GÜNDEM

Yoğun bakımdaki başarımızın sırrı ne? Osman Hoca yedi madde sıraladı

Hürriyet başyazarı Osman Müftüoğlu, COVİD-19 tedavisinde dünyaya örnek performans sergilediğimizi iddia etti. Peki bu başarının ardındaki alt parametreler neler? Nasıl oldu da bu kadar güçlü bir performans sergilendi?

Yoğun bakımdaki başarımızın sırrı ne? Osman Hoca yedi madde sıraladı

Hürriyet başyazarı Osman Müftüoğlu, koronavirüsle mücadele sürecinde Türkiye'nin başarısına dikkat çekti. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımızın düşüklüğünün ve yoğun bakımda kalma süresinin kısalığının dünyaya örnek gösterilecek düzeyde olduğunu belirten Müftüoğlu, bu  başarının sırrını 7 maddede sıraladı.

Yoğun bakımdaki başarımızın sırrı ne?

Şu kesin: COVID-19 enfeksiyonunun tedavisinde başarılıyız. Dünyaya örnek bir performans sergilediğimizi bile iddia edebilirim.
Bunun birçok belirleyici alt parametresi olsa da esas faktörün sağlık ordumuzun gösterdiği yüksek performans olduğu kesindir. Tedavi başarısındaki sırrımız sadece hafif, orta ve ağır vakaların iyileştirilmesiyle de sınırlı değil.

Yoğun bakım tedavisinde de ciddi bir başarıya imza attığımız kesindir. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımızın düşüklüğü, yoğun bakımda kalma süresinin kısalığı emin olun dünyaya örnek gösterilecek düzeyde.

Peki bu başarının ardındaki alt parametreler neler? Nasıl oldu da bu kadar güçlü bir performans sergilendi? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını alttaki kutuda özetlemeye çalışacağım ama doktorundan teknisyenine, hemşiresinden diğer hasta bakım personeline bu son derece stratejik alanda hizmet gören sağlıkçı kardeşlerimin hepsine tebriklerimi iletiyor, alınlarından öpülesi başarıları için hepiniz adına teşekkür ediyorum.

ÖNEMLİ BİLGİ
7 MADDEDE YOĞUN BAKIM BAŞARIMIZ 

TECRÜBELİ bir yoğun bakım uzmanı meslektaşımın verdiği bilgiler özetle şunlar:

1. Yetenekli, organize, koordine, eğitimli, fedakâr bir yoğun bakım ordusuna sahip olmamız.

2. Teknolojik üstünlüğümüz.

3. İlaçları doğru kombinasyonlar yaparak erken dönemde ve ustaca kullanmak.

4. Entübasyon girişimlerinde aceleci davranmamak.

5. Yüksek basınçlı oksijen desteğinden akıllıca yararlanmak.


6. Hastaları yüz üstü yatırarak akciğerlerin oksijen değişimine destek olmak.

7. Antikor/plazma tedavisi ile kök hücre tedavilerinden de yararlanmak.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar