Sosyal Medya ve İletişim

Sosyal medya sayesinde rakiplerinizi analiz edebilir, müşterilerinizin soru ve sorunlarını doğru bir şekilde çözerek, rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz.

Sosyal medya, kişi ve kurumlarla, ilgili hedef kitlelerin bir araya gelmelerini ve etkileşim kurmalarını sağlamaktadır. Müşterileri, rakipleri, tedarikçileri, çalışanları ve patronları bir araya getirmiştir. Sosyal medya sayesinde artık kimse ulaşılmaz değil.

Sosyal medya platformları, yediden yetmişe herkes tarafından kullanılır hale geldi.

Artık her aile ferdinin sosyal medya hesabı var diyebiliriz. Her insan kendi fikir, ilgi ve bakış açısına göre içerikleri takip edip buna göre paylaşım yapmaktadır.

Sosyal medya, firmanızın/kurumunuzun imajını iyileştirme ve geliştirmede çok önemli hatta en önemli araçtır. Sosyal medya, hedef kitlenizle birebir iletişim kurmanızı sağlamaktadır.

Özellikle firmalar, kendi hedef kitleleriyle iletişim stratejilerini, sosyal medya üzerinden geliştirmeli ve doğru, dürüst ve şeffaf bir iletişim kurmalıdır. Kullanıcıların isteği de budur.

Artık kurumlar pazarlama ve halkla ilişkiler faaliyetlerini sosyal medyaya göre düzenliyor. Geri dönüşü hesaplanamayan televizyon, gazete ve açık hava reklamları yerine, çok daha uygun maliyetlerle, internet & sosyal medya reklamlarını tercih ediyor.

Sosyal medya sayesinde rakiplerinizi analiz edebilir, müşterilerinizin soru ve sorunlarını doğru bir şekilde çözerek, rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz.

Sosyal medya, ilgili hedef kitlenin sorular sorup, cevabın bizzat kurum yöneticileri tarafından verilmesine imkân sağlamaktadır. Bu sayede hedef kitlenizden geri bildirim alıp, fikir ve düşünceleri öğrenilmelidir. Online kriz yönetiminde özellikle buna dikkat edilmeli, kullanıcılardan gelen cevaplar iyi analiz edilerek yorumlanmalı ve doğru iletişim kurularak, hedef kitleniz kalıplaşmış ön yargılardan kurtarılmalıdır. Böylelikle ilgili hedef kitlenin güven kaygısından uzaklaştığı görülmektedir…

Deyim yerindeyse: Uçurtmanın yerini, drone’un aldığı çağdayız…

Ürünlerin internetten satıldığı, reklamların da internetten yapıldığı bu çağda, online itibar yönetimi çok önemlidir. Çünkü, kişilerin/kurumların en büyük sermayesi itibarıdır. Bu yüzden krizler oluşmadan, farklı senaryolarla kriz yönetim uygulamaları yapılmalıdır.

Unutmayın! Sosyal medya, geleneksel medya gibi tek yönlü bir iletişim değil, iki yönlü iletişim kurmayı sağlamaktadır.

Geleneksel medyadan örnek vermek gerekirse;

“Bir gazete de itibarınızı zedeleyen bir haber çıktı, yapmanız gereken fark ettikten sonra basılan gazeteleri toplatıp, tekzip yayınlamaktı ya da bunları yapmasanız bile bir süre sonra unutulup gidiyordu, çünkü kalıcı değildi…

Ama internet böyle değil, insanlar size/firmanıza arama motorlarını (Google, Yandex vb.) kullanarak ulaşıyorlar, bu sayede 5-10 yıl önce bile hakkınızda çıkan haberlere, yazılara rahatlıkla ulaşabiliyorlar. İnternetten alışveriş yapacaksın, yazıyorsun sitenin adını bakıyorsun şikayetlere...

Bundan dolayı, unutulur gider, toplatılır biter mantığıyla hareket edilmemelidir! Bu tip durumlarda kötü haber, iyi haberden daha hızlı yayılıyor…”

Hedef kitlenizle birebir iletişim kurarak onlara faydalı içerikler üretip, ürününüz, kurumunuz ve servisleriniz hakkında bilgileri doğru şekilde sunabilirsiniz.

Dernekler, vakıflar ve siyasi partiler, sosyal medyanın hızla büyümesini fırsat bilip bu ağlardan kendilerine fayda sağlamak amacıyla yararlanmaktadır. Sosyal medya ile kampanya ve basın bültenlerini duyurup, gönüllü çalışanlar sayesinde de etkilerini artırmaktadır…

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte, sosyal medya, pek çok kurum ve kuruluşun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ancak milyonlarca sosyal medya kullanıcısı arasında fark edilmek, düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. İşte burada strateji ve bilgi birikimi devreye girmekte…

Hedef kitlenizle etkileşim kurmak için kitlenizin kullandığı tüm sosyal medya platformları kullanılmalı ve sosyal medyanın sağladığı tüm imkânlardan yararlanılmalıdır…

Kitlenize kimsenin anlamayacağı kalıplaşmış şablon cevaplar vermek yerine, daha samimi ve anlaşılır cevaplar verilmelidir.

Sosyal medya, çağrı merkezi mantığıyla yönetilmez, yönetilemez…

__

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar