GÜNDEM

Turhan Günay'a ‘Voltaire ödülü’ verildi...

Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında 9 ay tutuklu kalan Turhan Günay, her yıl Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) tarafından verilen yayımlama özgürlüğü ödülü Prix Voltaire'e layık görüldü.

Turhan Günay'a ‘Voltaire ödülü’ verildi...

Her yıl Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) tarafından verilen yayımlama özgürlüğü ödülü Prix Voltaire, bu yıl Turhan Günay ve Evrensel Basım Yayın’a değer görüldü.

Adayların değerlendirilmesi ve ödül sahiplerinin belirlenmesinden sorumlu olan IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi, bu ödülün 11 yıllık tarihinde ilk kez iki kişiye ortak olarak verildiğini ve bu kararın, Türkiye hükümetinin medyada, akademide ve kültürel hayatın her yerindeki tüm eleştirel sesleri bastırmasına karşı IPA’nın tepkisinin ifadesi olduğu belirtildi.  

Haziran ayında ödüle aday olanların listesi yayımlanmıştı ve listede, Günay ve Evrensel Basım’ın yanı sıra, Tayland’da Çin hükümeti tarafından kaçırılan İsveçli yayıncı Gui Minhai, Kuzey/Güney Kore’den Jeong-ae Kim, İran’da sansürlenen Nogaam Yayıncılık’tan Azadeh Parsapour ile yine sansür ve tehditle karşı karşıya kalan Myanmarlı şair, yayıncı Moe Way bulunuyordu. 

Ödül, Göteborg Kitap Fuarı kapsamında 29 Eylül’de gerçekleşecek bir törenle sahiplerine sunulacak. 

IPA Prix Voltaire, ifade özgürlüğünün vazgeçilmez bir bileşeni olan yayımlama özgürlüğü onuruna, yazarlarla aynı riski paylaşarak, tehdit ve baskılara karşın düşünceleri yaymaktan çekinmeyen yayıncılara veriliyor. 

Turhan Günay, 9 aylık bir esaretten sonra, geçtiğimiz günlerde özgürlüğüne kavuştu; Evrensel Basım Yayın KHK ile kapatıldı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar