GÜNDEM

Sürdürülebilirlik kelimesinden ne anlıyorsunuz?

Milliyet yazarı Verda Özer, bugünkü köşesinde iklim krizi çerçevesinde bir yazı kaleme aldı. Özer, buna karşı sunulan çözümlerde sıklıkla duyduğumuz "sürdürülebilirlik" kavramının insanlara hiçbir şey ifade etmediğini söyledi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Sürdürülebilirlik kelimesinden ne anlıyorsunuz?

Milliyet yazarı Verda Özer, bugünkü köşesinde "Toprak Ana" başlıklı bir yazı kaleme aldı. New York Times gazetesinin kıdemli yazarı Thomas Friedman'ın Mart 2019'da kaleme aldığı ve "Toprak Ana" ile konuştuğunu varsayarak iklim krizinin geldiği noktayı anlattığı yazısını, okuyucularına aktardı.

YENİ DÜNYANIN KELİMELERİ

"Bu sorunun, yani dünyanın bu şekilde devam edemeyeceğinin farkında olanların kullandıkları kelimeler" diyen Özer şunları kaydetti:

Bundan kastım “sürdürülebilirlik, küresel ısınma, iklim değişikliği” gibi sözcükler. Bu kavramları asıl anlaması gerekenler, vatandaşlar. Ki böylelikle dünyaya verilen hasarın farkına varsınlar ve hayatlarını, alışkanlıklarını ona göre değiştirsinler. Ama işte bu kelimeler maalesef çoğunluk için hiçbir şey ifade etmiyor. Bunu söyleyen sadece ben değilim.

İngiliz The Guardian gazetesi, Buzzback adlı araştırma şirketinin “Sürdürülebilirlik kelimesinden ne anlıyorsunuz?” diye kıtalar arası yaptığı bir anketi yayımlamıştı. ABD, İngiltere, Hindistan, Çin ve Brezilya’yı kapsayan küresel araştırma gösteriyor ki insanlar bu kelimelerden hiçbir şey anlamıyor! Dahası, “çevre dostu, natürel, organik, yeşil, geri dönüşüm, yenilenebilir” sözcükleri de aynı şekilde, hiçbir şey ifade etmiyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar