GÜNCEL

Yaşananlar ortada! Asıl sorulması gereken soruyu Candaş Tolga sordu

Türkiye'nin üç ayrı bölgesinden geldi acı haberler art arda... Siyanürlü intihar meselesine ilişkin herkes bir yorum attı ortaya ama asıl soruyu sormuyor kimse.... O soru Posta yazarı Candaş Tolga Işık'tan geldi: Bu insanlar neden intihar ediyor?

Yaşananlar ortada! Asıl sorulması gereken soruyu Candaş Tolga sordu

Ülkeyi ikiye böldü siyanürle intiharlar... Bir taraf  sosyal, ekonomik ve psikiyatrik gerçekliği görmezden geliyor diğer taraf  siyasi malzeme çıkarma derdinde...

Siyanürle intihar olaylarına ilişkin asıl sorulması gereken soruyu sordu Posta yazarı Candaş Tolga Işık ;"Bu insanlar neden intihar ediyor?"

Bu insanlar neden intihar ediyor?

Önce Fatih ardından Antalya dün de Bakırköy… Türkiye siyanürle toplu intiharları konuşuyor. Daha doğrusu her zamanki gibi konuşamıyor. Ülkenin bir bölümü sanki siyanür diye bir katil var herkesi o öldürüyormuşçasına bu insanları yaşamlarına son vermeye iten sosyal, ekonomik ve psikiyatrik gerçekliği görmezden geliyor.

Ülkenin diğer bölümü ise toplu intiharları fırsat bilerek sanki ölen insan değilmişçesine bu acı hadiseler üzerinden gözü dönmüş bir şekilde siyasi malzeme çıkarma derdinde. Öncelikle şurası bir gerçek: Siyanürün bu şekilde kolay ulaşılabilir olması olacak iş değil. Devletin ivedilikle bir kontrol mekanizması oluşturması şart. İçişleri Bakanı bununla ilgili hızlıca adım atılacağını duyurdu.

Ayrıca özellikle görsel medyada haberlerin farkında olmadan “siyanür reklamına” dönüşmesi de çok tehlikeli. Bu alanda devletin yaptığı düzenlemelerin tamamı doğrudur. Ancak toplu intiharların sebebini “siyanür” ilan etmek konuyu hiç anlamamış olmaktır. İnsanlar ellerinde siyanür olduğu için intihar etmiyor.

Hayata dair umutları tükendiği için ediyor. Yapılması gereken ilk iş hayata dair tutunacak dalı kalmayan ya da buna inanan insanlara umut olmaktır. Onları ölüme iten, buhrana düşüren gerçeklerle -onlardan önce- yüzleşmek ve çözüm yolları bulmaktır. Kendimize sormamız gereken esas soru “Bu insanlar neyle intihar ediyor?” değil, “Bu insanlar niye intihar ediyor?” olmalı...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar