RÖPORTAJ

Sinan Albayrak: İnancımı hala gizli yaşıyorum

Esra Elönü'nün sorularını yanıtlayan Sanatçı Sinan Albayrak, inancını hala daha Cahiliye dönemindeki gibi gizlice yaşamak zorunda kaldığını söyledi.

Sinan Albayrak: İnancımı hala gizli yaşıyorum
Yeni Yüzyıl Gazetesi'nden Esra Elönü'ye konuşan oyuncu Sinan Albayrak, çarpıcı açıklamalardan bulundu. 

Albayrak, "elimden geldiğince inancımı da yaşıyorum. Ama öyle enteresan ki hala cahiliye dönemi gibi gizli bir biçimde yaşamaya devam ediyoruz" dedi. 

Bu ülkede sanat camiasına yaranmak için bazı şartlar olduğunu düşünüyor musun?

Bunlarının başında dindarları küçümseme, kutsalla alay etme, iktidara karşı durmak adına teröriste terörist dememe gibi? - Ben bunun iki taraf için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Bir taraf 'Gezi'de yer alanlar bizimle oynayamaz' diyor. Ama baktığımız zaman hala oynuyorlar. Diğer taraf da 'AK Partili olan veya bu minvalde giden bir oyuncuyla ben çalışmayacağım' diyor. Onlar biraz daha sözlerinin eri. Ama netice itibariyle iki taraf da birbirine karşı ön yargılı. Ama eğer dik duran bir oyuncuysan bu ön yargıları kırma şansın daha fazla oluyor. Aslında taraf dememek isterdim ama maalesef böyle bir durum var. Mesela şu an bir PKK sevicilik var. Bunu 'gerilla' sıfatıyla romantikleştiren bir taraf var. Ben bu olanların sadece bir kişiye duyulan nefretle alakalı olduğunu sanmıyorum. Fransa'da bir yasa çıkardılar ve 'Ermeni soykırımı yoktur' demeyi yasakladılar. Biz de sanki 'PKK teröristtir' demek sanki kutsal değerlere, özgürlüklere, devrimciliğe hakaretmiş gibi bir algı oluşturuldu.

Tiyatro camiasından, çok sevilen bir sanatçının yakın zamanda yaptığı 'Dağa çıkmak istiyorum, gerilla annesini oynamak istiyorum' açıklaması sanatın neresinde var?

- Kime ne? Bu onun fikridir. Ama bu kadar şehit verdiğimiz bir dönemde bunu çıkıp söylediğin zaman bu provokasyona giriyorsa o zaman biraz imtina etmek gerekir. Kasıtlı olarak, birilerini kışkırtmak için söylüyorsan, dur! Ben söylediğini yargılamam, söylediği dönemi ve niyetini yargılarım.

Mahalle baskısı hissediyor musun?

- Uzun dönem hissettim.

Ben hala hissettiğini düşünüyorum.

- Artık hissetmeyi ya da düşünmeyi bırakmaya çalışıyorum. Birisi zamanında Gezi olayları lehine ateşleyici cümleler ederken, şimdi bu düşüncesinin yanlış olduğunu söylediği zaman sosyal medyada linç ediliyor. Ben de Mavi Marmara'dan, oynadığım bir takım rollerden dolayı çok yargılandım. Sokakta hedef de gösterildim. Ama ben kendimi bildiğim için, karaktersizle karaktersiz olmadım. Allah'a havale ettim.

Mavi Marmara senin hayatında bir şey değiştirdi mi?

- Beyhude yaşadığım hayatta anlamlı bir şeyler yaptığım bir yolculuktu. Sağdan da, soldan da yargılandık. Ama ben o gemiye biniş nedenimi bildiğim için bu yargılamalara itibar etmedim. Ama bir dönem; yaptığım meslekten, icra ettiğim sanattan men edilmenin sıkıntısını yaşadım.

Sanat camiası Mavi Marmara'da olduğun için seni dışladı, öyle mi?

- Kabul edenler, anlamaya çalışanlar olduğu gibi, anlamak istemeyenler de oldu diyelim.

Sana niye ambargo koydular?

- Elhamdülillah müslümanım. Elimden geldiğince inancımı da yaşıyorum. Ama öyle enteresan ki hala cahiliye dönemi gibi gizli bir biçimde yaşamaya devam ediyoruz.

O zaman 'Türkiye'de Müslümanlar psikolojik olarak iktidar değiller' diyelim mi?

- Biz psikolojik olarak aslında hiçbir zaman iktidar olmadık. O yüzden bu kadar yırtınıyoruz. O yüzden doğruların yanında bu kadar yanlış yapıyoruz. Dört dörtlük değiliz. Evet kompleksliyiz. Bu kompleks de o kadar sahte geliyor ki. Samimi olamıyoruz.

"Gizli yapmak zorunda kalıyorum" dediğin şeyler ibadetlerin mi?

- İbadetlerim tabi ki.

Yani namazlarını gizli kılıyorsun?

- Evet aleni olarak yapmam. Çünkü insanlar hala çekiniyorlar. 'Ya bu adam namaz da kılıyor' diyebiliyorlar. Çekiniyorlar. Hala yargılarımız var. 

ÇOK OKUNANLAR