Depremde İletişim

Ülkemizin jeopolitik konumundan dolayı savaş ve deprem olasılığı oldukça yüksek. Acil durumlarda iletişimi kaybetmek istemiyorsak telsiz kullanımını yaygınlaştırmalıyız.

Günlük hayatta normal şartlarda telefon, internet, televizyon vb. araçlarla haberleşme sağlanmakta. Fakat doğal afet, savaş ve terör saldırısı gibi olağanüstü durumlarda bu haberleşme sistemleri arızalanmakta veya tamamen devre dışı kalmakta. Bu durumu İstanbul depreminde de yaşayarak öğrendik.

Olası bir felaket anında popüler iletişim araçları devre dışı kaldığından, geriye kalan tek iletişim aygıtı telsiz. Cep telefonlarınızda bulunan bluetooth sayesinde de 10 - 100 metre arasında çeşitli uygulamalarla iletişim kurulabilir.

Telsizler iki yönlü iletişim aygıtıdır yani içerisinde hem alıcı hem de verici entegre bulunmakta. Herhangi bir baz istasyonu, erişim noktası olmasa dahi kendi içerisinde barındırdığı bu sistem sayesinde bulunduğunuz alanda telsizin gücüne göre belirli bir mesafede iletişim sağlanır.

Doğal afet vb. acil durumlarda telsiz haberleşmesi en iyi seçenektir. Hat yok, fatura yok, herhangi bir aidata gerek yok, istediğin kadar konuş ücretsiz…

Telsiz haberleşmesi, sabit veya hareketli birimlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlar.

Ülkemizin jeopolitik konumundan dolayı savaş ve deprem olasılığı oldukça yüksek. Acil durumlarda iletişimi kaybetmek istemiyorsak telsiz kullanımını yaygınlaştırmalıyız. Devletimize burada oldukça büyük bir iş düşüyor, telsiz kullanımı eğitimleri verilmeli ve deprem olma olasılığı yüksek olan bölgelerimiz başta olmak üzere ülkemizin her yerine telsiz röle istasyonları kurulmalıdır.

Kurulacak telsiz röle istasyonları sayesinde, kullandığınız telsizin kapsama alanı düşük olsa bile şehrin bir ucunda diğer ucuna rahatlıkla iletişim kurabiliriz.

Telsizler; lisanslı ve lisansız telsiz olarak ikiye ayrılmakta.

Lisansız telsizler, herhangi bir izne, belgeye gerek olmadan kullanılabilir. Açık alanda 10 KM alana kadar iletişim kurmanızı sağlar. 446.00625 / 446.0925 mhz frekans aralıklarında kullanılır. Lisansız telsizler PMR olarak da adlandırılmakta.

Çıkış gücü 0.5W üzerinde olan telsizler lisanslı telsizlerdir, 400 / 700 mhz frekans aralıklarında kullanılır. Bu telsizleri kullanabilmeniz için gerekli eğitim ve kullanım iznini almanız gerekmekte. İzinsiz kullanılması yasak ve ceza uygulanmakta.

Amatör telsizcilik, hiçbir menfaat beklemeden ve çıkar gözetmeden kendilerine ayrılmış frekans bantlarında yapılan telsiz haberleşmesine verilen isimdir. Bu faaliyeti yürütenlere de amatör telsizci denir…

Amatör telsizler (dual band) isminden dolayı izinsiz kullanılabileceğini düşünenler oluyor bu durum son derece yanlış, amatör telsizler de izne tabidir, izinsiz kullanılması durumunda ceza uygulanır.

Dijital telsizler de lisanslı ve lisanssız olarak iki gruba ayrılmakta.

Lisansa gerek olmayan, izinsiz kullanılabilen dijital telsizler DPMR olarak da geçer 446 mhz frekans bandını kullanır.

Lisanslı izne tabi olan dijital telsizler DMR olarak da geçer 400 / 470 mhz frekans bandını kullanır.

Dijital telsizler ile normal (analog) telsizlerin mesafe ve çekim gücü açısından herhangi bir farkı yoktur. Sadece ses iletimi dijital olarak gerçekleşmektedir.

Gelişmiş ülkelerde telsiz haberleşmesi sadece afet anında ya da acil durumlarda kullanılan bir sistem değil, günlük hayatında bir parçası. Özellikle Kanada’da araç telsizi kullanımı oldukça yaygın…

twitter.com/trkagankaya

instagram.com/kagankayatr

facebook.com/trkagankaya

Yorumlar