GÜNDEM

"Toplum virüsten çok yoruldu, deprem gibi aldırmıyorlar"

Bilim Kurulu üyesi ve toplum travması çalışan Prof. Dr. Nuray Karancı, toplumun artık "sanki virüs yokmuş gibi davrandığını" söyledi.

"Toplum virüsten çok yoruldu, deprem gibi aldırmıyorlar"

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Bilim Kurulu'ndan Prof. Dr. Levent Akın, Prof. Dr. Nuray Karancı, Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve Prof. Dr. Alpay Azap ile konuştu.

VİRÜS YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYORLAR

Toplum travması çalışan Prof. Dr. Nuray Karancı, toplumun artık "sanki virüs yokmuş gibi davrandığını" belirterek, “Burada iki neden var. Toplum bu olaydan çok yoruldu. Duyarsızlaştı ve kaygının inkarını gerçekleştiriyor. Depremde de aynı davranışı sergiledi. Çok endişeli gibiler, ama bir yandan da aldırmıyorlar. Yoksa rakamlar, ölen insan sayıları korkutucu" dedi.

PEKİ NE YAPILMALI?

Karancı'ya göre “yapmamanın olumsuzluğu yerine, yapmanın olumlu yönü gösterilmeli."

BİLGİ KİRLİLİĞİ YAYILIYOR

Sosyolog Prof. Dr. Veysel Bozkurt da “infodemi”nin yani yalan bilgi kirliliğinin arttığını söyledi.

KOMPLOCULAR SORUN YARATIYOR

Bozkurt, "hastalığın birilerinin kazanç sağlaması için uydurulduğu inancında olan kitlenin gittikçe sorun yaratmaya başladığını" söyledi.

SONBAHAR GELİYOR, NEZLE ve GRİP ARTACAK

Prof. Dr. Levent Akın, sonbahar ile nezle ve gribin artacağını, toplumu daha sıkı önlem almaya iten söylemlerin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

BİZDE KONTROLSÜZ YAYILMA ŞİMDİ BAŞLADI

Prof. Dr. Alpay Azap'a göre de salgının birinci dalgasının kontrol altına alındığı dönemde, kontrolsüz yayılma döneminin bittiğini anımsattı: “Şimdi kontrolsüz bir şekilde yayıldığını görüyoruz.”

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar