GÜNDEM

Taha Kılınç: İsrail-BAE normalleşmesinin Türkiye açısından anlamı büyük

Yeni Şafak yazarı Taha Kılınç, İsrail-BAE arasında yapılan anlaşma sonrasında Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerine yönelik engellemelerin yoğunlaşacağını söyledi.

Taha Kılınç: İsrail-BAE normalleşmesinin Türkiye açısından anlamı büyük

İsrail ve BAE arasında imzalanan ve “İbrahim Barışı" adı verilen anlaşmasının "malumun ilâmı" olduğunu kaydeden Yeni Şafak gazetesi yazarı Taha Kılınç, bu normalleşmenin Türkiye açısından büyük anlam taşıdığını söyledi. Kılınç, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerine yönelik engellemelerin yoğunlaşacağını söyledi:

“İbrahim Barışı”nda vurgulanan bir başka husus da şuydu: “Artık dileyen Müslümanlar, rahatlıkla Kudüs’ü ziyaret edebilecek.” BAE ile İsrail arasında uçuşların resmen başlamasıyla, bunun kolaylaşacağı açık. Ama meselenin bir başka boyutu daha var: BAE, özellikle Kudüs’te rol çalmaya hazırlanıyor. Bu noktada, Ürdün de BAE’nin Filistin’deki varlığından rahatsızlık duyuyor. BAE’li bazı zenginlerin ve resmî kuruluşların, son dönemde Kudüs’te gayrimenkul satın almaya başladığı, bazı Siyonist kurumlarla işbirliğine gittiği, hatta BAE’nin satın aldığı bazı mülklerin kontrolünün Siyonistlere devredildiği, özellikle Kudüs’ü yakından izleyenlerin bildiği bir hakikat. “Normalleşme” ile birlikte, bilhassa bu meseledeki BAE-İsrail işbirliğinin daha da derinleşmesinden endişe ediliyor. Haklı olarak.

BAE’nin Filistin’deki varlığını görünür kılmasının, Türkiye açısından da anlamı büyük. TİKA ve diğer kurumlarımızın Kudüs ve diğer şehirlerde sürdürmeye çalıştığı hizmetlerle ilgili aksamalar ve engellemeler yoğunlaşabilir. İsrail yönetimi, yeni partneri BAE’ye alan açmak için elinden gelen her şeyi yapacaktır.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar