RÖPORTAJ

Ünlü profesör: Ahmet Hakan'a yapılan eşkıyalıktır!

Boğaziçi Üniversitesi'nde Emeritus Profesör olarak çalışan Faruk Birtek Hürriyet'ten İzzet Çaba'ya konuştu.

Ünlü profesör: Ahmet Hakan'a yapılan eşkıyalıktır!
Hürriyet Gazetesi'ne ve Ahmet Hakan'a yapılan saldırıyı da değerlendiren Faruk Birtek, yaşananların "vandalizm ve eşkıyalıktır" dedi.

Birtek "Bunlar Muz Cumhuriyeti'nde bile yaşanmaz. Ne doğru dürüst bir önlem alındı ne de dava açıldı... " diyerek tepkisini dile getirdi.

İşte o röportajdan çarpıcı satırlar:

BUNLAR MUZ CUMHURİYETİNDE YAŞANMAZ

Geçtiğimiz haftalarda, aynen 6-7 Eylül olaylarındaki gibi birileri ellerine sopalarını alıp, Hürriyet Gazetesi'nin kapısına dayandığında buyur eden mi vardı? Bunlar Muz Cumhuriyeti'nde bile yaşanmaz. Ne doğru dürüst bir önlem alındı ne de dava açıldı... Gezi olaylarında bir metreden insanların suratlarına biber gazı sıkan polisler, o gün nedense ortada yoktu. Nasıl bir hınçsa bu, iki gün sonra gazeteyi tekrar bastılar. Yetmedi, Ahmet Hakan'ı evinin önünde darp ettiler.

* Hocam bunun adı vandalizm değil de ne?

- A benim saf kardeşim! Vandalizm dediğin, eşyayı tahrip etmektir. Evet, Hürriyet'e yapılan vandalizmdir. Ama Ahmet Hakan'a yapılanın adı haydutluktur, eşkıyalıktır... Bunlar medeniyetin bittiği, barbarlığın başladığı noktadır. Hürriyet'in kapısında yaşananlar Patrona Halil İsyanı'nın devamı niteliğinde; Lale Devri'ni ve güzelliklerini bitiren, laleleri söken, şiire son veren, Osmanlı'nın Rönesans'ını yok eden sürecin tıpa tıp benzeridir!

* Bunca yılın toplum bilimcisisiniz, önümüzdeki süreç için öngörünüz ne?

- Valla ben de bilmiyorum! Hayatımda böyle bir dönem yaşamadım. Biz 12 Eylül sürecinde onların bir gün gideceklerini biliyorduk. Ama bunlar hiç de gidici gibi durmuyorlar. Ne olacağını soruyorsan, tek kelimelik bir cevabım var; muamma...

* Sizin muamma olarak gördüğünüzü, istikrar diye tarif edenler de var...

- Sen o yüzde 40'tan bahsediyorsan, onların içinde de benimle hemfikir olanlar vardır. Ama unutma halkın yüzde 60'ı da "hayır" dedi! Bizim acilen Batılı bir siyaset anlayışıyla toplumsal barışı sağlamamız lazım. Fakat 1 Kasım'da sandıktan pek de farklı bir tablo çıkacağını sanmıyorum.
ÇOK OKUNANLAR