Korkutan Teknoloji Deepfake

Photoshop’un (Fotoşop) ne olduğunu bilmeyen kalmadı ama bilmeyenler için tekrar söyleyelim; Herhangi bir resim üzerinde istediğiniz gibi değişiklik yapmanızı sağlar. Ten, saç ve göz renginizi değiştirme, bulunduğunuz ortamı değiştirme vb. tüm değişiklikleri hayal gücü ve becerinize göre fotomontaj yapabilirsiniz.

Sahte haberleri bile gerçeğinden ayırmakta zorlandığımız çağdayız. Okuma oranı her geçen gün artarken, okuduğuna anlama oranı gitgide azalıyor…

Gerçek mi, değil mi? Diye araştırmadan her gördüğümüze inanır hale geldik/getirildik.

Ünlü biri ya da siyasetçinin, adını ve fotoğrafını kullanarak açılan sahte hesaptan, saçma sapan açıklamalar yapılıyor, kullanıcıların da birçoğu buna inanıyor, adına sahte hesap açılan kurban, böyle bir şeyin olmadığını hatta sosyal medya hesabının bile olmadığını söylemesine rağmen yayılıp gidiyor. Yeter ki adı ve fotoğrafı olsun, ne söylediği önemli değil…

Photoshop’un (Fotoşop) ne olduğunu bilmeyen kalmadı ama bilmeyenler için tekrar söyleyelim; Herhangi bir resim üzerinde istediğiniz gibi değişiklik yapmanızı sağlar. Ten, saç ve göz renginizi değiştirme, bulunduğunuz ortamı değiştirme vb. tüm değişiklikleri hayal gücü ve becerinize göre fotomontaj yapabilirsiniz.

Deepfake’i de Photoshop’un videolu hali gibi düşünebiliriz.

Deepfake kullanarak istediğiniz kişiye, istediğiniz her şeyi söyletebilirsiniz. Ölüleri bile konuşturmanız, hatta ölmüş bir oyuncuyu yeni filminizde oynatmanız mümkün.

“Mona Lisa” ablamızı konuşturarak, tabloları bile konuşturmanın hiç de zor olmadığını ispatladılar.

Herhangi bir videodaki kişi ile kendi yüzünüzü değiştirmek, konuştuğunuz bir videoya başkasının yüzünü koyarak sanki o konuşuyormuş gibi göstermek artık hayal değil…

Sesi dert etmeyin yapay zekâ sayesinde o da taklit ediliyor.

Yani “Deepfake” teknolojisi ile ABD’nin çılgın olduğu kadar da küstah başkanı Trump’a “Kelime-i Şehadet” bile getirtebilirsiniz.

“Gördüklerinizin yalnızca yarısına inanın, duyduklarınızın hiçbirine” diyerek filmlere bile konu olacak bir lafı, hafızalarımıza imleyen “Edgar Allan Poe” abimiz bu çağda yaşasa ne yapardı acaba…

İnsanı heyecanlandırdığı kadar da korkutan teknolojinin adıdır Deepfake! En acımasız ve en gerçek halidir. Türkçemizdeki karşılığı Derin Sahte, gerçekten de derin…

Deepfake ilk geliştirmeye başlandığında, kullanmak istediğiniz yüzün, onlarca hatta yüzlerce açıdan fotoğrafını çekip, sistemde işlemeniz gerekiyordu. Artık buna bile gerek kalmadı, tek bir fotoğrafla istediğiniz gibi sahte video yapılabilir. Hollywood yapımı çeşitli filmlerde gördüğümüz tam da budur. Sinema sektörü için geliştirilmeye başlanan teknolojinin şimdi elden ayağa düştüğünü söyleyebiliriz. Çeşitli uygulamaları telefonlarımıza yükleyerek, bilgisayara bile gerek kalmadan kullanmak mümkün…

Bütün film/dizilerde, hep aynı oyuncuların bu teknolojiye göre oynadıklarını düşünün. Hangi oyuncunun hangi karakteri oynaması gerektiğini seçebilsek, mükemmel olmaz mı? Aynı filmi, herkesin kendi istediği oyunculara oynatabildiği bir teknoloji…

Şimdilik sahtesini gerçeğinden ayırabiliyoruz, ya sonra?

Yapay zekânın bazı insanlardan daha hızlı öğrendiği bu çağda, Deepfake hızla gelişmeye devam ederse gördüklerimizin de hiçbirine inanamayacağız.

Sahte videoları üretmeye yarayan sistemler gelişirken, bunları tespit edecek sistemlerinde geliştirilmesi gerekmektedir.

Amerikalı siyasetçiler Deepfake teknolojisi ile üretilen sahte videoların 2020 seçimlerinde manipülasyon için kullanılmasından korkuyor. Bundan dolayı kongre üyeleri Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI)’nden Deepfake teknolojisi ile üretilen sahte videolar ile ilgili rapor istedi. Pentagon üretilen sahte videoları tespit edecek sistemler üzerinde çalışıyor.

Facebook’da Deepfake teknolojisi ile üretilen sahte videoların tespit edilmesi için yarışma başlatmıştı.

Çin, Deepfake teknolojisi ile üretilip yayınlanan videolarda, videonun Deepfake olduğunu belirtmemeyi suç sayacakları bir yasa çıkardı.

ABD ve Çin gibi küresel güçlerin bu şekilde davranmalarının Deepfake teknolojisinin ileride nerelere gidebileceğinin de kanıtıdır.

Müstehcen içerikli videolarda da Deepfake kullanılmaya başlanmış. Bu oldukça korkutucu, sevmediğin birine rahatlıkla kumpas kurabilir, gerçek olmadığı ortaya çıksa bile rezil edebilir hatta yuvası bile dağıtabilir. Günde milyonlarca fotoğrafın çekilip, internette paylaşıldığı bu çağda sahte video üreticilerin işleri oldukça kolay. Hiç şüphesiz en kolay hedef, boy boy fotoğrafları olan ünlüler ve siyasetçiler…

Boşanmak isteyip de tazminat ödemek istemediğiniz için boşanamadığınız eşinizden, bu yöntemle, beni aldattı diyerek boşanmak isteyenler olmaz umarım…

Attığımız saçma sapan bir tweete, eleştiriler gelmeye başlayınca, kuzenim atmış diyerek sıyrılıyorduk. Bundan sonra çektiğimiz saçma sapan bir video ile rezil olmayı başarırsak, Deepfake ile yapmışlar deyip işin içinden çıkarız. Siyasetçisiniz ve kamera karşısında saçmaladınız hemen yapıştırın dipfeyk be annem…

Deepfake ile rahatlıkla manipülasyon yapılarak ülke gündemi altüst edilebilir…

PKK/FETÖ diyerek hakimleri, savcıları, profesörleri bile kandırıp dolandıran çeteler bu teknolojiyle neler yapmaz.

Yapay zekâ dost mu, düşman mı? Bu tamamen bizim hangi amaçla kullandığımıza bağlı…

Deepfake teknolojisinin kötüye kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuz senaryoları çoğaltmak mümkün.

Yerine göre; kötü gün dostu, kurtarıcı hatta kahramanımız bile olabilir Deepfake!

__

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar