir süreç olduğundan adayların stresten uzak ve rahat olmaları gerekir.

 CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYON VE DOĞURGANLIK 

Cinsel yollar ile bulaşan enfeksiyonlar tüplerde yapışıklıkların oluşmasına ve dolayısıyla kısırlığa yol açabilir. 

Tüp bebek tedavisi ve kısırlık hakkında ayrıntılı bilgi için : http://www.bulenttiras.com/

Yorumlar