GÜNDEM

Tarihi camilerdeki ses sistemi kaldırılsın

Akşam yazarı Mustafa Kartoğlu, bugünkü köşesinde Ayasofya'da çıplak sesle dinlediği ezanı anlattı ve "Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve bu işlere kafa yoran yetkililerine açık çağrımdır. Tarihi camilerden ses sistemlerini kaldırın" dedi.

Tarihi camilerdeki ses sistemi kaldırılsın

Akşam gazetesi yazarı Mustafa Kartoğlu, bugünkü köşesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonra kılınan namazdan önce, tarihi yapının akustiğinin ilk kez çıplak sesle ve görüntülü olarak kayıt altına aldığını belirterek bu deneyim sırasında yaşananları şöyle aktardı:

"- Müezzin mahfilinden her ezan makamına göre okunmuş

- Müezzinin önünden, kubbenin ortasından, kubbenin altından ve köşelerden 8 kamera ve mikrofonla kayıt alınmış

- Ses caminin içinde yankılanırken, kubbede 12 saniye asılı kalmış."

Kartoğlu, Ayasofya'daki ilk cuma namazında da aklına bu anların geldiğini söyleyerek "Keşke cuma günü Ayasofya’ya hiç ses sistemi kurulmasaydı" dedi. Kartoğlu, Diyanet'e çağrıda bulunarka şunları kaydetti:

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve bu işlere kafa yoran yetkililerine açık çağrımdır. Tarihi camilerden ses sistemlerini kaldırın. Günümüz camilerinin de akustiğini ölçtürün, uygun olanlardan da hoparlörleri çıkarın. Uygun olmayanlara da ‘uygun’ ses sistemleri döşeyin. Küçük camilerde ses sistemi kullanılmasını yasaklayın. Allah’ın sözünü, Ezan-ı Muhammedi’yi ucuz ses sistemlerine mahkum etmeyin. Kadronuz geniş, imkanlarınız yeterli. Bunu kısa sürede çalışır ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunabilirsiniz. Biraz tanıyorsam, en büyük desteği ondan alırsınız.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar