Dijital Egemenlik

Dijital uygarlıklar ile kripto para, istihbarat, stratejik iletişim, propaganda ve e-ticaret ekseninde dinlerin olmadığı, tek dünya devleti kurulma yolunda ilerleniyor.

Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Hindistan hükümeti Çin’e ait TikTok ve WeChat gibi milyonlarca kişinin kullandığı uygulamaları yasaklamıştı.

Gerekçe olarak da kültürel bozulmaya yol açtığını, pornografiyi teşvik ettiğini, çocuk kullanıcıların cinsel istismarlardan etkilenebileceğini ve kişisel verilerin Çin hükümeti ile paylaşıldığını göstermişti.

Çin’e ait uygulamaların yasaklanmasıyla oluşan boşluğu ABD merkezli şirketler doldurmaya niyetli.

Facebook’un Hindistan’ın en büyük mobil şebeke operatörü Jio Platforms'a 5,7 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamasının ardından, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google’da harekete geçti…

Sosyal medya devi Facebook neden Jio Platforms’a yatırım yapıyor?

Nedeni belli, dünyanın en kalabalık ülkelerinden Hindistan’da kullanıcıların Facebook’a girmesi için önce internete girebilmesi lazım bundan dolayı da alt yapı operatörlerine yatırım yapılması gayet doğal.

Google, önümüzdeki 5 yıl içerisinde, interneti daha kullanışlı ve daha kolay ulaşılabilir hale getirmek amacıyla Hindistan’a 10 milyar dolar yatırım yapacak.

Yatırım kararıyla ilgili Google’ın Hindistanlı CEO’su Sundar Pichai, “Bu karar bizim Hindistan'ın geleceğine ve dijital ekonomilerine olan inancımızı gösteriyor” dedi. Yapay zekâ ve eğitim gibi başka alanlara da odaklanacaklarını belirtti.

Hindistan, 1,353 milyar nüfuslu büyük bir pazar ve dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinde Hintli mühendisler çalışıyor.

Yani…

ABD, Hintlilere ürettirdiğini yine onlara tükettirecek, parayı da yine kendisi alacak.

Artık dijital uygarlıklar çağı ve sınırları teller belirlemiyor. Özgürleştik, modernleştik ama dijital köleler haline geldik…

İnternetsiz bir hayat istenmiyor, bütün dünya vatandaşları internete bağlanacak!

Dünyanın en ücra köşelerine bile interneti götürmek amacıyla Google’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Project Loon adını verdiği balonlar aracılığı ile interneti dağıtma projesi var. Google internet dağıtma balonlarını 2017 yılında Maria kasırgası yaşanan Porto Riko’ya göndererek iletişimi sağlamıştı.

Dijital uygarlıklar ile kripto para, istihbarat, stratejik iletişim, propaganda ve e-ticaret ekseninde dinlerin olmadığı, tek dünya devleti kurulma yolunda ilerleniyor.

ABD ile Çin arasında yaşanan bu dijital uygarlığa kimin egemen olacağı…

___

twitter.com/trkagankaya
instagram.com/kagankayatr
facebook.com/trkagankaya

Yorumlar