GÜNDEM

Yusuf Kaplan'dan Şehir Üniversitesi'ne destek: Vebali büyük olur!

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, şu sıralar arazi meselesinden dolayı ve personel maaşlarını veremediği iddiaları ile gündemde olan Şehir Üniversitesi'ne destek verdi ve "Şehir Üniversitesi çökerse, vebali büyük olur!" dedi.

Yusuf Kaplan'dan Şehir Üniversitesi'ne destek: Vebali büyük olur!

Ahmet Davutoğlu'na yakınlığı ile bilinen Şehir Üniveritesi, şu sıralar zor günler geçiriyor. Bu konu pek konuşulmazken Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan, "Şehir Üniversitesi çökerse, vebali büyük olur!" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 

Kaplan, Erdoğan'sız bir Türkiye tasavvur edenlere karşı Erdoğan'ın desteklenmesi gerektiğini belirtirken Davutoğlu hakkında da "Bazen eleştirdim bazen destekledim" diyerek sözü Şehir Üniversitesi'ne getirdi.

Kaplan, entellektüel anlamda bir çöküş yaşandığını ifade ederek Şehir Üniversitesi'nin rolünün önemli olduğunu vurguladı ve ayakta tutulması gerektiğini belirtti.

İşte Yusuf Kaplan'ın o ifadeleri:

ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, BİRİNCİ SINIF BİR ÜNİVERSİTE

Tam da epistemolojik kırılma ve ontolojik kopuş yaşadığımız iki yüzyıllık ikinci büyük medeniyet krizinin izlerini her yerde gördüğümüz bu yok oluş sürecinde hem Batı’daki bilgi birikimini aktarma hem de bizim medeniyet dinamiklerimiz ekseninde bu birikimi gözden geçirerek dönüştürme ve bize maletme sürecinde neredeyse ülkenin tek üniversitesi Şehir Üniversitesi!

Ama bu üniversite, şu an çökmek üzere: Çalışanlarına, akademisyenlerine maaşlarına ödeyemez durumda!

İşte bu kabul edilemez!

Üniversitenin arazisiyle ilgili yasal araştırmalar yapılsın elbette. Ama bu tür kurumların hepsine, özel prosedürler üzerinden arazi tahsis edildiğini herkes biliyor bu ülkede!

Fakat devlet, eğitimin çöktüğü bir süreçte eğitimi birinci sınıf kalitede ve ruhta yapan bir üniversiteye özel muamele yapsın; önünü kapatmak yerine önünü açsın!

Akıl da, vicdan da bunu emreder!

Oysa bu ülkenin 200 küsûr üniversiteye ihtiyacı yok. Bizim, bize yeni Gazâlî’ler, yeni Râzî’ler, yeni İbn Arabî’ler, İbn Haldun’lar, Sinan’lar, Itrî’ler yetiştirecek ya da böylesi bir eğitimin tohumlarını ekecek, dünya çapında eğitim veren 2-3 tane birinci sınıf üniversiteye ihtiyacımız var.

Şehir Üniversitesi, yukarıda da değindiğim gibi, aslında bu tür öncü üniversitelerimizden biri, o yönde hızla ilerliyor... Bu gerçeği üniversitenin en parlak hocaları Mehmet Genç Hoca’dan Uğur Tanyeli ve Mehmet Ali Büyükkara’ya kadar pek çok isim dile getirdi yaptıkları açıklamalarla.

VEBALİ BÜYÜK OLUR!

Ahmet Davutoğlu’nun siyasî fikirlerini, duruşunu, attığı adımların çoğunu açıkça eleştirdim buradan. Önemli gördüğüm adımlarını da destekledim ülke yönetiminde aktif rol alırken. Ancak Erdoğan’sız Türkiye projesinin dayatıldığı bir konjonktürde Erdoğan’a destek vermek gerekiyor, daha güçlü bir yönetim için bunun çok önemli olduğunu düşünüyor ve parti kurmaya kalkışmasını doğru bulmuyorum. Parti kurma-kurmama meselesini Erdoğan’la kararlaştırması daha anlamlı ve şık olurdu dosta-düşmana karşı!

Bütün bunlar, Şehir Üniversitesi gibi bizim bu ülkede inşa ettiğimiz en güzel kurumlardan birini yok etmeyi, kötürümleştirmeyi, kör-topal hâle getirmeyi gerektirmez.

Aksine, eğitimin neredeyse çökmenin eşiğine geldiği bir zaman diliminde, daha fazla desteklemeyi, dahası böyle bir üniversitenin sıkıntılarıyla, sorunlarıyla daha yakından ilgilenmeyi gerektirir.

Eğer Şehir Üniversitesi çökerse, bu ülkenin insanları, İslâmî kesimleri bir daha bu tür büyük ve zorlu ama hayatî işlere girişmeye cesaret edemezler!

Başta Tayyip Bey olmak üzere, hükümetin bu konuda tarihî bir sorumlulukla hareket edeceğini umuyorum. Vebali çok ağır olur bunun huzur-u ilâhî’de.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar