Dr. Robot

Dr. Robotlar, günümüzde pek yaygın olmasa da gelecekte tüm ameliyatları yapabilecekleri öngörülmekte. Uzmanlara göre risk oranı, normal ameliyatlarla aynı, daha riskli ya da tehlikeli değil…

Hasta-doktor mahremiyeti arasına robotlar girecek…

Robotlar her geçen gün hızla yaygınlaşıyor ve her sektörde görmek mümkün.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) insan sağlığı üzerinde kullanıma sunulan ilk robota 2000 yılında izin vermişti.

İlk robot doktor ise, Çin’in Anhui eyaletinde “Asistan Doktor Al” adıyla geçtiğimiz yıl göreve başladı. Asistan Doktor Al, şimdilik hastalara teşhis koyup, reçete yazabiliyor.

Doktor, hemşire veya hasta bakıcıların yaptığı bazı işleri robotların yapması mümkün.

Dr. Robotlar, günümüzde pek yaygın olmasa da gelecekte tüm ameliyatları yapabilecekleri öngörülmekte. Uzmanlara göre risk oranı, normal ameliyatlarla aynı, daha riskli ya da tehlikeli değil…

Uzmanların tahminlerine göre 2021 yılından sonra ABD’de yapılacak her 3 ameliyattan 1’ini robotlar yapacak.

Nanometrik ameliyatlarda oldukça başarılı olacakları söylenmekte.

Bu robotlar sayesinde iş verimliliği artarken, enfeksiyon riski de azalmakta.

İngiltere’nin yaptığı araştırmaya göre; sağlık sisteminde robotlaşmaya yönelirseler, yılda 13 milyar sterlin tasarruf sağlayacaklar, bunun üzerine sağlık yetkilileri, doktor ve hemşirelerin yaptığı bazı işleri robotlara devretmeyi önerdi. İngiliz Halk Sağlığı Araştırmaları Enstitüsü'nün (IPPR) raporuna göre, doktorların yaptığı işlerin dörtte birini, hemşirelerin yaptığı işlerin ise üçte birini robotlar da yapabilir.

Gelecekte hayatımıza girmesi muhtemel olan Dr. Robotlar, geçmiş verileriniz arasında kıyaslama yapıp hastalığınızın gelişimi hakkında bilgi sunacak, belki de yeni bir teşhis koyacak…

Dr. Robotlar sanıldığı gibi doktorların yerini almayacak, tam aksine doktorların ve hastaların hayatını kolaylaştıracak. Tedavi sürecinde 7/24 başınızda bir doktorun olduğunu düşünsenize, sürekli sizi kontrol altında tutuyor değerlerinizi kontrol edip sonucu doktorunuza raporluyor…

ABD’de Children’s National ve John Hopkins University araştırmacıları, Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) adını verdikleri, tek başına doku ameliyatı yapabilen bir robot geliştirdi. STAR’ın, domuz üzerinde yaptığı ameliyatı gözlemleyen doktorlar, tutarlılık ve hassasiyet konusunda en yetkin doktorlarla yarışabilecek seviyede olduğuna değindi, tek eksi yönünün yavaş olduğunu belirterek, normal doktorların aynı işlemi 3 kat daha hızlı yapabileceklerini söyledi.

Çin’de 6 bin okulda bulunan “Walklake” isimli robot doktor, çocuklara sağlık taraması yapıyor. Robot, öğrencilerin ateşini ölçüp, elini, yüzünü, gözünü ve dişini tarayarak öğrencilerin sağlığı hakkında bilgi veriyor. Sağlık taramasını oldukça hızlı yapan bu robot sayesinde çocuklar da eğleniyor.

Avrupa ve Birleşik Krallık ülkelerinde kullanılacak olan “Versius” adlı robot, kompleks sistem cerrahi ameliyatları yapmak üzere tasarlandı ve insan elinin tüm hareketlerini yapabiliyor. Versius’un ilerleyen zamanlarda dünyanın her yerinde yaygınlaşacağı düşünülüyor…

Bilim kurgu filmleri yüzünden, yapay zekâ ve robotların her geçen gün daha da fazla gelişmesi insanları tedirgin ediyor. Korkmayın robotlar canavarlaşıp dünyayı istila etmezler.

Meşhur bilim kurgu filmleri, köpek balıklarını canavarlaştırıyor ya, Dünya Sağlık Örgütü ve Global Shark Attack File raporlarına göre, sivrisineklerin bir günde öldürdüğü insan sayısı, köpek balıklarının 100 yılda öldürdüğünden daha fazla.

Yapılan araştırmaya göre dünya çapında insanların sadece %7’si, doktorların yerini robot doktorların almasından memnun olacakmış. Türkiye’de bu oran %8, en yüksek oran ise %24 ile Hindistan’da…

Teknolojinin bazı insanları aptallaştırarak robotlaştırdığı bu çağda, robotların doktorlaşıp bizi tedavi etmesi normal.

Dr. Robotlar sizi özel muayenehanesine çağırır mı bilmem ama umarım ülkemizde robot doktorlara da şiddet uygulanmaz…

__

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar