KİTAPLIK

Usta gazeteciden 1. Dünya Savaşı kitabı!

Usta gazeteci Tevfik Yener’den Birinci Dünya Savaşı’nı ve Osmanlı İmparatorluğu’nu mercek altına alan bir tarih çalışması… Türk Cepheleri, savaşın bilinmeyenleri ve her yönüyle dünya haritasını değiştiren bir savaşın gerçe

Usta gazeteciden 1. Dünya Savaşı kitabı!

Usta gazeteci Tevfik Yener'den Birinci Dünya Savaşı'nı ve Osmanlı İmparatorluğu'nu mercek altına alan bir tarih çalışması geldiç Türk Cepheleri, savaşın bilinmeyenleri ve her yönüyle dünya haritasını değiştiren bir savaşın gerçek tarihi'ni ele alan, Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlandı.

Bütün dünyayı büyük bir girdap gibi içine çeken bir savaş. Gizli anlaşmalar, seçilen taraflar, kazanma hırsı, dost görünen düşmanlar, sayısız cephe, milyonlarca kayıp, yeniden şekillenen bir dünya. 1914-1918 yılları arasında yaşanan Birinci Dünya Savaşı...

DenemeTevfik Yener, Birinci Dünya Savaşı'na dair yazılmış tüm tarih kitaplarından farklı bir şekilde –bir araştırmacı-gazeteci gözüyle– Osmanlı İmparatorluğu'nun son 10 yılından başlayarak dönemin siyasi durumunu; Avrupa'nın büyük ülkelerinin çıkar uğruna birbirleriyle nasıl anlaşmalara vardıklarını; ancak küçük bir savaşa neden olabilecek bir olayın 4 yıl süren bir savaş, milyonlarca kayıp ve değişen dünya haritasıyla sonuçlanışını; etkileri on yıllarca sürecek, güç dengelerini tamamen değiştiren siyasi tuzakları belgeleriyle irdeliyor.

TEVFİK YENER KİMDİR?

İstanbul'da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi'nde Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun öğrencisi olduktan sonra dönemin deyimiyle "reklam ve gazete ressamlığı" yaptı. Daha sonra meslek olarak gazeteciliği seçti.

1968 yılından itibaren birçok gazetenin yaratıcısı oldu, genel yayın yönetmeni olarak satış rekorlarına imzasını attı. Ayrıca çok sayıda dergi hazırladı, ansiklopediler yayımladı. 3 yıl süreyle televizyon programı da yaptı.

Fırsat buldukça yaptığı resimlerini New York'ta sergiledi, eleştirmenlerin beğenisini kazandı, tabloları koleksiyonlara girdi.

Caz müziği, klasik film "hastası", caz LP'si koleksiyoneri, 19. yüzyıl gazete ve kitap baskıları, tarihî gravür meraklısı. Batı Klasik ve Klasik Türk Musikisi dinleyicisi.

Yazarın yayınevimizden çıkan diğer kitapları: İstanbul Aşk Ekmek Hayal, 2011; Türk Olmak, 2012.

ÇOK OKUNANLAR