GÜNDEM

Türkiye bunu ilk kez yaşıyor dedi başörtülü savcıyı yazdı

Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Türkiye'nin ilk başörtülü Cumhuriyet Başsavcısı Tuba Ersöz'ü ve gelen tepkileri yazdı.

Türkiye bunu ilk kez yaşıyor dedi başörtülü savcıyı yazdı

Türkiye'nin ilk Başörtülü Cumhuriyet Başsavcısı olan Tuba Ersöz ve ona verilen tepkiler Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca'nın yazısına konu oldu.

İşte o yazı:

Türkiye bunu ilk kez yaşıyor. İlk kez bir başörtülü kadın, başsavcı oluyor. Daha önce Nazilli savcılığında görev yapan Tuba Ersöz, Konya Beyşehir Başsavcısı oldu. Tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Ve gözlemliyorum: Ne aman aman haber oldu ne öyle acayip toz kaldırdı.

Bu bir bakıma iyi. Çünkü meselenin ‘kısmen’ normalleştiğine delalet ediyor.

Böyle bir şey, bundan on yıl önce, hayal bile edilemezdi.

Bırakın savcıyı, hakimi, başörtülü kadınların avukat olup olamayacakları bile tartışılıyordu.

Bütün bu önyargılı tartışmalardan sebep, başını örtmek suretiyle dinine bağlılığını teyit etmiş bir kadının kamu hizmetini yaparken eşitlik ilkesine göre hizmet veremeyeceği varsayımıydı. Bu varsayım başını örtmese de benzer bir kimliği taşıyan ve kamu hizmeti veren erkekleri avantajlı duruma getiriyor ve başka bir eşitsizliğe neden oluyordu ama bu eşitsizlik ancak çok sınırlı sayıda seküler entelektüelin dert ettiği bir durumdu.

Anketlerden %70 oranında “Ne manasız bir yasak” sonucu çıkmasına rağmen, başörtülüler üniversitelere giremedi yıllarca. AK Parti’nin sorunu çözme girişimi ise laikliğe aykırı fiillerin odağı olmak gerekçesiyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi sonucunu doğurdu.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar