GÜNDEM

Türkiye'nin ilk Rumca radyosu yayında

Türkiye'nin ilk rumca radyosu internet üzerinden yayına başladı. İho tis polis yani şehrin yankısı adlı radyo, 24 saat kesintisiz yayın yapıyor.

Türkiye'nin ilk Rumca radyosu yayında

GAZETECİLER.COM (ÖZEL)- "İho tis polis", yani şehrin yankısı. Türkiye'nin ilk Rumca radyosu internet üzerinden yayına başladı.

Radyonun kurucusu, İstanbul'da Rumca basılan İHO adli rum gazetesinin genel yayın yönetmeni Andrea Rombopulos neden böyle bir yayına başladıklarını şöyle anlattı:

"Çok uzun zamandır aklımızda vardı. 35 senelik bir gazetemiz var. Hep düşündük, 'niye bir radyo yapmayalım' diye ama İstanbul şartlarında frekans bulmak imkansız. Bulsan da korkunç bir para lazım. Biz bunu kuramayız dedik. Bekledik. Baktık imkanlar çok gelişti. Biz de bu işi yapalım dedik."

24 SAAT KESİNTİSİZ RUMCA YAYIN

İstanbul merkezli Rum radyosunda 3'ü gönüllü olarak 4 kişi çalışıyor. Radyo, 24 saat kesintisiz Rumca yayın yapıyor. Rombopulos, NTV'den Ela Sezen'e yayın içeriğini ise şöyle anlattı:

"Dört tane bültenimiz var. Tamamen Rum azınlığın haberleri. Çeşitli programlarımız var. Yunan müziğinin çeşitli dallarını yayınlıyoruz. Rembetiko var, pop müzik var. Daha ağır zeybekiko tipi müzikler de var."

RADYO'NUN ÜNÜ SINIRLARI AŞTI

Radyonun internet sitesinde dinleyicileri Türkçe ve Rumca olmak üzere iki seçenek karşılıyor. Radyo çok yeni olmasına rağmen şimdiden ünü sınırları aştı. Rombopulos dinleyici sayısındaki artışı anlattı:

"100-200 kişi bizi dinler, ufak ufak geliştiririz dedik. Ama bir baktık ki, iş bizi aşmış. Şu anda günde 5000 kişi dinliyor bizi. Tabi yoğunluk İstanbul, Girit, Selanik, Yunanistan, Fransa, Belçika, ABD olmak üzere 58 ülke."



Türkiye'deki ilk Rum radyosuna ulaşmak ise çok kolay. Radyonun adresi: radio.ihotispolis.com.

NTV
ÇOK OKUNANLAR