GÜNDEM

SON DAKİKA: Yüksek Kira Artışlarına Tedbir Koyuldu

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkez üstü yaşanan iki büyük deprem felaketinin ardından birçok vatandaş evsiz kaldı.

SON DAKİKA: Yüksek Kira Artışlarına Tedbir Koyuldu

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkez üstü yaşanan iki büyük deprem felaketinin ardından birçok vatandaş evsiz kaldı. Bazı mülk sahipleri de bunu fırsat bilerek kiralarda büyük oranda artışa sebebiyet verdi. Mağdur olan birçok vatandaş da cimer alo 175 maliye Adalet ticaret bakanlığı ve tüketici mahkemelerine talepte bulundu. Bakanlar ise kiralara yapılan yüksek zam oranı ile ilgili olağanüstü hal yetkisini kullanacakları uyarılarında bulundular.

Deprem sonrasında yaşanan yüksek orandaki kira artışları ile ilgili şikâyetler son zamanlarda artış yaşadı. Bu konuyla ilgili fırsatçılık yapan kişilerin pişman olacağı bir süreç başlatılacak.

Kira Artışını Yüksek Oranda Yapanlara Yaptırımlar Uygulanacak

 Deprem sonrasında kira fiyatlarında çok yüksek oranlı artışa giden ev sahipleri konusunda şikayetler artmaya başladı. Fırsatçılık peşinde koşanların pişman olacağı da bir süreç kapıda görünüyor. Özellikle Mersin Ankara İstanbul gibi şehirler başta olmak üzere ara zam isteyen ev sahipleri eski kiracılarına fiyatı arttırma konusunda ya da evden çıkma konusunda baskı yaptığı biliniyor.

Bu yüksek kira artışı ile karşılaşan vatandaşlar ise şikâyet talebinde bulunmaları doğrultusunda olağanüstü hal yetkililerinin kullanacakları uyarısında bulunuldu. Borçlar kanunu perakende ticaretin düzenlenmesi kanununa göre de piyasada bulunan ve afet döneminde darlık yaratıcı dengeyi ve serbest rekabeti bozucu aynı zamanda tüketicilerin mallarına ulaşmasını engelleyici faaliyette bulunmaları kişilerde suç teşkil ettiği unutulmamalıdır.

Ev sahibi kiracıya kendim oturacağım diyerek çıkarabilmesi için ihtiyacının gerçekten de o ev olduğunu ispatlaması ve sulh hukuk mahkemesinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açması gerekiyor. Kira sözleşmelerinin sonuna gelinse bile kiracının evi boşaltması talep edilemiyor. Kira sözleşmesinin üzerinden de 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunmak koşuluyla sözleşmeyi feshedip kiracının da tahliyesi istenebiliyor.

 Eğer ev sahibi kiracıya oğlum oturacak diyerek kiracıyı çıkartıp daireyi başka birine 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Bu konuda gerek ev sahiplerinin gerekse de kiracıların haklarını bilmesi ve hakkının peşinden koşması önem arz ediyor. Deprem bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiğinden dolayı da ekstra bu konuyla ilgili önlemler alınmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar