GÜNDEM

Sosyal medya düzenlemesi TBMM'de! İşte detaylar...

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, partisinin sosyal medya düzenlemesi için hazırladığı teklifi kamuoyuyla paylaştı.

Sosyal medya düzenlemesi TBMM'de! İşte detaylar...

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

Zengin, teklifi, bir basın toplantısıyla açıkladı.

İşte Zengin'in açıklamaları:

"GÜNLÜK ERİŞİMİN 1 MİLYONDAN FAZLA OLDUĞU AĞLAR ÜLKEDE TEMSİLCİ BULUNDURMAK ZORUNDA"

Kanunun birinci maddesinde göreceksiniz 5651 sayılı kanunun içinde sosyal ağ sağlayıcı alt başlığı oluşturuyoruz. Sosyal ağ sağlayıcılarına bir muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz.

2007 yılında bir kanun düzenlememiz var. 5651 sayılı kanun. Bu kanunda bazı değişiklikler getiriyoruz. Sosyal ağ sağlayıcısını tanımlıyoruz. Biz kime sosyal ağ sağlayıcı diyeceğiz?

Günlük erişimi 1 milyonun üstündeyse ve yurt dışından kaynaklı bir sosyal ağ sağlayıcı ise bunun Türkiye'de tüzel veya gerçek kişi bulundurması gerekiyor. Gerçek kişi olacak ise bu temsilci Türk olmak zorunda. 1 milyon kullanıcının altında olan ve Türkiye'de merkezi olanlar için bir düzenleme bulunmayacak.

"TEMSİLCİLİK 48 SAAT İÇİNDE CEVAP VERMELİ"

Temsilciden 48 saat içinde bir cevap bekleyeceğiz. Olumlu ya da olumsuz bir cevap vermeleri gerekecek. Cevap olumsuz ise nedenini açıklamaları gerekecek.

"KULLANICI VERİLERİNİN TÜRKİYE'DE BULUNDURULMASI İSTENECEK"

Kullanıcıların verilerini Türkiye'de bulundurmaları için bir teşvikte bulunmak istiyoruz. Türkiye'de bulunma şartını kabul etmezler ise, nasıl yaptırımlar olacak, bunu açıklamak istiyorum.

TEMSİLCİ BULUNDURULMAZSA NE OLACAK?

5 aşamalı yaptırım süreci var. Birinci önceliğimiz asla sosyal ağ sağlayıcıların kapanması değil. Kurul tarafından 10 milyon idari para cezası olacak. 30 günlük bekleme süresinden sonra bu kez de 30 milyon TL'lik bir idari para cezası daha olacak. 6 aylık sürede raporlama zorunlu olacak. Temsilici olmayan ağa 10 milyon TL ceza verilecek. Temsilcisi olmayan kurum yeni reklam yapamayacak. Kişilik hakkı ihlalinde 5 milyon TL ceza uygulanacak. Hak ihlalinde temsilciye başvuru mekanizması olacak. Ağ sağlayıcısından zararın tanzimi istenecek.

Üçüncü aşamaya geldiğimizde 3 aylık reklam vermeme cezası. Bu da yerine getirilmezse kurum başkanlığı sulh ceza hakimliğine başvurarak yüzde 50 bant daralma sonrasında ise yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Bant daralma kararı verilirse erişim sağlayıcılar da 4 saat içinde bu kararı yerine getirmekle mükellef olacaklar.

"UNUTULMA HAKKI SADE VATANDAŞ İÇİN GEÇERLİ OLACAK"

Unutulma hakkı, verilen bir kararın üzerinden 7 yıl geçerse kaynaklardan silinmesi demektir. Unutulma hakkı evrensel hukukta vardır. Unutulma hakkı sade vatandaşlar için. Siyasiler için durum biraz zorlaşıyor. Teklifin önümüzdeki hafta yasalaşmasını bekliyoruz.

"SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARI BİR ANLAMDA SORUMLU OLACAK"

Muhakkak ki temaslar olacak. Sahte hesaplarda sorumluluk ağ sağlayıcısında olacak. Yurt dışından ise bir adres olacak. Biz temsilciyi bunun için istiyoruz. Sosyal ağ sağlayıcısı bu suçu işleyen gibi olacak. Sosyal ağ sağlayıcıları bir anlamda sorumlu olacak. 48 saat içinde cevap verecek, 24 saatte kaldıracak. Eğer bunları yapmıyorsa tazminat konusunda sorumlu olacak.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar