KİTAPLIK

Türkçe klasikler dünyaya açılıyor

Türkçe edebiyata dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, yedi dile çevrilen eserler, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile yurtdışındaki uluslararası kitap fuarlarında okurlarla buluşacak.

Türkçe klasikler dünyaya açılıyor

Türk kültür ve düşünce dünyasına yön veren Türkçe klasikler kapsamlı bir proje ile dünyaya tanıtılıyor. Türkiye’nin kültür ve edebiyat alanında bilinirliğini artırmak ve Türkçe edebiyata dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, yedi dile çevrilen eserler, Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile yurtdışındaki uluslararası kitap fuarlarında okurlarla buluşacak. “Türkçe Klasikleri Çeviri Projesi” kapsamında Safahat, Kutadgu Bilig, Seyahatname, Mesnevi, Yunus Emre Divanı ve Nutuk’tan derlenen bölümler ile Nasreddin Hoca, Hacivat ve Karagöz, Ömer Seyfettin’den seçme hikâyeler, eserlerin aslına uygun şekilde düzenlenip yayına hazırlandı. İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Almanca, Boşnakça ve Korece’ye çevrilen eserlerin dağıtımı üç önemli kitap fuarında ücretsiz olarak yapılacak.

Kitaplar ilk olarak, bu yıl 19-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen ve dünyanın en büyük kitap fuarı olarak kabul edilen Frankfurt Kitap Fuarı’nda ilgililerin beğenisine sunuldu. Frankfurt Kitap Fuarında 48 bin adet 7 dile çevirisi yapılan klasiklerimiz ziyaretçilere hediye edildi. Türkçe Klasikler Dünyaya Açılıyor projesi, Kasım ayında ise dünyanın ikinci en büyük kitap fuarı olarak gösterilen Guadalajara Kitap Fuarında Meksika’lı okuyucuların beğenisine sunuldu. Bu fuarda 25 bin adet klasik ziyaretçilere hediye edildi.

7 dilde yayımlanan Türkçe Klasikler 19-24 Nisan 2017’de de Saray Bosna Kitap Fuarı’nda okuyucularla buluşacak. Başbakanlık Tanıtma Fonu desteği ile eserlerin yurtdışında tanıtılması ve daha çok okura ulaşabilmesi için söz konusu fuarların gerçekleşeceği ülkelerde profesyonel görüşmelerde bulunulup, birçok tanıtım çalışması yapılacak. Türkiye’den bazı basın mensupları da yurtdışındaki bu fuarlara katılarak projeyi yakından gözlemleyecek.

Yayın hayatını on iki yıldır sürdüren ve 2011 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından “Yılın En İyi Yayınevi” seçilen Mavi Ağaç Yayıncılık (Profil Kitap) öncülüğünde gerçekleştirilen projenin kalıcı hale getirilerek her yıl tekrarlanması hedefleniyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar