REKLAM

Web Sitenizin Adı Neden Önemli?

Çoğu insan için iş kurma süreci ilgilenilmesi gereken çok fazla detayla karşı karşıya kalınan, resmi prosedürlerin, yeni sorumlulukların bunaltabileceği stresli bir dönemdir.

Web Sitenizin Adı Neden Önemli?

Girişimcilerin önemli bir kısmı, web sitelerinin de yayına alınması gereken bu dönemde domain ya da alan adı olarak bilinen site adını / adreslerini belirlemeye genellikle yeterince zaman ayıramamaktadır.

Oysa hizmet verecekleri sektöre uygun, benzersiz ve kolaylıkla akılda kalacak alan adını seçmelerinin, zamanla SEO ve tanıtım çabalarına destek olacağı aşikârdır. Bu nedenle web sitelerinin anahtarı diyebileceğimiz domain’leri kaydetmeden önce aşağıdaki noktaların göz önünde bulundurulması önerilir:

●     Yüksek sesle hecelendiğinde, herkesin anlayabileceği, bir yazım hatasına neden olmayacak karakterlerden oluşan basit bir ismin seçilmesi önemlidir. Hangi alan adını kaydedeceğinize kesin karar verdikten sonra, en az on kişiden telefonda duyduktan sonra yazmasını istemeniz tavsiye edilir. Telefon ya da kulak testi denen bu basit işlemin, kariyerinizi nasıl etkileyebileceğini bir örnekle açıklayalım; 1994 yılında Jeff Bezos, şirketinin adı olarak abracadabra’dan esinlenerek “Cadabra”yı seçtiğinde avukatı, kelimeyi “ceset” anlamına gelen “kadavra” diye anlayınca, Bezos yeni bir isim seçme kararı almış. Bugün, yüzlerce milyar dolarlık marka değeriyle tanıdığımız Amazon adına karar verilmesinin arkasındaki bu olay, telefon testini küçümsememek gerektiğinin göstergesidir. Seçtiğiniz ismin sadece ekranda güzel görünmesinin yeterli olmayacağını, kulağa da hoş ve net gelmesi gerektiğini unutmayın.

●     Google, Bing, Yahoo ve Internet Explorer gibi tüm popüler arama motorlarına seçtiğiniz alan adını yazmanız ve hızlı bir araştırma yapmanız, benzersiz bir isim bulmanızı sağlaması açısından tavsiye edilmektedir. Bu araştırmalarınızda, rastladığınız bir site adının .com, .net, .org gibi uzantısını değiştirip başka bir uzantıyla kaydetmeniz ve benzer bir ismi almanız önerilmez. Çünkü rakibiniz en azından ilk zamanlarda çoğunlukla sitenizden daha üstte sıralanacaktır, marka ihlali ile ilgili de sıkıntı yaşayabilirsiniz.

●     Felsefenizi, girişiminizin vizyonunu ve amacını birkaç kelimeye sıkıştırmak kolay olmasa da alan adınıza karar verirken sitenizin hedef kitlesiyle alakalı, çalışmak istediğiniz sektörü veya nişinizi ima eden, herkesin hızlı bir şekilde ezberleyebileceği basit terimler seçmeye çalışmalısınız. Potansiyel müşterilerinizin neyle ilgili olabileceği üzerine tahmin etmeye çalışmayacakları isimlere odaklanmalısınız.

●     Aynı harfin iki kez ard arda geldiği kombinasyonlar, hataya açık olduğundan yeni bir marka oluşturmak için doğru tercih olmayacaktır. Sesli aramada sorun çıkarmaması için de sitenizin adına tire veya sayı eklemekten kaçınmalısınız.

●     Yalnızca bir bölgede ya da şehirde iş yapmayı planlamıyorsanız, belirli bir coğrafi alanı vurgulayan isimlerden uzak durun. Bu, hedef kitlenizin erişimini sınırlayabilir ve büyümenizi zorlaştırabilir. Şirketinizin, siteniz büyüdükçe daha evrensel bir isme ihtiyaç duyma ihtimali olabileceğini düşünmelisiniz.

●     Harflerin ne anlama geldiğini veya markanızın ne işe yaradığını kimse anlayamayacağı için IBM, CVS ve IKEA gibi kısaltmalardan uzak durmanız önerilir. Bu isimlerin zirveye ulaşması milyar dolarlık şirketler olmalarından kaynaklanmıştır. Devasa pazarlama ve markalaşma yatırımları yapamayacaksanız bu yaklaşımdan kaçınmanız en iyisidir.

●     Web sitelerinin isimleri kaydedilirken anlamlı bir alan adı uzantısı seçmek de dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer noktadır. Uzantılar küçük bir ayrıntı gibi görünse de işiniz ve markanız üzerinde büyük etki yaratabilir. Özellikle .TECH, .STORE, .CAFE, .IO, .ISTANBUL gibi yeni nesil domain uzantıları web sitenizin/işletmenizin yapısını en iyi tanımlayan ismi oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Uzman Görüşü

Bir şirketin müşterileriyle ilk temas noktalarından biri olan alan adları, belirli kriterlere dikkat edildiğinde markanızı güçlü bir şekilde konumlandırmanıza yardımcı olabilir. Yalnızca işletmenizin kimliğini yansıtan değil, aynı zamanda uzun vadeli bir marka oluşturmanıza da yardımcı olan etkili bir domain seçmeniz önemlidir. Çünkü işletmelerin en temel kimlik bileşenlerinden biri olan alan adları bir çırpıda değiştirebileceğiniz bir şey değildir. Alan adınızı değiştirmeye kalkmak neredeyse yepyeni bir marka yaratmakla aynı süreçleri yeniden yaşamanız ve o ana kadarki tüm çabalarınızın boşa çıkması anlamına gelir.

Turhost olarak yaklaşık 20 yıldır sunduğumuz domain, hosting ve sunucu kiralama hizmetlerimizin her aşaması en güçlü donanımlar, en güncel teknolojiler ve orijinal yazılımlarla yapılandırılmaktadır. Web sitenizin adına karar verirken sosyal medya platformları için de anında uygunluk kontrolü yapan domain sorgulama aracımızı kullanabilir, yeni nesil uzantılarla farklı kombinasyonları deneyebilirsiniz.

Alan adınıza karar verdiğinizde sitenizin yayınlanabilmesi için gerekli olan hosting tercihi konusunda yardım almak isterseniz web sitemizdeki canlı destek butonlarını kullanabilirsiniz. Doğru domain ve güçlü hosting altyapısının web sitenizin pazarlama ve markalaşma çabalarınızda fırlatma rampası olabileceği unutulmamalıdır.

İlandır

ÇOK OKUNANLAR