GÜNDEM

Taha Kılınç: Lübnan'daki fısıltılar Hizbullah'ı işaret ediyor

Yeni Şafak yazarı Taha Kılınç, Beyrut Limanı patlamasına neden olan maddenin Hizbullah’ın izni veya kontrolü dışında depolanamayacağını kaydetti.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Taha Kılınç: Lübnan'daki fısıltılar Hizbullah'ı işaret ediyor

Yeni Şafak gazetesi yazarı Taha Kılınç, Lübnan'da yaşanan liman patlamasına ilişkin değerlendirmesinde patlayıcı maddenin Hizbullah’ın izni veya kontrolü dışında oraya depolanamayacağını kaydetti.

FISILTILAR HİZBULLAH'I İŞARET EDİYOR

"Halkın büyük öfkesinden ürken Nasrallah dikkatleri başka yönlere çekmeye çalışsa da, Lübnan’da herkesin fısıldadığı şey bu" diyen Kılınç, "Lübnan’ın bugünkü temel problemi, ülkeyi oluşturan 18 farklı dinî ve mezhebî gruptan birinin (İran tarafından desteklenen Hizbullah’ın temsil ettiği Şiî kanat), bütün gücü ve denetimi tek başına elinde toplama mücadelesi vermesi" ifadelerini kullandı.

ÖRGÜTÜN "DERİN" ETKİSİ

Hali hazırda Lübnan semalarında Hizbullah'tan habersiz kuş uçmayacağı yönünde bir kanaat hakimken, Kılınç, bu durumu şöyle ifade ediyor:

"Varlığını “İsrail’e karşı direniş”le temellendiren Hizbullah, -ironik biçimde- İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırgan tutumu sürdükçe güçlendi. Kendisini “Lübnan’ın garantörü ve hâmisi” olarak konumlandıran örgüt, “İsrail kılıcı”nı halkın tepesinde sallayarak istihbaratı, bürokrasiyi, hudut noktalarını, liman ve havaalanını, iç ve dış ticaretin aslan payında denetimi eline aldı. Propaganda noktasında medyadan büyük ölçüde faydalanan örgüt, Lübnan’ın kırılgan iç dengelerini ustalıkla manipüle ederek, siyasî arenaya da ağırlığını koydu. Cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı, ordunun komuta kademesi ve diğer tepe yönetim, -büyük ölçüde mecburiyetlerden dolayı- Hizbullah’ın gölgesinden çıkamamaya başladı."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar