KULİS

YSK'nın seçim cezaları iptal ediliyor! İşte yeni düzenleme

Seçim döneminde televizyonlara kesilen milyonlarca TL’lik idari para cezaları ile yayın durdurma cezaları kaldırılıyor.

YSK'nın seçim cezaları iptal ediliyor! İşte yeni düzenleme
GAZETECİLER.COM -

Hükümetin hazırladığı tasarı taslağında, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce YSK tarafından verilen cezaların uygulanmamış olanlarının iptali isteniyor.

Milliyet'in haberine göre, Başbakanlık ile Adalet Bakanlığı bürokratlarının üzerinde çalıştığı taslak metnin içerdiği düzenlemeler özetle şöyle:

CEZALAR İPTAL EDİLECEK

Kanun düzenlemesi yürürlüğe girdiği tarihten önce televizyonlar hakkında YSK tarafından verilen cezaların henüz uygulanmamış olanları varsa iptal edilecek.

YSK DEVRE DIŞI

Özel televizyonlar ve TRT’nın seçim dönemlerinde yayınlarına yönelik YSK denetimine son verilecek. Televizyonlar seçim dönemlerinde de sadece RTÜK yasasındaki yayın ilkelerine bağlı kalarak yayın yapacak. Bu durumda YSK’dan daha siyasi bir konumda bulunan ve aldığı kararlarda siyasi etki olduğu tartışma konusu olan RTÜK tek karar mercii olacak.

SEÇİM ANKETİNE YENİ DÜZEN

Seçim dönemlerinde kamu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı ve araştırmanın kim tarafından finanse edildiği bilgilerinin açıklanması zorunluluğu kaldırılacak.

SEÇİM YASAKLARI CEZALARI

Seçim dönemindeki yayınlarda belirlenen esaslara aykırı yayın yapan özel televizyonlara YSK tarafından uyarı, özür dileme, 5 günden 15 güne kadar durdurma ve 100 bin TL para cezaları verilmesi uygulaması kaldırılacak. Seçim dönemlerinde televizyonların yayın ihlallerine ilişkin YSK, RTÜK’ten rapor isteyemeyecek. RTÜK, kendi mevzuatı doğrultusunda denetim yapacak ve cezai yaptırımları uygulayacak.

TARAFSIZLIK HÜKMÜ KALKACAK

RTÜK Kanunu’nun “Yayın Hizmeti İlkelerini” düzenleyen 8. maddesinde televizyonlar için öngörülen, “yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmü kaldırılacak. Ancak bu yasak TRT için aynen devam edecek. TRT yayınlarının siyasi partiler ve demokratik gruplarla ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamayacağı hükmü RTÜK Kanunu’nun 45 maddesine eklenecek.

SİYASİ REKLAMDA DA YSK DEVRE DIŞI

RTÜK Kanunu’nda geçen siyasi reklamların YSK tarafından belirlenen usul ve esaslara uygunluğu kaldırılacak. Böylece siyasi reklamlarda tek karar sahibi yine RTÜK olacak.
ÇOK OKUNANLAR