DİZİ DÜNYASI

Türk dizileri ihraç rekoruna koşuyor

Yılda ortalama 70 dizinin gösterildiği yerli piyasadan, yurt dışına 10 dizinin ihraç edildiği ortaya çıktı.

Türk dizileri ihraç rekoruna koşuyor

Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu, her 70 diziden 10'unun yurt dışına ihraç edildiğini yazdı.

Sinema ve televizyon sektörünün marka dergilerinden Amerikan Variety’de yayınlanan bir haberi kaynak gösteren Sina Koloğlu, bazı star projelerinin ise tutmadığını belirtti.

İşte o yazı


70 DİZİDEN 10’U İHRAÇ EDİLİYOR
 
 
Sinema ve televizyon sektörünün marka dergilerinden Amerikan Variety’nin internet sayfasında, 16 Ekim’de yayınlanmış Nick Varelli imzalı ‘Türk Televizyonu Yurt Dışında Daha Çok İzleyiciye Ulaşıyor’ başlıklı bir makaleye rastladım. Varelli, sektörün önemli isimleriyle konuşmuş ve bilgiler almış. İlgimi çeken ayrıntıları paylaşmak istedim.

Reklam geliri artmış

Yazıda, 2017 Reklam gelirinin 1.3 milyar dolar olduğu yazıyor. Karşılaştırma 2016’yla yapılmış. 1.22 milyar dolarmış. (IHS Markit Araştırma Şirketi’nin verileri. Yabancı bir şirket olması ilginç. Bizde TV sektörü ketumdur!) Global Agency’nin sahibi İzzet Pinto’nun saptaması ilginç. Pinto, yılda ortalama 70 dizinin gösterildiği yerli piyasadan, yurt dışına 10 dizinin ihraç edildiğini, 4-5 tanesinin uluslararası başarıyı yakaladığını belirtiyor. Yerli dizilerin yurt dışı pazarlamasını yapan Eccho Rights şirketinin verilerine göre, geçtiğimiz yıl, bizim yerli diziler800 saatlik bir artış göstermiş.

Maliyet bölüm başına ne kadar?

Bölüm başı maliyeti için değişik rakamlar verilir. Nick Varelli’nin verdiği rakama göre, bir yerli dizinin bölüm başı maliyeti 3 trilyona kadar ulaşıyor. Yerli star isimlerin, altı haneli rakamlarla bölüm başına para aldıklarını belirten Varelli, bu yıl bazı ‘star projelerinin’ bekleneni veremediğinin de altını çiziyor.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar