GÜNDEM

Türkiye, Doğu Akdeniz'de yeni bir adım mı atıyor? Serdar Turgut yazdı...

Habertürk yazarı Serdar Turgut, bugünkü köşesinde Türkiye-İsrail arasında "önemli bir adım" şeklinde yorumlanan bir ayrıntıyı okuyucularıyla paylaştı.

Türkiye, Doğu Akdeniz'de yeni bir adım mı atıyor? Serdar Turgut yazdı...

Habertürk gazetesi yazarı Serdar Turgut'un, bugünkü köşesinden aktardığına göre Türkiye’nin Libya ile deniz yetki anlaşmasının mimarı olarak bilinen emekli Tümamiral Cihat Yaycı, İsrail’deki Moshe Dayan Enstitüsünün Turkeyscope sayfasında "İsrail Türkiye’nin Denizaşırı Komşusu: Türkiye ile İsrail arasındaki deniz yetki alanlarının belirlenmesi" başlıklı bir makale yayınladı. İsrail’de hayli heyecanla karşılanan ve tartışılan konu, Serdar Turgut'a göre eğer egrçekleşirse "Doğu Akdeniz'deki satranç oyununda Türkiye'ye 'Şah-Mat' dedirtebilecek bir hamle" olacak:

Batı ve İsrail kaynakları bu makalenin İsrail’de hayli heyecanla karşılandığını ve tartışıldığını söylüyorlar.

Al-monitor internet sitesinin konuyla ilgili yayınında da belirttiği gibi üst düzey Türk yetkililerin İsrail platformlarında bu tür yayınlar yapmaları oldukça ender görülen bir durum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir diyaloğu olduğu bilinen Tümamiral Yaycı, Libya ile varılan münhasır ekonomik bölge anlaşmasının benzerinin İsrail ile de yapılması önerisini ilk kez Habertürk televizyonunda bir süre önce katıldığı bir tartışma programında açıklamıştı.

Ancak bu konudaki makalenin tam da bölgemizde dengelerin yeniden oturtulması için bir takım girişimlerin karşılıklı olduğu haberlerinin geldiği bir dönemde İsrail’de yayınlanmış olmasının ilginç olduğuna işaret eden bazı uzmanlar, bunun Türkiye-İsrail arası bazı önemli olası gelişmelerin bir işareti olabileceğine de işaret ediyorlar.

...

Diplomatik kaynaklar bu yeni anlaşma önerisinin İsrail ile Türkiye arasında bir takım ikili görüşmelerin olmakta olduğu ve Türkiye’nin İsrail’e yeni büyük elçi atayacağı haberlerinin çıkmasına denk gelen bir dönemde olması acaba Türkiye-İsrail ile ilişkileri açısından yeni adımlar atmanın eşiğinde mi sorularının sorulmasına da neden olacağına dikkat çektiler. Bazı kaynaklar Türkiye'nin gündemine NATO ve ABD ile ilişkiler önemi bir şekilde girmişken İsrail faktörünün de bu şekilde devreye sokulması arayışının tesadüf olmadığına dikkat çektiler.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar