ABD Seçimlerindeki Endişe

BBC Türkçe’nin haberine göre; Facebook sözcüsü çarşamba gecesi, “Bu video bir grup insanın Covid-19'a bağışıklığı olduğu iddiasını içermektedir. Bu yanlış bilgi kurallarımızı ihlal etmektedir” dedi.

Tüm dünyanın gözü kulağı ABD başkanlık seçimlerinde, seçim yaklaştıkça Trump karşıtlığı artıyor.

Sosyal medya devleri Trump’a savaş açtı Facebook ilk defa ABD Başkanı Trump’ın mesajını sildi.

Facebook ve Twitter, Trump'ın “Çocukların koronavirüse karşı bağışıklığı var” dediği mesajı 'zararlı içerik' olarak engelledi ve Facebook, Trump'ın Fox News TV’deki röportajında söylediği bu sözlerin yer aldığı klibi sildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Facebook sözcüsü çarşamba gecesi, “Bu video bir grup insanın Covid-19'a bağışıklığı olduğu iddiasını içermektedir. Bu yanlış bilgi kurallarımızı ihlal etmektedir” dedi.

Twitter’da Trump’ın seçim kampanyasını yürüten ekibe ait bir hesapta aynı klip yayınlandığı için hesabı askıya alarak ilgili içeriğin kaldırılıncaya kadar hesabın açılmayacağını bildirdi.

11 Kasım 2019 tarihli yazımda “ABD seçimleri öncesinde Amerikan istihbaratı, Facebook, Twitter ve Google ile bir araya gelerek seçim öncesi alınması gereken önlemler hakkında görüştü” diye yazmıştım.

Twitter daha önce de Trump’ın açıklamalarına benzer tavırları sergilemişti ama Facebook’un tavrı şaşırtıcı çünkü aylar önce, neyin doğru neyin yanlış olduğuna kullanıcıların karar vermesi gerektiğini ve yanlış bilgiler içeren siyasi kampanyalara müdahalede bulunmayacaklarını açıklamışlardı. Şimdi ne değişti?

Twitter, Trump’ın uzaktan oylama konusunda attığı tweetlere “bilgiyi doğrulama” etiketini eklemişti.

Polis şiddeti sonucu siyahi bir vatandaşın hayatını kaybetmesi sonucu başlayan gösterilerle ilgili Trump’ın paylaştığı tweetin altına “Bu tweet, Twitter’ın şiddeti övme konusundaki kuralını ihlal ediyor. Ancak Twitter halkın çıkarına olabileceği gerekçesiyle bu tweet’in ulaşılabilir olmasına karar verdi” uyarısında bulundu…

Twitter oldukça zor bir karara imza atarak hisselerinin düşmesini göze alıp siyasi içerikli reklam yayınlamayacağını açıklamıştı.

Twitter diplomasisinin oluştuğu bilinen bir gerçek!

Geçtiğimiz aylarda Twitter, Türkiye’de bir partiye ait 7 bin 340 hesabı kapatmıştı. Konuyla ilgili yaptıkları açıklamada “Devlet bağlantılı Twitter hesapları konusunda her şey şeffaf olsun istiyoruz. Bunun için bu hesaplarda bir etiket yer alacak. Özgür basını desteklediğimiz için, devlet bağlantılı hesapları artık öne çıkarmayacağız ve propaganda yapmalarına da izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

11 Eylül’de Twitter tarafından yapılan açıklamada “ABD başkanlık seçimlerini baltalayan bütün tweetleri kaldıracağını ve buna benzer paylaşım yapanları etiketleyeceğini” duyurarak kararın 17 Eylül’de uygulanacağını bildirdi.

Twitter’ın yeni politika kurallarına göre ABD başkanlık seçimleriyle ilgili seçim yasaları hakkında yanıltıcı bilgi veren, sonuçları manipüle eden hile ile oy pusulasında değişiklik yapan ve seçimle ilgili yanıltıcı iddialarda bulunan tweetleri silecek. Böylelikle troll diye tabir ettiğimiz sahte hesapların manipülasyon yapması engellenecek…

Twitter yönetimi özellikle bot hesaplarla “Trend Topic” (TT) listesine müdahale ettirmeyeceğini açıkladı.

Microsoft, ABD başkanlık seçimleri için Demokrat Parti'nin adayı Türk düşmanı Joe Biden'a strateji danışmanlığı yapan SKDKnickerbocker (SKDK) adlı şirketin, Rus hackerlar tarafından siber saldırıya uğradığını açıkladı. Şirket personellerini hedef alan siber saldırının başarısız olduğu ve şirket ağına sızamadıkları belirtildi.

2016 ABD başkanlık seçimlerinde Rus hackerlar Demokrat Parti’ye ait binlerce e-posta adresine sızmıştı. Seçimlere Rusya’nın müdahalesini özel yetkili savcı Robert Mueller soruşturmuş ve ülkenin en çok konuşulan isimlerinden birisi olmuştu.

Microsoft, ABD seçimlerine Çin, Rus ve İranlı hackerlar tarafından siber saldırı düzenleneceğini düşünüyor. Hem Trump’ın hem de Türk düşmanı Biden’ın hedef alındığı söyleniyor, her ikisini de korumak için çalışmalar yapıldığı söylense de Trump’ı ne kadar koruyacakları meçhul…

Bu nedenle Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) siber saldırı ve seçime müdahale gibi manipülasyonlara karşı ortak çalışma yapıyorlar.

-

twitter.com/trkagankaya
instagram.com/kagankayatr
facebook.com/trkagankaya

Yorumlar