Siber Saldırı Savaş Nedenidir!

Güvenlik uzmanları, İran’ın, “banka, sağlık ve güvenlik sistemleri gibi kritik alt yapılara” siber saldırı düzenleyeceğini düşünüyor.

ABD, Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaptığı füze saldırısı sonucunda İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından bölgede sular durulmuyor.

İran, bir yandan tehdit ederken, diğer taraftan da diplomasi trafiği işliyor.

İran Parlamentosu Güvenlik Komitesi Başkanı Mujtaba Zulnur, verecekleri tepkinin duygusal olmadığını belirterek, “Hedefimiz sadece ama sadece intikam almak, savaş başlatmak değil. Savaş başlatan taraf asla biz olmayız” dedi.

İran’ın tehdit ve intikam açıklamalarının ardından ABD ve İsrail başta olmak üzere bölgedeki pek çok ülke, İran’ın bir misilleme yapacağı ihtimalinden dolayı teyakkuz halinde.

Bazı uzmanlar, İran’ın yapacağı saldırının, siber saldırı olacağını düşünüyorlar.

2010 yılında İran’a yapılan ABD ve İsrail ortaklı “stuxnet” saldırısı sonrasında İran yönetimi, siber güvenlik çalışmalarına büyük yatırımlar yapmıştı.

Son zamanlarda ABD ve İran arasındaki siber saldırıların azalmasına rağmen, Süleymani’nin öldürülmesinin bu dengeleri değiştirdiğini düşünen ABD’li güvenlik uzmanları, İran-ABD arasında süren siber savaşın, gerçek bir savaşa dönüşme ihtimalinin arttığını düşünüyor.

Tufts Üniversitesi Siber Güvenlik Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Josephine Wolff, The Guardian’a verdiği röportajda, “İran’ın sabotajlarını gördük ancak kan dökülmedi, şu anda konuşma tarzlarından bu yeteneğe sahip oldukları görülüyor, bunu kullanmayı düşünecekleri bir an” dedi.

Wolff açıklamalarına, “ABD ve İran arasındaki siber saldırıların iki ülkenin şiddetsiz bir şekilde karşı karşıya gelmesini sağladığını belirterek, Süleymani’nin öldürülmesi buna son verebilir, bunun için çok fazla normumuz yok, yanıtın ne olacağını söylemek zor” diye devam etti.

Güvenlik uzmanları, İran’ın, “banka, sağlık ve güvenlik sistemleri gibi kritik alt yapılara” siber saldırı düzenleyeceğini düşünüyor.

İç Güvenlik Bakanlığı da siber saldırı olabileceği yönünde uyarı yaptı. Bakanlığa bağlı Siber Güvenlik ve Alt Yapı Güvenliği Ajansı’nın Direktörü Christopher C. Krebs, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Kritik bilgi-işlem sistemlerine dikkat edilmesi ve kötü amaçlı erişimlere karşı yakından takip edilmesi gerektiğini” söyledi.

ABD merkezli siber güvenlik firması FireEye’da siber istihbarat analisti olarak görev yapan John Hultquist, “İran’ın misillemesi özel sektöre odaklanacak, siber saldırı ve yıkımla ABD’yi etkileyeceklerdir, sistemleri manipüle edebildiklerini sanmıyoruz ancak büyük olasılıkla sistemleri toplu olarak silebiliyor ya da her şeyi durdurabiliyorlar” açıklamasında bulundu.

Hultquist, “Siber savaşın İran ve ABD arasındaki savaş alanını değiştirdiğini kaydetti ve bu yüzden asimetrik bir savaş alanı seçiyorlar” dedi.

İran Parlamentosu Güvenlik Komitesi Başkanı Mujtaba Zulnur, “savaş başlatan taraf, asla biz olmayız” demişti fakat yapacakları herhangi bir siber saldırı savaş sebebi olabilir.

Neden derseniz?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2011 yılında ordunun savaş kitabını güncelleyerek, kendilerine siber saldırıda bulunan kişi ve gruplara karşı gerektiğinde doğrudan askeri operasyon dahil her türlü karşılığı vermeye izin verecek şekilde düzenleme yapmıştı.

Yani ABD hükümeti isterse, savunma sistemlerine yapılacak herhangi bir siber saldırıyı savaş nedeni sayabilir.

Karar, ABD Eski Başkanı Barack Obama döneminde alınmıştı ve Obama, “Eğer ortaya haklı bir neden çıkarsa, ABD, siber ortamdan gelecek saldırılara karşı, ülkeyi tehdit eden tüm diğer unsurlarda olduğu gibi, her türlü yönteme başvurabilir” demişti.

Kararın alınmasının en büyük etkeni; İran, Rusya ve Çin idi.

Karar alınmadan iki hafta önce, dünyanın en büyük havacılık şirketlerinden ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un en büyük tedarikçisi “Lockheed Martin”in enformasyon sistemlerine siber saldırı düzenlenmişti. Yine aynı firmaya 2009 yılında, 380 milyar dolarlık F-35 projesiyle ilgili verilerin tutulduğu sistemlere siber saldırı yapılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'ın ABD'lilere veya ABD unsurlarına saldırması durumunda İran'a ait 52 hedefi vurmak üzere tespit ettiklerini açıklamasından birkaç saat sonra, İranlı hackerlar, dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden “Amerikan Federal Depo Kütüphanesi Programı” resmî web sitesini hackleyerek siteye İran’ı temsilen Trump’a yumruk atan bir görsel eklediler. Bunun yanı sıra saldırılara devam edeceklerini ve her zaman hazır olduklarını belirttiler.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 3 Ocak’ta kendinden emin bir şekilde yaptığı açıklamada “ABD'nin kendisine yönelik herhangi bir yakın tehdit durumunun söz konusu olmadığını, İran'ın tehditlerinin daha çok Orta Doğu'daki Amerikan varlıklarına yönelik olduğunu” söyledikten sonra hacklenmeleri İran’ın bu konuda oldukça iddialı olduğunu gösteriyor.

İran’a siber saldırı konusunda Rusya’nın yardımı var mı? Bu da ayrı bir merak konusu!

Anlaşılan o ki, İran misilleme yapmaya devam edecek, Çılgın Trumpeddin savaş nedeni sayacak ve daha önce yaptığı gibi geri vites yapacak…

Her iki taraf da birbirinden çılgın olduğu için Trumpeddin, Ruhbani atışmasının sonucunu kimse kestiremiyor.

Daha önce söylemiştim, şimdi bir kez daha söylüyorum:

Çağ internet çağıdır; siber güvenlik, sınır güvenliği kadar önemlidir…

__

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar