Teknoloji Savaşları

ABD’nin Çin’li teknoloji şirketlerine uyguladığı ambargodan sonra, karşı harekete geçen Rusya bir şekilde önlemini almaya çalışıyor, bakalım Güney Koreli teknoloji devleri nasıl hareket edecek…

ABD ile Çin arasında süren ticaret savaşlarına Trump, Çin teknoloji devi Huawei’ye yazılım ambargosu uygulayarak devam etmişti. ABD ile Çin arasındaki çatışma devam ederken, şimdi de Rusya harekete geçti ve ülkesinde satılacak bilgisayar, akıllı telefon, akıllı televizyon ve akıllı saatlerde Rus yapımı yazılımların yüklenmesini istiyor ve Rus yapımı yazılımların yüklü olmadığı telefonların satılmasını yasaklıyor...

Karar 2020 yılında yürürlüğe girecek ve bu karara iPhone’da dahil, Rus üretimi yazılımlar iPhone’larda ön yüklü olarak gelmezse satışa izin verilmeyecek.

2013 yılında ABD eski başkanı Barack Obama güvenlik nedeniyle iPhone kullanmadığını açıkladıktan sonra, Rusya milletvekillerinin ve güvenlik birimlerinin iPhone ve yabancı telefonların kullanılmasını yasaklamak için harekete geçmişti. Rusya’nın bu hamlesinde sonra Apple verilerini Rus sunucularında depolamayı kabul etmişti…

Şimdi ise Rusya işi daha da ilerletti ve tamamen yasaklamaya kadar gitti.

Kararla ilgili, Rusya yasama meclisi yazarlarından, Ulusal Yasama Organı Ekonomik Komitesi üyesi Oleg Nikolayev, BBC’ye “Bir elektronik cihaz aldığınız zaman genellikle kişisel uygulamalar yüklü olarak geliyor ve bu uygulamaların çoğu batıda üretilen uygulamalar. Doğal olarak bir insan bu uygulamaları gördüğü zaman yerel bir alternatifi olmadığını düşünebiliyor. Biz, hali hazırda yüklü olan uygulamaların yanı sıra Rus yapımı uygulamaları da kullanıcılara göstermek istiyoruz. Elbette kullanıcıların bunların arasında seçim yapabilme özgürlüğünü kısıtlamayacağız” açıklamasını yaptı.

Ayrıca hükümet sözcülerinin iPhone ve diğer akıllı cihazlar diyerek Apple’a özellikle vurgu yapması ABD’ye verilmiş subliminal bir mesaj olabilir…

Rusya bu yasakla ne yapmak, nereye varmak istemektedir?

Uygulamalar cihazlara yüklü olarak geleceğinden, App Store’a ya da Google Play’e yüklenen uygulamalar gibi işlem sürecinden geçmez-se, Rus devleti uygulamalara istediği gibi casus yazılım yükleyerek vatandaşların verilerini rahatlıkla elde edebilir. Zaten amaçta bu, Rusya sadece yerli yazılımı geliştirmek için değil, ABD sizden verilerinizi istediği gibi alabiliyor, bırakın biraz da biz alalım derdinde. Verilerini ABD’ye kaptırmaya hiç niyetleri yok…

ABD’nin Çin’li teknoloji şirketlerine uyguladığı ambargodan sonra, karşı harekete geçen Rusya bir şekilde önlemini almaya çalışıyor, bakalım Güney Koreli teknoloji devleri nasıl hareket edecek…

Gerçi ürettikleri donanımlara bir şekilde arka kapı (backdoor) ekleyip, istedikleri verileri elde ediyordur ama Android’e alternatif işletim sistemi geliştirmezseler yarı yolda kalabilirler.

Rusya’nın bu kararına karşı çıkanlar var ama bence doğru olanı yapıyorlar. Hem ülkelerinde milli teknolojinin gelişmesini sağlıyorlar hem de verilerini kendi ülkelerinde tutmuş oluyorlar.

Hep ABD markalarını yine kendi ürettikleri yazılımlarını ve yine onlara ait olan sosyal medya platformlarını kullanıyoruz. ABD verilerimizi istediği gibi işlerken sorun olmuyor da buna karşı hamle yapınca mı sorun teşkil ediyor?

Amerika’nın CNN’e karşı, Çin’in CRI’ı, Rusya’nın Sputnik’i var.

Çin, Google’ı yasaklayıp yerine milli arama motorları Baidu’yu kurarak bu açığını kapattı. Lenovo, Huawei ve Xiaomi gibi global markalarıyla da ABD ürünleriyle rekabet edebiliyor. 2013 yılında Linux tabanlı işletim sistemi Ubuntu’nun alt yapısını kullanarak kendi ulusal işletim sistemlerini geliştireceklerini açıklamışlardı.

Rusya’nın ise Yandex’i var ama büyük bir çoğunluk hala Google’ı kullanıyor. Mail.ru da yakaladıkları başarıyı Yandex’de yakalayamadılar. iPhone’a rakip olarak ürettikleri YotaPhone ise geçtiğimiz günlerde iflas ettiğini açıkladı…

Rusya, Microsoft’a olan bağımlılığı azaltmak, veri güvenliğini artırmak ve masraflarını azaltmak için ulusal işletim sistemlerini geliştireceklerini duyurdu. Rusya, Çin’in aksine Linux tabanlı bir dağıtım kullanmayacak direk Linux tabanı üzerine kendi işletim sistemlerini inşa edecekler. Başlangıç olarak 5 milyon dolarlık bir bütçe ayırmışlar…

Görülen o ki ABD ile Çin arasında süren ticaret savaşlarına Rusya yeni bir cephe açtı.

Teknolojide bağımlılık kötüdür, farklı alternatiflerin olması son kullanıcı açısından her zaman iyidir, hem de rekabeti arttırır.

Bütün bunlar olurken; biz ne yapacağız, biz ne yapıyoruz?...

__

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar