GÜNCEL

Yalçın Bayer: Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ediyor

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Türkiye’de bir milyon işlemde 6210 israf yapıldığı varsayımı çerçevesinde... milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf etmektedir" ifadesini kullandı.

Yalçın Bayer: Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ediyor

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, bugünkü köşesinde kuraklık ve israfa değindi. Bayer, israf edilen içme suyu ve aşırı atık su oluşumu, aşırı sera gazı ve CO2 salımı, yoksulluk ve gecekondulaşma,  sosyal huzursuzluk, hava kirliliği, israf ve aşırı miktarda atık oluşumu gibi sorunların Türkiye'nin milli gelirinin çöpe atılması anlamına geldiğini kaydetti: 

"Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası, 2019 yılında 4 trilyon 280 milyar 381 milyon lira olarak gerçekleşti. Bir milyonda en fazla üç hataya izin veren altı sigma yönetim yaklaşımı dikkate alındığında; Türkiye’de bir milyon işlemde 6210 israf yapıldığı varsayımı çerçevesinde, türkiye’nin dört sigma seviyesinde olduğu tahmin edilmekte olup, milli gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf etmektedir. Buna göre Türkiye, 2019 yılında yaklaşık (4 trilyon 280 milyar 381 milyon lira x%15) yaklaşık 642 milyar lira kaynağını israf etti. Örneğin cuma günlerinin kaldırılmasıyla birlikte araç kullanımlarında ortalama olarak haftalık 2 bin kilometre azalma öngörülülüyor. Haftada en az bir günü tembel geçirmenin, strese ve yüksek tansiyona oldukça iyi geldiğini biliyor musunuz?”"

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar