Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi kapandı
Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi Gusto son içki satış ve reklam düzenlemesinden ötürü yayınına ara vermek zorunda kaldı

2001 yılında yayın hayatına başlayan Gusto 9 Eylül itibariyle başlayan alkol yasakları nedeniyle yayına verdiği arayı abonelerine bir mektupla haber verdi.
Gusto Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'na resmi bir başvuru yaparak içki reklam ve yayınlarına getirilen para cezalarına dair düzenlemeden etkilenip etkilenmeyeceklerini sordu.
Kurumdan 'Bu konunun ayrıntılarını bir yönetmelikle düzenleyeceğiz. Bu yönetmelik Ağustos ayının ikinci yarısında yayınlanacak. Cezai bir durumu yaşamamanız için lütfen yayınınızı yönetmeliğe kadar bir süre erteleyin' cevabı geldi.
SON SAYISI YAYIMLANAMADI
TAPDK'ın verdiği tarih üzerinden 1 ay geçmesine rağmen yönetmeliğin çıkmaması üzerine Gusto dergisi hazırlamış olduğu Eylül sayısını yayımlayamadı.
Eylül sayısı yayımlanmayan dergi, Gusto Dergisi Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın'ın "A'dan Z'ye Şarap" kitabını da imzalı olarak abonelerine gönderdi.
Abonelere gönderilen mektupta "ülkemizin daha aydınlık, içki dünyamızın daha özgür, ağız tadımızın daha yerinde olacağı günlerin uzak olmadığınızı biliyoruz" denildi.
YENİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Gusto dergisinin yayına ara vermek zorunda kalmasına neden olan yasaklara dair yönetmeliği açıkladı. Yönetmeliğe göre Gusto dergisinin yayımlanması çok zor.
Yönetmeliğe göre alkollü içkilerin adını veya markasını içeren alan veya alt alan adı kullanılmak suretiyle bu ürünlerin reklam ve tanıtımına yönelik olarak internet sitesi açılamayacak. Ancak Türkiye'de faaliyette bulunan alkollü içki üreticisi firmalar ihracat amacıyla, ülke içinden erişimini engellemeleri koşuluyla, ürettikleri ürünlerin yurt dışına yönelik reklam ve tanıtımını internet siteleri vasıtasıyla yapabilecek.
Alkollü içki üretici, ithalatçı veya toptan satıcıları, ürettikleri, ithal ettikleri veya pazarladıkları ürünlerin isimlerine veya markalarına kurumsal internet sitelerinin ürünler bölümünde, reklam ve ürün tanıtımı yapılmaksızın ve görsel unsurlar kullanmaksızın liste halinde yer verebilecekler. İnternet aracılığıyla alkollü içkilerin tüketiciler dışındakilere satışını ve tanıtımını içeren ayrı bir internet sitesi oluşturulmak istenmesi veya diğer ürünlerden ayrı ulaşılabilen aynı internet adresi içerisinde ayrı bir sayfa tahsis edilmesi halinde erişimin arz zinciri içerisindeki satış belgesini haiz kullanıcılara verilecek kullanıcı adı ve parola ile sağlanması ve satışı gerçekleştirecek olan satıcının satış belgesinde belirtilen fiziki işyeri adresi ile satış belgesi üzerinde yer alan Kurum sicil numarasına yer verilmesi zorunlu olacak. Arz zinciri içerisindeki satış belgesini haiz kullanıcılara yönelik internet sitesinde veya sayfasında, alkollü içki üretici, ithalatçı ve toptan satıcıları ürettikleri, ithal ettikleri veya pazarladıkları ürünlere ait teknik bilgilere, herhangi bir reklam unsuru içermemek kaydıyla ürün markaları ve görsellerini kullanmak suretiyle yer verebilecek. Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak. Her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler tüketicilere basın ve yayın yoluyla satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek.
Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Alkollü içkilerin, tamamen arz zinciri içinde yapılan ve tüketicilere yönelik olmayan tanıtımının alkollü içki tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi herhangi bir zararlı etki oluşturmayacak içerikte, ürünün özelliklerini tanıtmaya ve doğru bilgilendirmeye yönelik olması, teşvik edici ve özendirici olmaksızın yapılması gerekecek.
Alkollü içkilerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacak. Bu yükümlülük, arz zinciri içerisindeki tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsayacak. Münhasıran alkollü içkilerin uluslararası düzeyde tanıtımına yönelik ihtisas fuarları ile bilimsel yayın ve faaliyetler düzenlenebilecek. Bilimsel yayınlar reklam amacıyla kullanılamayacak.
Yönetmeliğin çıkmasının ardından derginin yayın hayatına devam edip edemeyeceği belirsizliğini koruyor.
Dergi mevcut halinde yayınına olanak bulunamaması halinde farklı bir yoldan yayınına devam edeceğini de açıklamıştı.