GÜNDEM

Vedat Bilgin: Hilafet Cumhuriyetin alternatifi değildir

Akşam yazarı Vedat Bilgin, "Hilafet Cumhuriyetin alternatifi değildir. İslamiyet bir siyasal rejim önermemiştir" dedi.

Vedat Bilgin: Hilafet Cumhuriyetin alternatifi değildir

Akşam gaetesi yazarı Vedat Bilgin, bugünkü köşesinde Hilafet ve Cumhuriyet kavramlarını inceledi. Bilgin, iki kavramın Türkiye'de nereye denk düştüğüne ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

CUMHURİYET, HALKIN CUMHURİYETİDİR

Türkiye Cumhuriyeti Tek Partili yılların otoriter politikalarını, askeri darbe dönemlerinde Cumhuriyete giydirilmeye çalışılan militarizmin deli gömleğini yırtıp atarak, demokrasi ile güçlenerek, bürokratik zümrelerin kontrolünden çıkıp halkın cumhuriyeti olmuştur.

CUMHURİYET, TÜRKİYE'NİN KÜRESEL BİR SİYASAL AKTÖR HALİNE GELMESİNİ SAĞLAMIŞTIR

Bugün Cumhuriyetin en büyük başarısı Türkiye’nin sadece kendi bölgesinde en modern ülke olması değil, aynı zamanda küresel bir siyasal aktör haline gelmiş olmasıdır. Cumhuriyet demokrasi içinde yurttaşlarını özgür eşit insanlar olarak yükselttikçe güçlenen bir rejimdir.

HİLAFET BİR ALTERNATİF DEĞİLDİR

Hilafet arayışlarına hatırlatılması gereken gerçek ise Hilafetin Cumhuriyetin alternatifi olmadığıdır. Tarihsel bir kurum olan hilafeti dini bir yönetim ilkesi olarak görenlerin anlamadığı husus İslamiyet’in bir siyasal rejim önermediği, hilafetin tarihsel şartlar içinde Haz. Peygamberden sonra o günkü Arap toplumsal yapısında ortaya çıkmış bir kurum olmasıdır. Hilafet de, imparatorluklar, monarşiler gibi tarihsel yapılardır ve çağdaş siyasal rejim olan cumhuriyetin gerisinde kalmış bulunmaktadırlar.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar