GÜNDEM

Şirin Payzın'dan Ebubekir Sofuoğlu'na tepki

Gazeteci Şirin Payzın, Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu'nun "Camide fahişe olur mu?" diyerek Ayasofya'daki ikonların kaldırılması gerektiğine ilişkin tweetine tepki gösterdi.

Şirin Payzın'dan Ebubekir Sofuoğlu'na tepki

Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Ayasofya'daki ikonların kaldırılması gerektiğine ilişkin bir tweet paylaştı. Sofuoğlu bu tweetinde "Camide Fahişe olur mu? Fakat, İKONLAR ortadan kaldırılmazsa Fatihin Emaneti Ayasofya, Fahişe ZOE ile Fahişenin sergilendiği Dünyadaki ilk cami olacak. Bu yönüyle emanetine saygısızlık yaptığımız Fatihin, ortadan kaldırdığı İKON yani PUTLARI koruma saçmalığına bir son verin artık" dedi.

ŞİRİN PAYZIN TEPKİ GÖSTERDİ

Gazeteci Şirin Payzın, Sofuoğlu'nun tweetinin fotoğrafını paylaşarak şunları kaydetti:

"Başka dinin kutsalına hakaret ediyor.İslam dinini hiç anlamamış okumamış belli ki tepeden inme.Kadınlara hakaret ediyor .Sözüm ona tarih hocasıymış ama Fatih Sultan Mehmet’i hiç anlamamış çünkü cahil ..çünkü böyle açıklamalar yapıp ya ihale , ya makam ya da tv programı peşinde."

SOFUOĞLU'NUN SÖZÜNÜ ETTİĞİ ZOE ASLINDA İMPARATORİÇE

Bizans İmparatoriçesi Zoe'nin Ayasofya'daki mozağiyi yaklaşık 900 yıllık. Tarihçi Murat Bardakçı, 1999 Ekiminde Hürriyet için kaleme aldığı yazıda İmparatoriçe'nin hikayesini şu şekilde yazmıştı:

Bizans sanatının en seçtin eserlerinden biri olarak kabul edilen eserde görülen Zoe, İmparator Sekizinci Konstantinos’un üç kızından biriydi. İmparator, tahta kimin geçeceği konusunu ölüm döşeğindeyken çözmeye karar verdiğinde üç kızı da yaşları ilerlemiş bir halde ve bekardı. Konstantin verásete ortanca kızı Zoe'yi getirdi.

Zoe son derece dindar ama özel hayatında dindarlığının aksine gayet rahattı. Bizans başkentinin insan mozayiğini yakından tanımış; saray bekçilerinden muhafızlara, subaylardan güreşçilere, at canbazlarından kayıkçılara ve genç rahiplere varıncaya kadar çok kişiyle beraber olmuştu. Bütün bu koşuşturmasına rağmen saraydaki aiz ikonalarınının mumlarını yakma işini başkasına bırakmaz, hepsini her akşam bizzat kendisi yakardı.

Tahtta hak sahibi olabilmesi için evlenmesi lázımdı... Zoe'nin evlendiği kişilerin listesi: İstanbul'un belediye başkanı Romanos, Bursalı genç ve yakışıklı bir bahçıvan olan Mihail, Kayıkçılık ve kalafatçılık yapan Mihail, Bizans'ın asil ailelerinden birine mensup olan Senatör Konstantinos'tu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar