Hatice Kübra yazdı: Rus televizyonunun algı operasyonu

Hadi bu manipülatif haberi yapanlar Rus, bu haberi büyük bir şehvetle paylaşan ve yayan içimizdeki "Rusları" ne yapacağız? Beğenseniz de beğenmeseniz de Erdoğan özellikle yurt dışında sadece Erdoğan değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilidir. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Moskova'daki görüşmesinin ardından imzalanan mutabakatın medyaya yansıması iki türlü oldu. Bir taraf anlaşmayı "zafer" olarak nitelendirirken bir taraf "hezimet" olarak değerlendirdi.

Bunlara şaşırmıyoruz artık. Sonuçta medyanın ne kadar etkili bir propaganda aracı olduğunu düşünürsek her iki taraf da kendine göre üstüne düşeni yaptı diyebiliriz. 

Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından gündeme taşınan konulara baktığımızda bu anlamda ders niteliğinde örnekler görmek mümkün. Görüşmenin hemen ertesinde odada bulunan Katerina heykelinden koparılan tantana birkaç günümüzü aldı.

Tam o konu kapandı derken dün Rus Devlet televizyonu Rossiya24'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türk heyetinin 2 dakika bekletildiğini gösteren görüntüler yayınlandı. Hem de dalga geçer gibi kronometreyle yayınladılar görüntüleri. 

Allah'tan internet çağındayız da gerçekler de yalanlar kadar hızlı ortaya çıkıyor, propaganda kadar karşı propaganda da yayılabiliyor. Peki aynı etkiyi gösteriyor mu derseniz, elbetteki göstermiyor. Çünkü hiçbir zaman kurtardığınız goller yediğiniz goller kadar konuşulmaz. 

Rus Devlet televizyonunun yaptığı bu maksatlı ve çirkin haberciliğin gerçeği yansıtmadığı, tıpkı Katerina heykeli mevzusunda olduğu gibi ortaya çıktı. Bunun olağan bir durum olduğu ve Erdoğan'ın Putin'le birlikte odaya girdiği görüntüler yayınlandı. 

Konu burada kapanır mı, birkaç gün daha konuşulup öyle mi kapanır, bilemiyorum. Ama bu olaylarla ilgili benim aklımda 2 soru kaldı:

1- Bu habere işgüzar bir Rus muhabirin ego tatmini deyip geçebilir miyiz yoksa Rus Devlet Televizyonu olması hasebiyle Putin ya da devlet yetkililerinin onayı olmadan böyle bir haber yayınlanamaz mı? Her ikisinin de cevabı nispetinde bir karşılığı olmayacak mı? 

2- Hadi bu manipülatif haberi yapanlar Rus, bu haberi büyük bir şehvetle paylaşan ve yayan içimizdeki "Rusları" ne yapacağız? Bunlar ne zaman anlayacaklar ne olursa olsun dışarıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılan en ufak bir saygısızlık bile aslında Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış demektir. Beğenseniz de beğenmeseniz de Erdoğan özellikle yurt dışında sadece Erdoğan değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilidir. 

NEDEN TUTUKSUZ DEĞİL? 

Odatv'nin yaptığı MİT haberini de, bunun suç olduğunu da, basın özgürlüğü meselesini de tekrar açmayacağım. Bunları zaten herkes kendine göre defalarca yazdı. 

Bununla ilgili bir yargılama yapılması gerekiyorsa yapılır, bu konu yargının işi. Fakat anlamadığım Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan gibi daha önce de yargılanmış, yargıdan kaçmadıklarını da pekçok defa göstermiş gazetecilerin neden tutuksuz yargılanmadığı. 

BIRAKIN TEK BİR GÜN BARİ KADINLARIN OLSUN!

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınları öven, güç veren, kadınlara özel hissettiren mesajlar yayınladı herkes.

Hem bireysel hem kurumsal olarak "kadın olmak" üzerine paylaşımlar yapıldı da yapıldı.

Yapılsın, bundan hiç şikayetçi değilim. Bana göre bu dünyada ve bu coğrafyada kadın olmak ne kadar anlatılsa az gelir. 

Benim tuhafıma giden "Kadınlar Günü"nde bile "kadın erkek ayırmayalım, önemli olan insan olmak" kaygılı mesajların "cinsiyetçilik yapmayalım" postasıyla yayılması. 

Cinsiyetçilik temelli bir sistemde bir gün kadınlara özel mesajların verilmesini bile içerleyen kadınlar var bu dünyada. Valla bana şaka gibi geliyor.

Sanki paralel evrende yaşıyoruz!

Sanki toplumsal olarak kadınlara erkeklerle aynı imkanlar aynı oranlarda sağlanıyor, sanki kadınlar hergün tacize, tecavüze uğramıyor, hergün herhangi bir sebeple erkek şiddeti yüzünden öldürülmüyor da böyle pamuklara sarılıp sarmalanıyor gibi konuşuyorlar. 

Her şeyi geçin, kadının medyadaki temsili bile o kadar içler acısı ki, bu dahi bir günlüğüne de olsa "kadın olmak" üzerine bir mesajı hakediyor. Ama bunu bile kendine çok gören kadınlarımız var. Ne diyelim, kısmet...

twitter.com/Htckubra 

Facebook Hatice Kübra 

Yorumlar