GÜNDEM

Twitter'ı nasıl hacklediler?

Twitter'da bugün yaşanan hack skandalı tüm dünyada gündem oldu. Mavi tikli birçok hesabın hacklenmesi ve paylaşılan bitcoin linki üzerinden 110 bin doların üzerinde vurgun yapılması sonrasında hackerların kim olduğu ve bunu nasıl yaptıkları merak ediliyor. İşte cevabı...

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Twitter'ı nasıl hacklediler?

Bugün (TSİ) gece saatlerinde Twitter'da geniş kapsamlı bir hack dalgası yaşandı. Eski ABD Başkanı Barack Obama, Demokrat Başkan Adayı Joe Biden, Amazon'un Üst Yönetici Jeff Bezos, Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Tesla'nın Üst Yöneticisi Elon Musk, milyarder iş adamı Michael Bloomberg, rap şarkıcısı Kanye West ve Twitter'ın patronu Jack Dorsey gibi önemli isimler hacklendi.

BITCOIN LİNKLERİ PAYLAŞILDI

Bu hesaplardan yapılan paylaşımlarda anonim bir Bitcoin adresinin linki verilerek, ilgili adrese para gönderilmesi istendi. Paylaşımların birçoğunda, belirtilen Bitcoin adresine gönderilen her 1000 dolar için 2 bin dolarlık ödeme yapılacağı kaydedildi.

TAKİPÇİLER LİNKLERE TIKLADI, 110 BİN DOLARLIK VURGUN YAPILDI

Mavi tikli bu hesapların takipçilerinin çoğu, ortada bir hack dalgası olduğunu anlamadı ve belirtilen linklere tıkladı. Şu ana kadar 110 bin dolardan fazla vurgun yapıldı.

PEKİ NASIL HACKLENDİLER?

EdgeUno kurucu ve CEO'su Mehmet Akcin, Los Angeles'tan Gazeteci Cüneyt Özdemir'in Youtube yayınına katılarak Twitter'daki hack skandalına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İşte Akcin'in açıklamaları:

"Bu aslında 'social hacking' dediğimiz 'social engineering' dediğimiz bir yöntemle hackleniyor. Twitter da bunu açıkladı bir kaç saat önce. Hackleyen insanlar sistemlere bir Twitter çalışanı üzerinden giriyorlar. Twitter'ın içinde bazı programlar var. Bu programlar sayesinde kullanıcıların e-mail adreslerini, telefon numaralarını değiştirebiliyorlar. Dışarıdan bir hacker, bu sisteme bağlandığında bu değişiklikleri yaparak, onların kullanıcı adlarına bir şekilde erişebiliyor. Bu bitcoin ile ilgili bir şey var. Şu ana kadar 112 bin dolar kadar para göndermiş insanlar, geri alacaklarını düşünerek. İşin komiği bitcoinde hesaplar kapanmıyor. Sistem bu şekilde olduğu için oraya gönderilen parayı alamıyorsunuz, paralar orada kaldı."

ÇALIŞANLAR MI HACKLENDİ, HACKERLAR MI TWITTER ÇALIŞANI?

Akcin, Twitter'ın son açıklamasında hackerlarla ilgili bir konunun halen kesinleşmediğini söyledi. Buna göre Twitter çalışanın hacklenip hacklenmediği net olarak belirlenmiş değil. Akcin, çalışanın mı hacklendiği yoksa bu kişinin hackerlarla beraber mi hareket ettiği konusunun önümüzdeki günlerde netleşebileceğini söyledi.

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Akcin konuşmasına şu şekilde devam etti:

"2019 yılında benzeri bir olay Twitter CEO'suna oldu. Daha önce 2017'de yine bir Twitter çalışanının hatasından dolayı Donald Trump'ın hesabı silindi. Bu tip olaylar sadece Twitter'da değil birçok yerde oluyor. Fakat Twitter'da olan bir olay bir anda çok büyük bir kitleye ulaştığı için ilgi çekti."

GEÇEN YIL NE YAŞANDI?

Geçen yıl da Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey'in hesabı çalınmış; hackerlar, ırkçı mesajlar ve bombalama tehditleri yayınlamıştı. Paylaşılan gönderilerde Twitter'ın San Francisco merkezinin bombalanacağı iddia edilmişti.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar