GÜNDEM

Twitter'da hack dalgası!

Gecenin ilk saatlerinde Twitter'da geniş bir hack dalgası yaşandı. Twitter'ın patronu başta olmak üzere tamamı "mavi tikli" onlarca hesap kimliği belirsiz bir grup hacker tarafından ele geçirildi ve yapılan vurgun Türkiye saatiyle 01.00'de 110 bin dolara ulaştı.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Twitter'da hack dalgası!

Eski ABD Başkanı Barack Obama, Demokrat Başkan Adayı Joe Biden, Amazon'un Üst Yönetici Jeff Bezos, Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Tesla'nın Üst Yöneticisi Elon Musk, milyarder iş adamı Michael Bloomberg, rap şarkıcısı Kanye West ve Twitter'ın patronu Jack Dorsey...

TWITTER'DA TWITTER'IN PATRONUNU HACKLEDİLER

Bugün (TSİ) gece saatlerinde Twitter'da geniş kapsamlı bir hack dalgası yaşandı. Hacklenenler arasında yok yok! En dikkat çekici isimse hack skandalının yaşandığı sosyal medya platformu Twitter'ın CEO'su olan Jack Dorsey.

Dorsey, sıcağı sıcağına yaptığı ilk açıklamada ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını, Twitter için zor bir gün olduğunu söyledi.

Twitter da resmi hesabından bir açıklama yayınlayarak, bu saldırının neden yapıldığını araştırdıklarını bildirdi.

İşte Twitter'ın açıklamasının tam metni:

"Koordineli bir şekilde yapılan saldırılarda sosyal mühendislik yöntemiyle hedef doğrudan şirketin iç sistemlerine erişim hakkı bulunan Twitter çalışanları oldu. Bu erişimi almalarıyla birlikte bazı doğrulanmış hesapların kontrolünü ele geçirdiler. Bunun dışında hangi amaçla bu sızıntıyı yaptıklarını inceliyoruz. Olayı fark eder etmez söz konusu hesapları kilitledik ve saldırganların tweet'lerini kaldırdık."

HACKERLAR TWITTER ÇALIŞANI OLABİLİR Mİ?

Twitter'ın açıklaması sonrasında hack saldırısını gerçekleştirenlerin bizzat Twitter çalışanları olabileceği düşünülüyor. Bunun nedeniyse gerçekleşen sızıntının bazı Twitter çalışanlarının erişebildiği bir kontrol panelinden kaynaklandığı iddiaları.

HANGİ HESAPLAR ELE GEÇİRİLDİ?

Hackerların ele geçirdiği hesapların tamamının "mavi tikli" onaylanmış hesaplar olduğu görüldü. Şu ana kadar tespit edilen hesaplar şu şekilde:  Kanye West, Joe Biden, Bill Gates, Apple, Jeff Bezos, Elon Musk, Uber, Mike Bloomberg, Floyd Mayweather, Barack Obama, HQ Trivia, Warren Buffet, Kim Kardashian, Jack Dorsey.

BITCOIN LİNKLERİ PAYLAŞILDI

Bu hesaplardan yapılan paylaşımlarda anonim bir Bitcoin adresinin linki verilerek, ilgili adrese para gönderilmesi istendi. Paylaşımların birçoğunda, belirtilen Bitcoin adresine gönderilen her 1000 dolar için 2 bin dolarlık ödeme yapılacağı kaydedildi.

TAKİPÇİLER LİNKLERE TIKLADI, 110 BİN DOLARLIK VURGUN YAPILDI

Öte yandan mavi tikli bu hesapların takipçilerinin çoğu, ortada bir hack dalgası olduğunu anlamadı ve belirtilen linklere tıkladı. Şu ana kadar 110 bin dolar toplandığı ifade ediliyor. Bu rakama, Türkiye saatiyle 01.00'de ulaşıldı. Sonrasında katlanarak devam edip etmediği ve toplam vurgunun ne kadar olduğu henüz açıklanmadı.

FBI'DAN HACK ve BITCOIN AÇIKLAMASI

Konuyla ilgili FBI'dan yapılan açıklamada "Bugün yüksek profilli kişilere ait bazı Twitter hesaplarının çalındığını fark ettik. Kripto para dolandırıcılığı için hesapların güvenliği ihlal edilmiş gibi görünüyor. Bu olaya ilişkin olarak kripto para göndererek halkımıza bu dolandırıcılığa kurban gitmemesini öneriyoruz" denildi.

İşte mavi tikli hesaplardan yapılan paylaşımlardan bazıları:

JACK DORSEY'İN BITCOIN MESAJI HALA DURUYOR

Öte yandan Twitter patronu Jack Dorsey, hesabını geri almış olsa da sayfasındaki bazı "bitcoin" paylaşımlarını silmedi. Dorsey'in "bio" kısmında da "#bitcoin" mesajı yazıldığı görüldü.

TWITTER'DA DAHA ÖNCE DE HACK SORUNU YAŞANMIŞTI

Geçen yıl da Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey'in hesabı çalınmış; hackerlar, ırkçı mesajlar ve bombalama tehditleri yayınlamıştı. Paylaşılan gönderilerde Twitter'ın San Francisco merkezinin bombalanacağı iddia edilmişti.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar