MEDYA KÖŞESİ

Sözcü'nün patronu Burak Akbay FETÖ paralarını nasıl akladı? Cem Küçük'ten yeni iddialar

Dün kaleme aldığı yazısında Sözcü'ye kayyum geleceği iddiasında bulunan Türkiye yazarı Cem Küçük gazeteye yönelik iddialarını bugün de sürdürdü.

Sözcü'nün patronu Burak Akbay FETÖ paralarını nasıl akladı? Cem Küçük'ten yeni iddialar

"FETÖ ile iş birliği için yanıp tutuşan en önemli gazete Ertuğrul ve Burak Akbay’ın Sözcü gazetesiydi. " diyen Cem Küçük yine gündemi sarsacak olay iddialarda bulundu. Kemalist yazarların hemen hepsinin 17-25 Aralık  darbe teşebbüsünü desteklediğini söyleyen Küçük, "Sözcü bir FETÖ mevkutesidir ve devletin el koyması hukukun gereğidir. "dedi.

Sözcü'nün patronu Burak Akbay'ın FETÖ'cülerle para alışverişleri ve kaçırdığı büyük meblağlar olduğunu,Burak Akbay'ın FETÖ'cü şirketlerden büyük paralar aldığını MASAK raporlarının da ortaya koyduğunu iddia eden yazar, FETÖ'cülerin Yarına Bakış, Meydan ve Yeni Hayat gazeteleri nin Sözcü gazetesi tarafından basıldığını iddia ederek raporlardaki bilgileri aktardı.

Sözcü'nün patronu Burak Akbay FETÖ paralarını nasıl akladı?

FETÖ ile iş birliği için yanıp tutuşan en önemli gazete Ertuğrul ve Burak Akbay’ın Sözcü gazetesiydi. Burak Akbay açıkça, “Cemaat önce şu Tayyip’i devirsin. Biz de sonuna kadar destekleyelim. Sonrasına bakarız ama önce Tayyip’ten kurtulalım” diyordu yakın çevresine. O dönem tüm Sözcü bu kafadaydı. FETÖ’nün içeri attıkları bile bu kafadaydı. Zaten o yüzden Kemalist yazarların hemen hepsi 17-25 Aralık darbe teşebbüsünü açıkça desteklediler.
Sonradan Sözcü’ye gelen Yılmaz Özdil de önce Hürriyet yazılarıyla FETÖ üyesi olmamakla beraber FETÖ’ye yardım ve yataklık etti. Sonra faaliyetine Sözcü gazetesindeki yazılarıyla devam etti. Özdil 18 Aralık 2013'te, "Pensilvanya yönetime el koydu" diyerek olayın özünü ortaya koydu ama 17-25 Aralık darbe sürecini aleni destekledi.
Yazılarını Soner Yalçın’ın yazdığı Maocu artığı tetikçi, benim 7 Kasım 2018’deki ifademi alıntılıyor. İlk iddianameden hareketle ben Gökmen Ulu ve Mediha Olgun’un hakkını savundum. Hâlâ savunurum. Çünkü ben gördüğümü söyleyen mert adamım. Fakat ikinci iddianamede savcılarımız Sözcü’nün FETÖ ile iş birliğini çırılçıplak ortaya koydular. İşte bu milletin istediği böyle kaliteli iddianamelerdir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcımız ve arkadaşları mükemmel hukukçuluk çalışması çıkardılar. Artık çok açıktır ki Sözcü bir FETÖ mevkutesidir ve devletin el koyması hukukun gereğidir.
İşin bir de mali kısmı var. Yani Sözcü'nün patronu Burak Akbay'ın FETÖ'cülerle para alışverişleri ve kaçırdığı büyük meblağlar var. Burak Akbay'ın FETÖ'cü şirketlerden nasıl büyük paralar aldığını MASAK raporları da ortaya koyuyor. İkinci iddianameye göre Burak Akbay, İlbas İleri Basın ve Yayın A.Ş.'de sigortalı görünüyor. 4 Haziran 2012'den sonra bu şirketin yönetim kurulu başkanı, 23 Mart 2016'dan sonra ise tek pay sahibi. Ayrıca Estetik Yayıncılık A.Ş.'nin yüzde 95 ortağı.
Burak Akbay'ın banka hesaplarına 2011-16 arası havale olarak gelen toplam para 58 milyon TL. EFT olarak 65 milyon TL. Toplam tutar 123 milyon 456 bin TL. Burak Akbay'ın hesaplarından başka yerlere çıkış oluyor ve hesabında kalan para 74 milyon TL. Akbay hesabındaki paraların 34 milyonunu 31.12.2015'te başka hesaplara aktararak sıfırlıyor. Ayrıca Estetik A.Ş.'de 11 milyonluk borcu da sıfırlıyor. Ancak iddianameye göre, karşılıklı para transferleri gerçeği yansıtmıyor ve şirketten Burak Akbay'a aktarılan paraların izi kaybettiriliyor. MASAK'a göre yapılan diğer işlemlerin hepsi yasal kılıf.
Gelelim işin FETÖ ile ilgili finansal kısmına. Daha önce Sabah gazetesinde Kenan Kıran çok güzel özetlemişti bu konuyu. Ben de ondan aktarıyorum:
MASAK İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Sözcü gazetesinin hesaplarını tek tek inceliyor. FETÖ'cülerin Yarına Bakış, Meydan ve Yeni Hayat gazeteleri Sözcü gazetesi tarafından basılıyor. Meydan gazetesinden Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay’a 1.674.336 TL para akışının olduğu tespit ediliyor.
17-25 Aralık'tan sonra Burak Akbay'ın ticari işlemlerinin çoğu FETÖ'den soruşturma geçirenlerle. Ayrıca bu kişilerin birçoğu da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'den kaçmışlar. MASAK, FETÖ tarafından çıkarılan ve Sözcü gazetesi tarafından basılan Meydan gazetesinden Kasım 2015-Temmuz 2016 tarihleri arasında Meydan Yayın Gazetecilik A.Ş ile 943.467 TL mal ve hizmet satışı, 730.869 TL EFT alan şeklinde para akışı var. Raporda Meydan gazetesinin Nisan 2015-Kasım 2015 arası Feza Gazetecilik A.Ş çatısı altında olduğunun altı çiziliyor...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar