GÜNDEM

Zaman Gazetesi'nden kimler geldi kimler geçti?

Zaman'ın 23. yaşına atfen yapılan haberde yolu bir zamanlar Zaman'dan geçen gazetecilerin isimleri verilmiş. Bakın kimler var?

Zaman Gazetesi'nden kimler geldi kimler geçti?

- Fehmi Koru, bu gazetenin kurucularından. İlk genel yayın yönetmeni. Uzun yıllar temsilci ve başyazar olarak görev yaptı. 1998 yılında Yeni Şafak'a geçti. Şimdilerde Yeni Şafak'ta genel yayın danışmanlığı ve köşe yazarlığı yapıyor.

- Zaman'ın kuruluşunda yer alan ve yazarlık yapan bir başka isim de D. Mehmet Doğan. Geçmişte RTÜK üyeliği de yapan Mehmet Doğan şimdilerde Vakit Gazetesi'nde köşe yazarlığını sürdürüyor.

- Milli Gazete'de köşe yazarlığı yapan Mehmet Şevket Eygi de yolu Zaman'la kesişenlerden. 1970'li yıllarda Bugün'ü çıkaran, Yeni İstiklal ve Büyük Gazete tecrübesi olan Eygi, Zaman'ın Ankara'dan İstanbul'a taşındığı yıllarda üç ay yayın yönetmenliği yapar.

- Zaman'da yayın danışmanı ve yazar olarak görev yapmış bir isim de Nabi Avcı. Başbakan'ın iletişim danışmanı olan Avcı, Zaman tecrübesinden sonra Yeni Şafak gazetesinde yayın danışmanlığı ve yayın yönetmenliği yaptı. 

YAYIN YÖNETMENLERİ YETİŞTİRDİ 

Yeni Şafak Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Star Gazetesi'nin genel yayın yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Bugün gazetesi genel yayın yönetmeni Erhan Başyurt, halen Referans Gazetesi'nde genel yayın yönetmenliği ile Hürriyet Gazetesi haber koordinatörlüğünü birlikte yürüten Eyüp Can, Takvim gazetesi genel yayın yönetmeni Fikret Ertuğrul, Kanal 24'ün genel yayın yönetmeni Akif Beki, Samanyolu televizyonu yayın grubu başkanı Hidayet Karaca... Bu isimlerin hepsinin de ilk göz ağrısı Zaman.

Yusuf Ziya Cömert, Zaman'ın ilk yıllarında Dış Haberler servisinde Fikret Ertan'la görev yapmış. Yeni Şafak'ın genel yayın yönetmeni o günleri anlatırken, "Yazdığım bir metni ertesi gün basılı olarak görmenin hazzını ilk Zaman'da tattım. Fehmi Abi'nin yönetiminde çok önemli bir tecrübeydi, hepimiz için. O günlerin hatırası çok kıymetli." diyor.

Mustafa Karaalioğlu, Zaman'ın ilk merkezi Ankara Rüzgarlı Sokak'ta işe başlayanlardan. Öğrencilik yıllarında Zaman'da çalışmaya başlayan, 1987 yılında gazetenin arka sayfasında sıklıkla imzası görülen bir isim. Karaalioğlu, daha sonra bir süre Türkiye Gazetesi'nde görev yaptı. Yeni Şafak'ın kuruluşunda yer alan Karaalioğlu, bu gazetede haber koordinatörlüğü, yazı işleri müdürlüğü, temsilcilik ve yayın yönetmenliği yaptı. Haziran 2007'den bu yana Star Medya Grubu'nun başında.

Erhan Başyurt, 1993 yılında Zaman Gazetesi İstihbarat Servisi'nde gazeteciliğe başladı. Uzun süre diplomasi muhabirliği yaptı. Aksiyon Dergisi'nde de bir süre çalışan Başyurt, Zaman Gazetesi'nde Dış Haberler editörlüğü ve yayın editörlüğü görevlerinde bulundu. Zaman'da dış politika yazıları yazdı. 2005 yılında Bugün'e yayın koordinatörü olarak transfer oldu. Bir yılı aşkın bir zamandır Bugün'ün genel yayın yönetmenliğini yapıyor.

Eyüp Can, gazeteciliğe 1994 yılında Zaman'la adım attı. Yaptığı haftalık röportajları medyada geniş yer buldu. 98'de Amerika'ya giderek Harvard Üniversitesi'nde Amerikan Dış Politikası ve Ortadoğu ilişkileri üzerine master yaptı. 2001'de tekrar Zaman'a döndü. Gazeteyi tasarımı ve içeriği ile yenileyen ekipte yayın editörü olarak görev aldı. 2004'te Doğan Grubu'na geçti, yeni kurulan Referans Gazetesi'nin başına getirildi. 22 Haziran 2009 itibarıyla Hürriyet Gazetesi haber koordinatörlüğünü yürütüyor. Yine bu gazetede köşe yazıyor.

Akif Beki, gazeteciliğe 1990 yılında Zaman'da muhabir olarak başladı. Daha sonra Flash TV'de, Yeni Şafak, Yeni Yüzyıl ve Turkish Daily News gazetelerinde çalıştı. Kanal 7'nin Ankara temsilcisi oldu. Daha sonra 4 yıl süreyle Başbakanlık sözcüsü olarak görev yaptı. 2009'un başlarında sözcülükten istifa eden Beki, Radikal Gazetesi'nde köşe yazıları ile basın hayatına döndü. Beki, Ağustos 2009'da Kanal 24'ün genel yayın yönetmenliği görevini üstlendi.

Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Ertuğrul, mesleğe 1994 yılında Zaman'ın spor servisinde başladı. Zaman'da bir yılı aşkın bir süre Galatasaray muhabiri olarak çalışan Ertuğrul; Kanal 7 ve Yeni Şafak'ta da görev yaptı. 2007'de Takvim'in yazı işleri müdürüyken yayın yönetmenliğine terfi etti.

Hidayet Karaca, medyaya Zaman Gazetesi'nin Ege bölge temsilcisi olarak adım attı. Daha sonra Ankara temsilciliği görevinde iki yıl bulundu. 1999 yılından bu yana Samanyolu Televizyonu'nun başında. Karaca, aynı zamanda Televizyon Yayıncıları Derneği Yönetim Kurulu başkanı.

Amerika'da İngilizce yayın yapan Ebru TV'nin başında da eski bir Zaman çalışanı var. Adem Kalaç, 1994-1997 yılları arasında Zaman'da yayın koordinatörü olarak görev yaptı. Daha sonra Samanyolu televizyonunda haber müdürü olarak bulundu.

ZAMAN BİR EKOL VE BİR OKUL OLDU

Tamer Korkmaz, Zaman'a emeği geçen isimlerden biri. 20 yıla yakın burada çalışan Korkmaz, 2007'de Yeni Şafak'a geçti. Yazılarını Yeni Şafak'ta sürdüren Korkmaz, Mart 2008'den beri de TRT 1'de Ezberbozan adında bir program yapıyor.

Zaman'da gazeteciliğe başlayıp daha sonra diğer gazetelerde mesleğe devam eden isimlerden biri de Nuh Gönültaş. Uzun bir süre Zaman'da çalışan Gönültaş, 2002'de Tercüman gazetesine geçti, halen Bugün Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapıyor.

TRT'de Tamer Korkmaz'la Ezberbozan programında ekrana çıkan Celal Kazdağlı Zaman'ın ilk yıllarında haber müdürlüğü ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1993'te TRT'de "Ateş Hattı" ile başlayan televizyonculuğunu Can Dündar'la birlikte "40 Dakika" programında sürdürdü. TV 8'de editör olarak çalıştı.

Yeni Şafak bünyesinde yazar olarak görev yapan Gökhan Özcan ve Hakan Albayrak da Zaman'da mesleğe başlayanlardan. Gökhan Özcan, meslekteki ilk günlerini anlattığı bir yazısında o günleri şu cümlelerle anıyordu: "Hafızam beni yanıltmıyorsa 1986 yılının Kasım ya da Aralık ayında ilk defa imzamı taşıyan bir yazı günlük bir gazetede yayınlandı. Zaman Gazetesi Kültür-Sanat sayfasında... Gazeteciliğe başlangıcım da 1986'nın Ekim ayındadır." Aynı zamanda öykü yazarı olan Gökhan Özcan, Gerçek Hayat dergisinde bir süre editörlük yaptı. Şimdilerde Yeni Şafak'ta yazıyor.

Hakan Albayrak da kısa bir süre de olsa Zaman'da çalıştı. Gerçek Hayat dergisini kurdu. Konya'da Merhaba gazetesini çıkardı. İhlas Haber Ajansı bünyesinde Gazze ve Kudüs'te bulundu. Hilal TV'de program yaptı. Ortadoğu'yu en iyi bilen gazetecilerden olan Hakan Albayrak, Yeni Şafak'ta köşe yazarlığını sürdürüyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nin yayın koordinatörlüğünü sürdüren Ergün Diler de geçmişte Zaman'da görev yapmış bir isim. Daha önce Sabah ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde çalışan Diler, 1998'de görsel yönetmen olarak Zaman'a geçti. Yaklaşık 3 yıl bu görevde bulundu. 1999'da Zaman'ın yeni yüzüyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden en iyi mizanpaj ödülünü kazandı. Diler, Zaman'dan ayrıldıktan sonra Akşam, Habertürk, Star, CiNE5 gibi kuruluşlarda görev aldı.

Geçen aya kadar Yeni Şafak'ta pazar ekinin editörü olarak görev yapan ve Yeni Şafak'ta haftalık söyleşiler gerçekleştiren Mehmet Gündem'in de mesleğe başladığı yer Zaman Gazetesi. 1996'dan 2003'e kadar Zaman'da çeşitli görevler üstlenen Gündem, daha sonra Tercüman ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Gündem, geçtiğimiz günlerde Yeni Şafak'tan istifa etti.

Uluslararası siyaset ve dış politikanın usta kalemlerinden Mustafa Özcan da geçmişte Zaman'a katkıda bulunan isimlerden. Zaman'da uzun yıllar dış haberler editörlüğü ve köşe yazarlığı yapan Özcan, şimdilerde Vakit Gazetesi'nde yazıyor.

Lütfullah Göktaş ismini kamuoyu NTV televizyonu ve Anadolu Ajansı Roma muhabiri olarak biliyor. Göktaş'ın yolu da bir dönem Zaman'dan geçmiş. Göktaş, 1987 yılında Ali Bulaç'ın başında bulunduğu İstanbul ekibinde yer almış. Arapçadan çeşitli çevirileri bulunan Göktaş'ın, 2008'de Filistinli şair Mahmud Derviş'in şiirlerinden oluşan bir seçkiyi Türkçeye kazandırdığını belirtmeden geçmeyelim.

Özcan Ünlü de mesleğe Zaman'da başlayanlardan. Bugün Gazetesi'nin yazı işleri müdürlüğünü yapan Özcan, Zaman'a 1988 yılında adım attı. Kültür sanat sayfasını hazırlayan Özcan, daha sonra Türkiye Gazetesi'nde meslek hayatını sürdürdü.

Güntay Şimşek ulaştırma sahasında uzman bir isim... Şimdilerde Habertürk Televizyonu'nda ekonomi koordinatörü olarak görev yapan Şimşek, 1990 yılında Zaman'da muhabirliğe başladı. Ekonomi servisi şefliği ve haber müdürlüğü yaptı. Zaman'da köşe yazdı. 2003'te Sabah Grubu'na geçti. 5 yıl bu grupta çeşitli görevlerde bulundu. Şimdilerde Habertürk'te havacılık programı yapıyor, Habertürk gazetesinde köşe yazıyor.

Bugün Gazetesi'nin Ankara temsilcisi ve yazarı Adem Yavuz Arslan, Zaman'ın Ege bölge temsilciliğinde stajyer muhabir olarak mesleğe başladı. Askerlik sonrası 1998'de İstanbul'da Aksiyon Dergisi'nde çalıştı. 2006'da haber müdürü olarak Bugün'e geçti.

Bugün Gazetesi'nde haber müdürü olarak görev yapan Güngör Ergün de mesleğe Zaman'da adım atanlardan. Cihan Haber Ajansı'nda ve kapanan Nokta dergisinde çalıştı.

Sabah Gazetesi Beşiktaş muhabiri ve spor yazarı Fatih Doğan da gazeteciliğe Zaman'da başlayan bir isim. 1992'den 1999 yılına kadar Zaman Spor Servisi'nde çalışan Doğan, mesleğini Sabah'ta sürdürüyor.

Geçmişte Zaman'da çalışmış bir isim Doğan Ertuğrul. Star Gazetesi'nde yazı işleri müdürü olarak görev yapan Ertuğrul, Kanal 7, Tempo, Referans gibi yayın organlarında da bulundu.

Faruk Mercan da gazeteciliğe; 1993 yılında, Ankara'da yayın yapan Dünya Radyo'da başladı. 1995'ten itibaren Zaman Gazetesi'nde muhabirlik, editörlük görevlerinde bulundu. Yazarlık yaptı. En son Aksiyon Dergisi'nde editör olarak bulunan Mercan, şimdilerde Samanyolu Haber'de Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ve Lale Sarıibrahimoğlu ile Endaze isimli programda gündemi yorumluyor.

Para Dergisi'nde haber müdürü olarak çalışan İdriz Çokal da eski bir Zaman çalışanı. Zaman'ın ekonomi servisinde uzun yıllar görev yapan Çokal, daha sonra Referans Gazetesi'nde editör, haber müdür yardımcılığı ve istihbarat şefliği yaptı.

Fox TV'nin Haber Müdürü Ercan Gün, gazeteciliğe 1993 yılında Zaman Gazetesi'nde başladı. Uzun süre polis, adliye muhabirliği yaptı. Ercan Gün; terör, istihbarat, narkotik ve organize suçlar konusunda birçok önemli haberiyle biliniyor. Gün, 2007'de "Katil zanlısına klip" haberiyle, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Yılın En İyi Haberi Ödülü'ne layık görüldü.

VE ÜÇ KADIN YAZAR... 

Zaman'ın ilgiyle takip edilen üç kadın yazarı yakın bir tarihte Habertürk ve Taraf'a transfer oldu. Bu isimlerden Nihal Bengisu Karaca, Zaman Pazar'ın editörlüğünü yapıyor ve yorum sayfasında köşe yazıyordu. Karaca, 1994'te mesleğe Aksiyon Dergisi'nde adım attı. Yaklaşık 14 yıl Zaman bünyesinde çalıştı. Geçen yılın 1 Mart'ında "duruşuna hasta olduğu Zaman'dan, akışına kapıldığı Habertürk'e" geçti. Habertürk'te köşe yazarlığını sürdürüyor.

Zaman'ın Habertürk'e transferlerinden biri de Elif Şafak. Romancı kimliğiyle tanınan Elif Şafak, uzun süre Zaman Pazar'da ve gazetenin kültür sayfasında Zaman okurlarıyla buluştu. Nisan 2009'da Habertürk'e transfer oldu. Veda yazısında Zaman okurunu şu cümlelerle selamlamıştı: "Zaman'daki okurlarımı hep sevdim, önemsedim. Bu gazetede yazmak beni son derece özel, sevecen ve aktif bir okurla buluşturan kıymetli bir tecrübe oldu. Bu sayede Türkiye'nin her yerinden insan hikâyeleri dinledim."

Şimdilerde Taraf Gazetesi'nde yazan Leyla İpekçi de yolu Zaman'la kesişenlerden. Birçok gazete ve dergide muhabir, editör ve yazı işleri müdürü olarak çalışan Leyla İpekçi, 2006 yılının ortalarında Zaman Pazar'da yazmaya başladı. Daha sonra Yorum sayfasında okurlarla buluştu. Haziran 2008'de Taraf gazetesine transfer oldu.

ZAMAN'IN HATIRASI ÇOK KIYMETLİ

Yusuf Ziya Cömert/Yeni Şafak Gazetesi Yayın Yönetmeni: Zaman, gazete olarak, benim ilk göz ağrım. Yazdığım bir metni ertesi gün basılı olarak görmenin hazzını ilk Zaman'da tattım. Fehmi Abi'nin yönetiminde çok önemli bir tecrübeydi hepimiz için. Yirmi küsur yıl önce atılan bir adımın bugün milyona yakın bir tirajla büyük kitlelere mal olması onur verici bir şey. Katkısı bulunan herkesi kutluyorum. Benim katkım çok sınırlıydı ama Fikret Ertan Abi'yle Dış Haberler'in iki sayfasında iyi şeyler sunmaya çabaladığımız o günlerin hatırası çok kıymetli.

GURURLA VE HEYECANLA İZLİYORUM

Mustafa Karaalioğlu/Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni: Kuruluşuna tanıklık edenlerden biri olarak bugün ulaştığı evreyi gururla ve heyecanla izliyorum. Çok önemli ve yeri doldurulamaz bir fonksiyonu var. Özellikle Ekrem Dumanlı'dan sonra Zaman, medyada trendler yaratan, fonksiyonunu ve etkisini artıran bir gazeteye dönüştü. Zaman'ın okul değeri de var. O ilk kadroda bulunanların çoğu medyada sonraki yıllarda çeşitli ileri görevlerde yer aldı. Birçoğumuz o kadrodan yetiştik. Farklı gazetelerde yazar ve yönetici olan çok değerli arkadaşlarımız var. Sonradan Zaman'ın kadrosuna çok yeni simalar geldi, bizden sonra farklı bir mesleki düzey oluştu orada. 

ÖNYARGILARI KIRMAYA BAŞLADI 

Akif Beki/Kanal 24 Genel Yayın Yönetmeni: Zaman'ı en iyi anlatan şey nedir deseniz, 'son reklam filmidir' derim. Aramızda görünmez duvarlar var, ancak başımızı çarptığımızda orada olduklarını farkediyoruz. Önyargılarımızı aşalım, cam duvarları kaldıralım aradan! Zaman, ilk günden bu tarafa duruşuyla bu gerçeği hergün bize yeniden hatırlatmayı başaran gazetedir.

ZAMAN'DA YAZMAK ÇOK ÖZELDİ

Elif Şafak/Habertürk yazarı: Yıllarca insanlar niçin Zaman'da yazdığımı sordular. Kimi zaman samimi bir merakla geldi bu soru, kimi zamansa hissedilir bir önyargıyla. Zaman Gazetesi, ayrı bir Türkiye değil ki. Tek bir Türkiye var. Zaman'da yazdım; çünkü Zaman, farklı gibi görünen insanlar arasında empati köprüleri kurma imkanı verdi. Zaman'daki okurlarımı hep sevdim, önemsedim. Bu gazetede yazmak beni son derece özel, sevecen ve aktif bir okurla buluşturan kıymetli bir tecrübe oldu. Bu sayede Türkiye'nin her yerinden insan hikâyeleri dinledim.

ZAMAN BABA EVİ GİBİ

Nihal Bengisu Karaca/Habertürk Yazarı: Zaman'da on yıldan fazla çalıştım, eşsiz bir zaman dilimi olduğunu geriye bakınca anlıyorum. Ol mahilerdir ki derya içredirler, deryayı bilmezler, derler. Bu gazetede çok şey öğrendim, çok zorlandım ve ilginçtir ama çok da eğlendim... Hamdım ve pişmemin bir baba evinden farksız olan Zaman'dan ayrılmama bağlı olduğunu anladığım ana kadar Zaman'da kaldım. Sonra, ayrılsak da beraber olduğumuzu, anladım. Şu an durduğum noktadan memnun olmayı, yaptığım tercihten her halükârda mutmain kalmayı başarabilmeyi bile Zaman'da öğrendiğim bazı şeylere borçluyum. Tuttuğu güzel yolda emin adımlarla ilerliyor Zaman. İyi ki doğdun. 

MERCAN DEDE'NİN ZAMAN YILLARI

Dosyanın sürprizini en sona sakladık: Mercan Dede. Neyzen ve DJ Mercan Dede ya da bizim bildiğimiz ismiyle Arkın Ilıcalı, 1988-89'da Zaman'ın kültür sanat servisinde muhabirlik yaptı. Müziğe ta o zamandan ilgi duyan Ilıcalı, caz müziği eleştirileri de yazdı. Daha sonra gazeteciliği bırakarak müzisyen oldu. Birbirinden güzel besteleriyle şimdi bu alanda başarılı albümlere imza atıyor. O da Zaman'da çalıştığı yılları özlemle anıyor...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar